Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Κατάθεση στον ΟΗΕ των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας



Η προάσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν σηκώνει... εκπτώσεις. 
0 κύβος ερρίφθη από την ελληνική κυβέρνηση, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. 

Η πολιτική απόφαση για την κατάθεση στον ΟΗΕ των εξωτερικών ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έχει ληφθεί και αναμένεται ότι η υπόθεση αυτή θα κλείσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα - το αργότερο έως την προσεχή Τρίτη...
 
Έπειτα από πολύμηνες δια­βουλεύσεις, αναβολές, σκεπτι­κισμό, διαφωνίες και αναστο­λές, ο πρωθυπουργός Αντ. Σα­μαράς, αφού εντατικοποίησε τις διαβουλεύσεις με συνεργάτες του τις τελευταίες ημέρες, έδω­σε εντολή να γίνει η κατάθεση των συντεταγμένων στον ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτής της εντολής, την τελευταία εβδομάδα δεν υπήρξε κανένα πρόσκομμα και η συνεργασία μεταξύ του Μεγά­ρου Μαξίμου και του υπουργεί­ου Εξωτερικών υπήρξε υποδειγ­ματική, καθώς εκτιμήθηκε ότι, αν η κυβέρνηση δεν έδινε την εικόνα συνοχής, το πρόβλημα θα το είχε η χώρα - και όχι μόνο η κυβέρνηση. 

Σχεδιασμός 

Σύμφωνα με καλά πληροφο­ρημένες πηγές, τις τελευταίες ημέρες έγιναν αρκετές συζητή­σεις και εκτιμήσεις της κατάστασης που διαμορφώθηκε μετά και τις δηλώσεις Τούρκων αξιωμα­τούχων, κυρίως του υπουργού Εξωτερικών Αχ. Νταβούτογλου, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεση της Άγκυρας σε "μονομερείς" ενέργειες της ελληνικής πλευ­ράς. Ο Τούρκος υπουργός προ­ειδοποίησε ότι σε περίπτωση που η Αθήνα καταθέσει τις συν­τεταγμένες η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχες κινήσεις. Αυτό, όμως, δεν άλλαξε τον ελληνικό σχεδιασμό. 

Είναι απολύτως βέβαιο, κατά τις εκτιμήσεις έμπειρων διπλω­ματικών παραγόντων, ότι από τη στιγμή που θα γίνει η επίσημη κί­νηση στον ΟΗΕ πολλά θα αλλά­ξουν -ίσως με μεγάλη ταχύτητα- στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το θέμα είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να αλλάξουν προς θετική κατεύθυνση και όχι προς αρνητική, να μην υπάρξει επιλο­γή της έντασης από την Άγκυρα και οι δύο χώρες να αποφασί­σουν να κάνουν τα επόμενα βή­ματα για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ή της ΑΟΖ. 

Διεκδικήσεις 

Οι συντεταγμένες που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνη­ση αποτελούν επί της ουσίας τις ελληνικές διεκδικήσεις σε μια ευρύτατη περιοχή χιλιάδων τε­τραγωνικών χιλιομέτρων, με βά­ση τη μέθοδο της μέσης γραμ­μής που, ως γνωστόν, δεν απο­δέχεται η Τουρκία. Η ενέργεια της Ελλάδος είναι απολύτως νό­μιμη και σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και είναι χαρακτηριστικό το ότι η Τουρκία απέφυγε να επι­κρίνει την Αθήνα ή να κάνει λόγο γιο παράνομη ενέργεια. Ούτως ή άλλως, η χώρα μας είχε υπο­χρέωση να κινηθεί μετά την από­φαση του περασμένου Απριλίου της τουρκικής κυβέρνησης να ανακοινώσει έρευνες σε μια με­γάλη περιοχή νοτίως της Ρόδου, που περιλαμβάνει και περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν αποκλείεται, πάντως, να υπάρξουν κύκλοι στην Άγκυρα που θα επιδιώξουν να προκαλέ­σουν ένταση, αλλά αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε συνερ­γασία με ευρωπαϊκές κυβερνή­σεις που είναι ενημερωμένες σχετικά και διάκεινται θετικά προς τη χώρα μας. 

Στην ανησυχία διπλωματι­κών παραγόντων ότι μια ελληνι­κή κίνηση θα προκαλούσε προ­βλήματα στις διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών, η απάντηση, πλέον, της κυβέρνησης είναι ότι τώρα είναι η ευκαιρία και η στιγμή οι διερευνητικές επαφές να απο­κτήσουν ουσιαστικό περιεχόμε­νο και να σταματήσουν να «φορ­τώνονται» με μονομερείς τουρ­κικές διεκδικήσεις, αρνήσεις και γενικότερα με διεκδικήσεις που δεν μπορούν σε καμία περίπτω­ση να γίνουν αποδεκτές από την Ελλάδα. 

Συμβιβασμοί 

Αν η Τουρκία δεχθεί να αρχί­σουν ουσιαστικές διαπραγμα­τεύσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, εννοείται ότι θα επιδιωχθεί συμβιβασμός. Κατά συνέπεια, τονίζουν παρά­γοντες που συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις του τελευταίου διαστήματος, είναι στο χέρι της Τουρκίας να επωφεληθεί από την ευκαιρία και να επιλυθούν ει­ρηνικά οι όποιες διαφορές. Αν συμβεί αυτό, είναι βέβαιο ότι οι εξελίξεις θα συμπαρασύρουν και άλλες χώρες, όπως την Αίγυ­πτο και τη Λιβύη. 

Στήριξη και από ΣΥΡΙΖΑ 

Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει ού­τε διάθεση ούτε ένδει­ξη ότι η Τουρκία θα αλ­λάξει συμπεριφορά. 

Υπό το πρίσμα αυτό, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς φέρεται να έχει ενημερώσει ξένες κυβερνήσεις για τις προθέσεις του σχετικά με την ΑΟΖ, κυρίως το Βερολίνο, ενώ υποψια­σμένη είναι και η τουρ­κική κυβέρνηση, όχι μέ­σω δηλώσεων αλλά στο πλαίσιο των διπλωματι­κών επαφών. 

Οι ΗΠΑ, που έχουν εκφράσει τις αντιρρή­σεις τους, μπορεί να δυσφορήσουν, αλλά δεν πρόκειται να προκαλέ­σουν ιδιαίτερα προβλή­ματα και μάλιστα θα επιδιώξουν να μην υπάρ­ξει ένταση. 

Οι ίδιες πηγές ση­μειώνουν ότι αυτό που θα κάνει η ελληνική κυ­βέρνηση είναι μια αυτο­νόητη, νόμιμη κίνηση. Ταυτόχρονα, όμως, κα­ταδεικνύει ότι η χώρα μας, παρά τις τραγικές συνέπειες της κρίσης, δεν πρόκειται να παραι­τηθεί από τα νόμιμα δικαιώματα της, είτε στο Αιγαίο είτε στη Νοτιοα­νατολική Μεσόγειο ή στο Ιόνιο ή στο Λιβυκό Πέλαγος και αυτό θα καταδειχθεί με την κα­τάθεση των συντεταγ­μένων. 

Συνεννόηση 

Είναι προφανές ότι το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά συμβάλλει στη νη­φάλια συζήτηση μεταξύ των πολιτικών κομμά­των και στη δημιουργία ενός κλίματος συνεν­νόησης, που είναι ανα­γκαίο, αυτήν την κρίσιμη φάση. 

Ωστόσο, κορυφαί­ος παράγοντας του ΣΥ­ΡΙΖΑ που ρωτήθηκε για τη στάση την οποίο θα τηρήσει εν όψει των εξελίξεων στον ΟΗΕ, μας είπε ότι το κόμμα του διάκειται θετικά σε οποιαδήποτε κίνηση διασφαλίζει τα κυριαρ­χικά δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώ­ρας. 

Του ΣΏΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-12/1/2013)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...