Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Συμφώνησαν σε μειώσεις μισθών, συντάξεων και φθηνό δανεισμό των τραπεζών.


Θα μας τα πουν με το μαλακό, καθώς για την ώρα είναι «χαμένοι στη μετάφραση»...

Του Νίκου Κωτσικόπουλου

Κι όμως συμφώνησαν. Συμφώνησαν και το λένε λίγο- λίγο, για να μας έρθει με το μαλακό.. Δηλαδή, συμφώνησαν να κόψουν κι άλλο: Μισθούς συντάξεις και δαπάνες υγείας, πρόνοιας και παιδείας και να επιδοτήσουν μερικώς τις τράπεζες με δαπάνες των φορολογουμένων.


Ειδικότερα, αν μεταφραστούν σε «κανονικά» ελληνικά τα 4 σημεία από την ανακοίνωση Παπαδήμου (παραθέτουμε κείμενο και μετάφραση) έχουν ως εξής:


«Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:

1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ».

(Μετάφραση: Θα κόψουν δαπάνες σε παιδεία, υγεία και πρόνοια. Θα κάνουν απολύσεις στο δημόσιο...)

2) «Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων».

(Μετάφραση: Θα κόψουν συντάξεις).

3) «Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας».

(Μετάφραση: Θα κόψουν μισθούς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και θα περικόψουν και τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλουν οι εργοδότες...)

4) «Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους».

(Μετάφραση: Το δημόσιο θα χρεωθεί και θα δώσει λεφτά στις τράπεζες, αλλά ο έλεγχος θα μείνει στους μετόχους τους. Ο «συνδυασμός των μέσων» παραπέμπει σε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες μέρος των κεφαλαίων που δοθούν μπορεί να είναι κοινές μετοχές αλλά χωρίς ψήφο, δηλαδή δωρεάν επιδότηση!!!

Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά, μέρος των κεφαλαίων που θα δοθούν θα είναι δάνειο μετατρέψιμο σε μετοχές. Αν το επιτόκιο του δανείου συμφωνηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα π.χ. άνω του 5% τότε το έντοκο δάνειο, θα αφορά μόνον μέρος των κεφαλαίων, ώστε η συνολική επιβάρυνση να είναι μικρή. Σε αντάλλαγμα οι τράπεζες θα απολύσουν, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για μείωση των αμοιβών και έτσι περνούν σε όλο τον ιδιωτικό τομέα οι μειώσεις...)

«Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του προγράμματος»


 http://exofitsio.blogspot.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...