Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Κατρακύλησε η διεθνής τιμή του πετρελαίου - Εχει χάσει το 3Ο% της αξίας του μέσα ένα χρόνο...


ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ
Η μεγάλη πτώση στην τιμή του αργού πετρελαίου στις χρηματαγορές, είχε ως αποτέλεσμα βουτιά και στις τιμές των υγρών καυσίμων.
Η δραματική πτώση τη τιμής του πετρελαίου αποτελεί, για πολλούς, το μεγαλύτερο παγκόσμιο οικονομικό γεγονός της χρονιάς, καθώς...
ο μαύρος χρυσός έχει χάσει περίπου το 30% της αξίας του από τον περασμένο Ιούνιο.
Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ τον Ιούνιο του 2014 βρισκόταν στα 115 δολάρια το βαρέλι και από τότε σε συνεχή ελεύθερη πτώση, κατρακύλησε στα 70 δολάρια τον Δεκέμβριο. Βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας, ενώ στα 67 δολάρια το βαρέλη κυμαίνεται η τιμή του αμερικάνικου αργού.
Η δραματική μείωση προκλήθηκε εξαιτίας της άρνησης των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ να μειώσουν την παγκόσμια παραγωγή.
Την πτώση της τιμής του πετρελαίου, σχολίασε και η Εκτελεστική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στην Ουάσιγκτον.
Καλή είδηση για την παγκόσμια οικονομία η πτώση της τιμής του πετρελαίου. Θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι, αλλά σε καθαρή βάση. Η μείωση της τιμής θα ωφελήσει τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου και θα φέρει την ανάπτυξη στον πλανήτη, δήλωσε η κα. Λαγκαρντ.
Αποτέλεσμα της πτώσης στην τιμή του αργού πετρελαίου είναι και η βουτιά των μετοχών των πετρελαικών εταιρειών στα χρηματιστηριακά ταμπλό, ενώ κερδισμένοι φαίνεται να είναι οι καταναλωτές, αφού οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου έχουν ήδη μεταφραστεί σε χαμηλότερες τιμές για τη βενζίνη και τα άλλα καύσιμα.
Γιατί όμως η παγκόσμια πτώση στις τιμές των καυσίμων, δεν έχει τον ανάλογο αντίκτυπο για τους Κύπριους καταναλωτές;
Σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθυντή Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών, Πάμπου Χαραλάμπους στη εκπομπή του ΑΝΤ1, Μέρα Μεσημέρι, η μείωση των τιμών στην Κύπρο δεν είναι εφικτό να γίνει άμεσα λόγω της διαδικασίας που ακολουθείται.
«Το crude, το οποίο οι διάφορες εταιρείες παίρνουν και διυλίζουν και μετά οι κυπριακές εταιρείες πηγαίνουν και αγοράζουν, φορτώνουν στα πλοία τους και τα φέρνουν στην κυπριακή αγορά τα οποία λογικά θα πρέπει να έχουν χαμηλότερη τιμή. Ομως δεν μπορεί άμεσα, την ίδια ώρα που παρατηρούνται στην πρώτη ύλη οι χαμηλές τιμές να είναι και στην Κύπρο αμέσως μειωμένες,» είπε ο κ. Χαραλάμπους.
Σημείωσε επίσης ότι η τιμή του πετρελαίου έχει μειωθεί από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα από το 1,46 στο 1,32 και ότι οι τιμές καθορίζονται στην αγορά ελεύθερα.
Η πτώση της τιμής του πετρελαίου ενδέχεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, να αποτελέσει μια από τις κυρίαρχες δυνάμεις που θα διαμορφώσουν την παγκόσμια οικονομία το 2015.
Πηγή : antenna.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...