Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Προεκλογική τροπολογία 48 σελίδων σε νομοσχέδιο για την άνοια!!!!


H προεκλογική 48σέλιδη τροπολογία - νομοχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών σε νομοσχέδιο για την άνοια περιλαμβάνει... χιονοστιβάδα διατάξεων που, αν αθροιστούν, συνιστούν πολυνομοσχέδιο.
    
Οι διατάξεις αφορούν.....
από την επέκταση των κινήτρων απόσυρσης Ι.Χ. και το 2015 και το «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων έως το τέλος του 2016 μέχρι την παράταση για έναν χρόνο της προθεσμίας παραγραφής φορολογικών υποθέσεων...
που λήγει στο τέλος του 2014.
    
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
    
Φόρος υπεραξίας: «Παγώνει» η επιβολή του για τα επόμενα δύο χρόνια σε μια προσπάθεια να «αναστηθεί» η κτηματαγορά που έχει καταβαραθρωθεί από τους φόρους του μνημονίου. Με την τροπολογία, από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και έως το τέλος του 2016, κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων ο πωλητής δεν θα πληρώνει φόρο 15% επί της υπεραξίας που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης του ακινήτου. Από την αναστολή της φορολόγησης της υπεραξίας στις μεταβιβάσεις των ακινήτων, το Δημόσιο έχει απώλειες εσόδων που το Γενικό Λογιστήριο είναι αδύνατο να εκτιμήσει τη δεδομένη στιγμή.
    
Τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων: Παρατείνεται έως τις 31-12-2016 (λήγει 31-12-2015) το μέτρο της καταβολής τελών κυκλοφορίας με τον μήνα. Ο φορολογούμενος θα συνεχίσει να έχει τη δυνατότητα να πληρώνει τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες κατά τους οποίους κυκλοφορεί το όχημά του.
    
Φόρος υπεραξίας μετοχών: Αποσύρονται οι διατάξεις για τον λεγόμενο «επαγγελματία-επενδυτή». Ετσι, η υπεραξία για όλους τους επενδυτές θα φορολογείται με συντελεστή 15% (αντί για έως 33% που ίσχυε για όσους πραγματοποιούσαν συναλλαγές αξίας άνω των 300.000 ευρώ τον χρόνο). Σημειώνεται ότι οι διατάξεις για τον χαρακτηρισμό ενός επενδυτή ως επαγγελματία που οδηγούσαν στη φορολόγηση της υπεραξίας με συντελεστή 26% ή 33%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός του, είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Επίσης, απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας μετοχών και οι τίτλοι που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη αγορά και έχουν αποκτηθεί μετά την 1-1-2009.
    
Φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων: Δεν χάνουν το δικαίωμα έκπτωσης από ΦΠΑ επενδυτικά αγαθά επιχειρήσεων τα οποία δεν έχουν τεθεί σε χρήση.
    
Ανέλεγκτες υποθέσεις από την Εφορία: Παρατείνεται η παραγραφή υποθέσεων φορολογικού ελέγχου έως και το τέλος του 2015. Αφορούν υποθέσεις στις οποίες έχουν εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθούν εντολές ελέγχου έως και τις 31/12/2014.
    
Ενοίκια Δημοσίου: «Παγώνουν» μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2019 τα μισθώματα που πληρώνει το Δημόσιο για τη στέγαση των υπηρεσιών του.
    
«Αμαλία Φλέμιγκ»: Το άρθρο 31 του νομοσχεδίου δίνει τη δυνατότητα στις ιδιωτικές κλινικές, που πριν από το 1991 συνήψαν ιδιότυπες συμβάσεις με το ΙΚΑ και στη συνέχεια επεκτάθηκαν στο ΕΣΥ και οι οποίες δεν κατάφεραν να υπαχθούν στις διατάξεις του άρθρου 235/2000 και να ανανεώσουν την άδεια λειτουργίας τους λόγω μίσθωσης των κτιριακών τους εγκαταστάσεων, να αποκτήσουν άδεια υποβάλλοντας μόνο μία αίτηση εντός 12 μηνών. Για φωτογραφική διάταξη που επιχειρεί να καταργήσει το «Αμαλία Φλέμιγκ», δίνοντάς το στον ιδιωτικό τομέα, κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.
   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...