Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Δεν μαζεύουν τους 180, σύρονται σε εκλογές ...


Στο κενό πέφτουν οι παρασκηνιακές προσπάθειες της κυβέρνησης για τον διεμβολισμό των ανεξάρτητων βουλευτών, των ΑΝ.ΕΛΛ. και της ΔΗΜ.ΑΡ.
Σαμαράς και Βενιζέλος παίζουν με την αποστασία βουλευτών, αλλά ...

αδυνατούν να συγκεντρώσουν τους 180 για να εκλέξουν Πρόεδρο και να συνεχιστεί το μνημονιακό καθεστώς.
Ο Σαμαράς επιχειρεί να πείσει τη Μέρκελ και τον Γιούνκερ ότι θα καταρρεύσει αν πάρει όλα τα επώδυνα μέτρα τα οποία αξιώνει η τρόικα και επισπεύδει την ψηφοφορία για τον Πρόεδρο με στόχο να αποτρέψει την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ.
Έντρομος ο Βενιζέλος διαρρέει ονόματα και ανοίγει πρώτος τον δρόμο της επίσπευσης της ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο πριν χάσει τον έλεγχο του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ελπίζουν ότι η ήττα τους θα είναι διαχειρίσιμη αν δεν χρεωθούν το σύνολο των νέων μέτρων για τους φόρους και τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Την ίδια ώρα, στο παρασκήνιο διακινούνται σενάρια απελπισίας ακόμη και για κυβέρνηση "ειδικού σκοπού" ως δεύτερη γραμμή άμυνας απέναντι στην πολιτική αλλαγή.

Πώς εξανεμίσθηκε μια πρωτοβουλία στήριξης της κυβέρνησης και του ΜνημονίουΗ "πρόταση βουλευτών για εθνική συμφωνία - συνεννόηση", όπως δήλωσαν και όσοι τη συνέγραψαν και όσοι την υπέγραψαν, απευθυνόταν στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ και είχε τρία σκέλη αλληλένδετα, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί κατά ένα μέρος της:
α) Έναρξη διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης.
β) Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
γ) Συμφωνία για "χρονοδιάγραμμα πορείας προς τις εθνικές εκλογές μέσα στο 2015".
Από τα τρία σκέλη τα δύο πρώτα ήταν σαφή και "ενδιαφέρουν" τους παράγοντες του συστήματος που κυβερνά την χώρα. Είναι "ένα και στο χέρι" και εξασφαλίζουν παράταση θητείας στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, αλλά και στο Μνημόνιο. Αντίθετα, το τρίτο σκέλος, που αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι εξαιρετικά ασαφές και υπό διαρκή διαπραγμάτευση...
Η ουσία είναι ότι με τη σταθερή στάση του ΣΥΡΙΖΑ η πρωτοβουλία αποδυναμώθηκε τόσο ως προς τη δυναμική της (δηλαδή τον αριθμό των υπογραφόντων) όσο και ως προς το πολιτικό ζητούμενο που είναι η στάση κατά την προεδρική εκλογή.
Ο Γρηγόρης Ψαριανός, ένας από τους 8 που υπέγραψαν το κείμενο, μιλώντας στη Βουλή περιέγραψε τη φθίνουσα πορεία της κίνησης λέγοντας ότι ήταν 30 οι βουλευτές που υπέγραφαν, αλλά απέσυραν τις υπογραφές τους γιατί "τους τράβηξαν από το μανίκι" τα κόμματά τους. Ο ίδιος λίγες ώρες πριν τη δημοσιοποίηση των υπογραφών έλεγε ότι ήταν πάνω από 20. Τελικά βρέθηκαν μόλις 8: οι ανεξάρτητοι Χρήστος Αηδόνης, Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Πέτρος Τατσόπουλος, Γρηγόρης Ψαριανός και από τη ΔΗΜ.ΑΡ. οι Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας.

ΔιευκρινίσειςΑλλά και οι τρεις της ΔΗΜ.ΑΡ. λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου έσπευσαν να υπογραμμίζουν ότι η πρόταση "ΔΕΝ συνδέεται με την επιλογή και την ψήφο του καθενός βουλευτή στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας"... Και ο Π. Τατσόπουλος επανέλαβε πως σε κάθε περίπτωση κατά την προεδρική εκλογή θα ακολουθήσει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Το μόνο που έγινε είναι η δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων στο φόντο της προεδρικής εκλογής. Η ΔΗΜ.ΑΡ. διεμβολίζεται, καθώς τρεις βουλευτές αναλαμβάνουν προσωπικές πολιτικές πρωτοβουλίες, προκαλώντας την απάντηση του συναδέλφου τους Γιάννη Πανούση ότι "εθνική συνεννόηση δεν σημαίνει πολιτικά τρικ, για να σωθεί το παλαιό μεταμφιεζόμενο σε καινούργιο -και μάλιστα σωτήριο- σύστημα".
Η Ντόρα Μπακογιάννη αποστασιοποιήθηκε από τη γραμμή του Μαξίμου και πρότεινε δημιουργία "εθνικού μετώπου" και συμφωνία στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στους εθνικούς στόχους, το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, την αναθεώρηση του Συντάγματος και τον προσδιορισμό της ημερομηνίας των εκλογών. Ο Συμεών Κεδίκογλου του ΠΑΣΟΚ πρότεινε συνάντηση Σαμαρά - Τσίπρα, ο Γιώργος Βλάχος της Ν.Δ. κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πουν "το μεγάλο ναι. Το ναι της συνεννόησης, το ναι του ρεαλισμού".

Οι πέντε που μπλοκάρουν την προεδρική εκλογήΤο κύριο ζητούμενο παραμένει η στάση των 23 ανεξάρτητων βουλευτών κατά την προεδρική εκλογή, με δεδομένο ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχουν 155 βουλευτές και χρειάζονται 25 για να συγκεντρώσουν τους 180. Επομένως για να συμπληρωθεί το μαγικό 180 χρειάζεται κάποιοι βουλευτές να ψηφίσουν στο κορυφαίο θέμα κόντρα στη γραμμή του κόμματός τους - πράξη που το 1965 χαρακτηρίστηκε ως αποστασία.
Από τους 23 ανεξάρτητους, ορισμένοι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, ενώ για πολλούς το Μαξίμου διαρρέει, σκοπίμως ή όχι, ότι μπορεί να τους "τουμπάρει".
Για παράδειγμα, στην κυβέρνηση λογαριάζουν ότι θα ψηφίσουν Πρόεδρο οι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Βασίλης Οικονόμου, Χρήστος Αηδόνης, Κατερίνα Μάρκου (ψηφίζει και τον προϋπολογισμό) και Παναγιώτης Μελάς.
Αντίθετα, Οδυσσέας Βουδούρης, Θόδωρος Παραστατίδης πρότειναν εθνικές εκλογές και η νέα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο. Η Χρυσούλα Γιαταγάνα δηλώνει κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και η Ραχήλ Μακρή έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ψηφίζει Πρόεδρο. Το ίδιο έπραξε και η Θεοδώρα Τζάκρη μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πέτρος Τατσόπουλος δηλώνει ότι αφού δεν ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα ψηφίσει και αυτός, ενώ ο Μίμης Ανδρουλάκης είπε ότι "θα τον τρελάνουν" όταν έμαθε πως τον εμφανίζουν να ψηφίζει.
Η τελευταία δήλωση του Βύρωνα Πολύδωρα είναι ότι "δεν προσκυνώ", αλλά παλαιότερα έχει πει ότι μπορεί να είναι ο 180ος. Δεν έχει αποσαφηνιστεί, σύμφωνα με το Μαξίμου η στάση των Γιώργου Νταβρή, Κώστα Γιοβανόπουλου, Μίκας Ιατρίδη (παρά τους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους), Γιώργου Κασαπίδη, Πάρι Μουτσινά και Γιάννη Κουράκου.
Ο Βασίλης Καπερνάρος εμφανίζεται προσκείμενος στο κόμμα Μπαλτάκου ονόματι Ρίζες, ενώ οι δύο πρώην χρυσαυγίτες, ο προφυλακισμένος Στάθης Μπούκουρας και ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, είναι "μια κατηγορία από μόνοι τους". Αν "ενεργοποιηθούν", μπορεί να υπάρξουν "παράπλευρες απώλειες" και αντιδράσεις από ανεξάρτητους που προέρχονται από τον προοδευτικό χώρο. 

Η ΑΥΓΗ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...