Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν εξαντλούνται τα όρια αντοχής τους – Οι αγορές στέλνουν ίσως το τελευταίο σοβαρό προειδοποιητικό μήνυμα – Η αγορά τις αποτιμά σαν να μην έχουν κεφάλαια – Ή θα παρέμβει η ΕΚΤ ή θα προσφύγουν στο ΤΧΣ


Η διήμερη κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με χρηματιστηριακούς όρους αποτελεί ένα σαφές ένα ξεκάθαρο μήνυμα της αγοράς.
Το μήνυμα είναι ότι πλέον οι αντοχές των τραπεζών εξαντλούνται.

Η ΕΤΕ στα 1,60 ευρώ και στο -15,7%, στο -19% με -20% η Alpha- Eurobank και στο -28% το ΤΤ.
Η εικόνα αυτή αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε κίνδυνο.
Η συμπεριφορά του ΤΤ το οποίο υποχωρεί -30%  με 98,9 εκατ αποτίμηση σημαίνει ότι το ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν έχει κεφάλαια.
Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες τράπεζες. Δεν είναι δυνατό να αποτιμώνται η Alpha στα 459 εκατ η Eurobank στα 318 εκατ και η ΕΤΕ στα 1,54 δις ευρώ.
Οι αγορές στέλνουν ίσως το τελευταίο ηχηρό μήνυμα προς τις τράπεζες δεν έχετε κεφάλαια και η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Στα επιτελεία των τραπεζών επικρατεί αναβρασμός η συνεχής κατάρρευση των τραπεζών δεν θα είναι δυνατό να συνεχιστεί πάνω από 2 εβδομάδες.
Ποιες είναι οι λύσεις.
Οι διοικήσεις και οι βασικοί μέτοχοι χρειάζεται να τολμήσουν. Να τολμήσουν μια γενναία λύση που δεν είναι άλλη από την προσφυγή τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Δεν είναι δυνατό οι ξένοι να αποχωρούν με μαζικό τρόπο, οι μετοχές να κατακρημνίζονται να έχουν φθάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τράπεζες και κυβέρνηση αλλά και η ΕΚΤ να μην λαμβάνουν μέτρα.
Άλλη λύση θα ήταν να παρέμβει η ΕΚΤ ώστε να διαφυλάξει τις τράπεζες.
Ο τραπεζικός κλάδος στη Ελλάδα βρίσκεται στα όρια του. Αυτό δεν αποτελεί καταστροφολογία αλλά δεν είναι δυνατό κάθε μέρα να καταρρέουν οι τράπεζες 30% και να μην λαμβάνονται μέτρα

Δυνητικές τιμές αυξήσεων κεφαλαίου στις τράπεζες
Ποσά σε ευρώ
Τράπεζες
Τιμές αμκ με εμπλοκή ΤΧΣ
Ονομαστική αξία
Εθνική
0,50
5 (Θα μειωθεί)
AlphaEurobank
0,10
1,5 (Θα μειωθεί)
Alpha
0,10
0,30 (Θα μειωθεί)
Eurobank
0,10
2,81 (Θα μειωθεί)
Πειραιώς
0,10
1,20 (Θα μειωθεί)
Κύπρου
-
1 (Θα μειωθεί)
Marfin
-
1,70 (Θα μειωθεί)
ATE Bank
0,10
0,60 (Θα μειωθεί)
TT
0,10
3,70 (Θα μειωθεί)
Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...