Την παραίτηση του από τους Ανεξάρτητους Έλληνες έθεσε ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου δεοντολογίας της νεολαίας Μιχάλης Βώβος, ο οποίος χρησιμοποίησε βαριές εκφράσεις για την πορεία του κινήματος, κάνοντας ... λόγο για πολιτικό τσίρκο και τακτική που ταιριάζει σε κόμματα της αριστεράς. Ακόμα κάνει λόγο για στήριξη συντεχνιακών λογικών που έφεραν την χώρα μέχρι εδώ.
Αναλυτικά:
Προς: Πρόεδρο Νεολαίας Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Μανταλένα
Κοιν.: Πρόεδρο Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. ΚΑΜΜΕΝΟ Παναγιώτη
Αγαπητή κυρία πρόεδρος τον τελευταίο καιρό στη νεολαία του κινήματος και στο ίδιο το κίνημα γίνονται ενέργειες και παίρνονται αποφάσεις οι οποίες προσωπικά με βρίσκουν αντίθετο για την πορεία του κινήματος, αλλά και εν γένει για την πορεία της χώρας.
Κατ’ αρχήν το κίνημα και η νεολαία αποτελούνται από στελέχη, τα οποία εισήλθαν στο Κίνημα από άλλους πολιτικούς φορείς ή μην έχοντας ασχοληθεί ουδέποτε με τα κοινά και τα οποία στερούνται βασικών πολιτικών γνώσεων, ιστορίας και λειτουργίας ενός πολιτικού φορέα. Όντας από τα ιδρυτικά μέλη και του Κινήματος και της νεολαίας αυτού έκανα πολλές εγγραφές νέων μελών, μία εξ’ αυτών και η δική σας, για να δυνα-
μώσει το κίνημα. Παρατήρησα λοιπόν ότι πολλά στελέχη προσχώρησαν στο κίνημα είτε διαμαρτυρόμενοι (δικαίως ή μη) για το πολιτικό σύστημα της χώρας, είτε επειδή διαφωνούσαν με τους πολιτικούς φορείς στους οποίους άνηκαν πριν. Το χειρότερο όμως ήταν ότι προσχώρησαν και κάποιοι για να κρατήσουν κάποια από τα πλεονεκτήματα που είχαν κερδίσει παλαιότερα και τώρα τα έχαναν και κάποιοι για να κερδίσουν κάποια οφίτσια και ευεργετήματα τα οποία στους προηγούμενους πολιτικούς φορείς που άνηκαν δεν μπόρεσαν να τα κερδίσουν είτε γιατί δεν ήταν ικανοί είτε γιατί δεν είχαν την κατάλληλη εμπειρία. Όλο αυτό το πλήθος των στελεχών έκαναν ένα μείγμα ανθρώπων που απλά οχλαγωγούσαν χωρίς πολιτικές θέσεις και απόψεις, κατηγορώντας οποιαδήποτε πολιτική κίνηση και έχοντας μόνο ως ιδεολογία τα λόγια του Προέδρου του Κινήματος. Και το ίδιο το κίνημα δεν κατάφερα να δημιουργήσει μία πολιτική ιδεολογία τέτοια ώστε να εκφράζεται από την πλειοψηφία του Κινήματος, αλλά έθεσε μόνο ως πρωταρχικό στόχο την έξοδο από το Μνημόνιο. Πλην αυτού, σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούσαν τη χώρα, το κάθε στέλεχος είχε και τη δική του άποψη (λογική ή μη). Υπήρξε και υπάρχει λοιπόν μία τεράστια διχογνωμία απόψεων και αμφισβήτηση μεταξύ των στελεχών τα οποία συντελούν σε ένα ΄΄πολιτικό τσίρκο΄΄ και ουχί σε πολιτικό φορέα, με τον ίδιο τον πρόεδρο να μην μπορεί να το ελέγξει.
Πέραν λοιπόν της αντιμνημονιακής πολιτικής μέσα στην οποία έχει αγκιστρωθεί το κίνημα, δεν τίθενται απόψεις και θέσεις πέραν αυτού οδηγώντας μας σε μία στείρα αντιπολίτευση, η οποία είναι ιδίωμα των αριστερών παρατάξεων. Διότι θα μπορούσαμε ως πολιτικός φορέας της αντιπολίτευσης να προτείνουμε αλλαγές σε νομοσχέδια και διατάξεις της κυβέρνησης με σκοπό να καταφέρναμε κάτι καλύτερο για τον τόπο και όχι να αρνούμαστε τα πάντα και να υπερασπιζόμαστε απαιτήσεις και οφίτσια συνδικάτων οι οποίες δεν είναι δίκαιες, οι οποίες δεν θα έπρεπε να υπάρχουν με ή χωρίς μνημόνιο και οι οποίες έφτασαν την οικονομία της χώρας σε αυτό το σημείο. Επιπροσθέτως στην περί-πτωση που η χώρα βγει από το μνημόνιο, τι έχουμε να προτείνουμε για τα διάφορα οικο-νομικά, κοινωνικά, εργατικά και πολιτιστικά ζητήματα που θα ταλανίζουν τον τόπο; Μηπως λοιπόν από το να φωνάζουμε για την απαγκίστρωση από το μνημόνιο, να απαγκιστρωθούμε πρώτα από την άκρα και στείρα ΄΄αντιμνημονιακή πολιτική΄΄;
Κυρία πρόεδρος, όταν δημιουργήθηκαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες η πλειοψηφία των στελεχών που προσχώρησαν προέρχονταν από το χώρο της κεντροδεξίας παράταξης, ιδεολόγοι του κοινωνικού φιλελευθερισμού, οι οποίοι δεν έβλεπαν αυτή τους την ιδεολογία να εφαρμόζεται από τους πολιτικούς φορείς της κεντροδεξιάς. Και τώρα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας πιθανής συνεργασίας με το Σύριζα στα πλαίσια ενός αντιμνημονιακού τόξου, ξεχνώντας πως ουδέποτε τα στελέχη μας είχαν οιαδήποτε σχέση (είτε πολιτική, είτε ιδεολογική, είτε κοινωνική) με τα στελέχη του κόμματος αυτού και πως τα στελέχη του Σύριζα προέρχονται από πολιτικούς φορείς, οι οποίοι οδήγησαν τη χώρα στο οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο εισήλθε. Και αφού ο Σύριζα, όντας κόμμα υπερασπιζόμενο το σοσιαλισμό , αποδέχεται το καπιταλιστικό σύστημα και συζητάει για επαναδιαπραγμάτευση, γιατί να μην εμπιστευτούμε αυτούς που είναι υπερασπιστές και γνώστες αυτού του συστήματος; Προ-σωπικά κυρία πρόεδρος πιστεύω πως η πιθανή εκδοχή της διακυβέρνησης της χώρας από το ανωτέρω κόμμα θα είναι το ίδιο καταστροφική για τον τόπο, όσο και η κυβέρνηση του Πασοκ τη δεκαετία του ’80 και αντί το κίνημά μας να αντιπαλεύεται αυτήν την πολιτική, πάρα ταύτα συμπράττει μαζί τους, ως ένα σημείο, και τους επικροτεί.
Ως εκ τούτου και βάση των ανωτέρω που σας ανέφερα, θεωρώ πως δεν έχω καμία θέση πλέον στο κίνημα και τη νεολαία από τη στιγμή που διαφωνώ με τις τελευταίες τοποθετήσεις και αποφάσεις του κινήματος και ζητώ όπως με πάψετε από τα καθήκοντα του αντιπροέδρου του συμβουλίου δεοντολογίας και του μέλους της Ε.Ε. της νεολαίας καθώς και να με διαγράψετε από τα μητρώα μελών της νεολαίας και εν γένει του κινήματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Υ.Γ. Η ρότα του κινήματος για αλλού ξεκίνησε και αλλού βρέθηκε μα να θυμάστε πως τα στερνά τιμούν τα πρώτα και εγώ τιμώ πάντα το παρελθόν μου, την ιδεολογία μου, το ήθος μου και τα λεγόμενά μου.
Μετά τιμής
Μιχαήλ Ι. Βώβος
Αντιπρόεδρος συμβουλίου δεοντολογίας
Νεολαίας Ανεξάρτητων Ελλήνων
parapolitika.gr