Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Le Figaro: "Το ΔΝΤ θέλει να ελαφρύνει το βάρος της Ελλάδας"


ΤΡΕΛΑΝΑΜΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ
«Το ΔΝΤ θέλει να ελαφρύνει το βάρος για την Ελλάδα, η Ευρώπη διχάζεται». Αυτός είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro», για τη συνεδρίαση του Eurogroup την....


Παρασκευή στην Κύπρο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ΔΝΤ προτίθεται να απεμπλακεί σταδιακά από τα προγράμματα στήριξης των υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στην εισαγωγή του άρθρου: «δεν προτίθεται πλέον να πληρώνει ένα ευρωπαϊκό βαρέλι χωρίς πάτο». Μάλιστα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να δέχεται έντονες πιέσεις κι επικρίσεις για τη χρηματοδότηση της Ευρώπης από τους εταίρους του Ταμείου και δη από τις αναδυόμενες οικονομίες.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και των ευρωπαίων δανειστών (σ.σ. Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΕΕ), που επιτείνει την αβεβαιότητα για τη διάσωση της Ελλάδας, της οποίας το χρέος «δεν έχει καταφέρει κανείς να ελέγξει».

Η διάσταση απόψεων έγκειται σύμφωνα με την εφημερίδα, στο ότι το Ταμείο θεωρεί την πολιτική της τρόικας στην Ελλάδα αναποτελεσματική κι ατελέσφορη, με κανέναν από τους στόχους να μην έχει επιτευχθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων. «Σήμερα», αναφέρει ο Γάλλος αρθρογράφος, «το ΔΝΤ ζητεί εξηγήσεις από τους Ευρωπαίους, όπως και από τους Έλληνες. Θα είναι ένα από τα διακυβεύματα στο Eurogroup στη Νικοσία, μεταξύ Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι».

Στο σχετικό άρθρο ακολουθεί ο μεσότιτλος: «Θαυματουργή συνταγή», στη συνέχεια του οποίου αναφέρεται: «Η τελική έκθεση της τρόικας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, που αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές Οκτωβρίου, θα καταδείξει αναμφίβολα το μέγεθος του αδιεξόδου», προσθέτοντας πως «οι αγορές ήδη στοιχηματίζουν στη δημιουργία ενός τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας».

Έτσι, η αναφορικά με την Ελλάδα η Λαγκάρντ φέρεται να υποστηρίζει σε πρώτη φάση θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα παράταση χρόνου για να πετύχει τους στόχους της. Φέρεται επίσης να υποστηρίζει τη μείωση των τόκων που ζητούν οι δανειστές από την Ελλάδα, τουλάχιστον στο επίπεδο που καταβάλλουν οι ιδιώτες δανειολήπτες.

Εν κατακλείδι, το ΔΝΤ μοιάζει να μετανιώνει για την εμπλοκή του στην υπόθεση διάσωσης των υπερχρεωμένων αλλά εν πάση περιπτώσει πλούσιων ευρωπαϊκών χωρών. Και θεωρεί ότι το βάρος για την στήριξή τους να ανακάμψουν πρέπει να το σηκώσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι τους.
 
 
 http://www.trelokouneli.gr/2012/09/le-figaro.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...