Την πλήρη χαρτογράφηση των ταμειακών αναγκών της χώρας και της πορείας των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες έρχεται σήμερα για να «εποπτεύσει» ...
στην Αθήνα και ο νέος Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί, συζητούν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, σε συσκέψεις που θα εχει το μεσημέρι με τον Γκίκα Χαρδούβελη και το οικονομικό επιτελείο, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα. Το ίδιο έργο όμως, για λογαρασμό των δανειστών, έχει αναλάβει να επιτελέσει και το κλιμάκιο των δημοσιονομικών ελεγκτών της Τρόικα, που έχει «στρατοπεδεύσει» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και θα παραμείνει έως την ερχόμενη Παρασκευή.
Από μεριάς τους οι δανειστές, όπως αποτυπώνεται και στην τρισέλιδη έκθεση της Τρόικα που παρουσιάστηκε στο Euroworking Group της περασμένης Τετάρτης, πιέζουν την κυβέρνηση σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις και μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα.
Από πλευράς της η κυβέρνηση αποκρούει τα περισσότερα από αυτά αλλά, πιεζόμενη από την εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας, δεσμεύεται -με τη δισέλιδη επιστολή Χαρδούβελη που ζητούσε δίμηνη παράταση από την ΕΕ και το ΔΝΤ- ότι θα λάβει από μόνη της, αν χρειαστεί, «όλα τα αναγκαία μέτρα».
Η έκθεση της τρόικα
Στην ενδιάμεση έκθεση της Τρόικα, έκτασης 3 σελίδων με ημερομηνία 10 Δεκεμβρίου του 2014 και τίτλο «Ελλάδα: Πορεία της 5ης αναθεώρησης του 2ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής» αναφέρει ότι «οι αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, αν και ένας αριθμός σημαντικών θεμάτων πρέπει να αντιμετωπιστούν με στόχο να ολοκληρωθεί η 5η αναθεώρηση, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης, σε ορισμένες περιοχές, να διευκρινιστούν ζητήματα και να πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις που προβλέπονται ήδη».
Η έκθεση καταγράφει τα πεδία στα οποία υπάρχει απόσταση με την κυβέρνηση, με κυριότερα τα εξής:
· Προϋπολογισμός: Οι αρχές «έχουν προτείνει να λάβουν ορισμένα μέτρα για την επίτευξη του στόχου του 2015» όπως π.χ. η αύξηση συντελεστή ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία από 6,5% έως 13%, μείωση ή και κατάργηση μη μισθολογικών παροχών. Ωστόσο η τρόικα ζητά τα μέτρα να νομοθετηθούν από τώρα.
· Ρύθμιση χρεών: Η τρόικα ζητά να τεθούν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια επιλεξιμότητας των οφειλετών, για τον προσδιορισμό της δυνατότητάς τους να αποπληρώσουν ταχύτερα χωρίς ρύθμιση, αλλά και βελτίωση των κινήτρων για ταχύτερη αποπληρωμή.
· Συντάξεις: Αναφέρεται ότι «οι αρχές δεσμεύτηκαν να υιοθετήσουν νομοθεσία λήψης ορισμένων διοικητικών μέτρων (π.χ., την ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης)» αλλά και «σταδιακή κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης» αλλά «οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη σχετικά με την κλίμακα και το εύρος των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την κάλυψη των δεσμεύσεων του προγράμματος»
· Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ: Επισημαίνεται όι η Ελλάδα δεσμεύθηκε για αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία το 2015 από 6,5% έως 13% αλλά και για διοικητικά μέτρα για την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης, αλλά η Τρόικα πιέζει «για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για να μειωθεί το χάσμα του ΦΠΑ και να απλοποιηθεί η δομή των συντελεστών ΦΠΑ». Επιμένει δηλαδή σε μέτρα όπως κατάργηση των ειδικά μειωμένων συντελεστών τα νησιά του Αιγαίου.
· Δημόσια διοίκηση: Στο πεδίο του νέου μισθολογίου που θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο» σημειώνεται πρόοδος και οι αρχές έχουν δεσμευτεί να νομοθετήσουν μέχρι το τέλος του 2014 με εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2016. Αναφορά γίνεται στην νομοθεσία για τον εξορθολογισμό των μη μισθολογικών παροχών.
· Αποπληρωμή οφειλών του Κράτους: Αναζητούνται τρόποι επιτάχυνσής των επιστροφών φόρων αλλά και της απονομής συντάξεων.
www.newmoney.gr