Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Financial Times: «Οι Έλληνες παρέδωσαν την διακυβέρνηση της χώρας τους»


Για πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα που ισοδυναμούν με παράδοση της διακυβέρνησης της χώρας στους δανειστές κάνουν λόγο σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times....


Η εφημερίδα επικαλείται έγγραφα που έχει στα χέρια της, σύμφωνα με τα οποία απαιτούνται μέσα σε λίγες ημέρες ανέφικτα πολλές δράσεις με αποτέλεσμα να εκχωρείται επι της ουσίας η κυριαρχία της χώρας στους δανειστές μας.

Οι απαιτήσεις της τρόικας ξεπερνούν τις 38 αλλαγές, αφορούν όλο το οικονομικό φάσμα και περιλαμβάνουν:

σαρωτικές αλλαγές στις δικαστικές διαδικασίες
συγκέντρωση της ασφάλισης υγείας
ολοκλήρωση ακριβούς κτηματολογίου
εξαγορά νέου ηλεκτρονικού συστήματος για την φοροείσπραξη
αλλαγή του τρόπου συνταγολόγησης φαρμάκων
καθορισμό ελάχιστων αποθεμάτων αργού πετρελαίου

«Το πρόγραμμα είναι πολύ, πολύ πιο φιλόδοξο από μια οικονομική μεταρρύθμιση. Πρόκειται για ίδρυση κράτους, όπως το εννοούμε κατά κανόνα σε παραδοσιακές χαμηλού εισοδήματος περιπτώσεις» δήλωσε ο κ. Μουτάμπα Ραχμάν, ευρωπαϊκός αναλυτής της Eurasia Group.

Στις πιο επείγουσες κινήσεις περιλαμβάνεται σε 10σέλιδη λίστα με «προκαταβολικές κινήσεις» που πρέπει να ολοκληρωθούν ως την Τετάρτη προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να δώσουν το τελικό «πράσινο φως» στην έκτακτη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Αυτά τα 38 μέτρα επηρρεάζουν όλο το δίχτυ της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας και επεκτείνονται πέρα από τη μείωση των συντάξεων στις περικοπές δαπανών, τις τραπεζικές ρυθμίσεις και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η εφημερίδα τονίζει πως «πολλά από τα διαρθρωτικά μέτρα είχαν συμφωνηθεί το 2010 στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης, αλλά είχαν μπλοκαριστεί από ομάδες συμφερόντων με επιρροή, εργατικά σωματεία και ορισμένους υφυπουργούς στα οικονομικά υπουργεία», σχολιάζει η εφημερίδα.

«Ακόμη κι αν κατανοήσουμε την επιτακτική πολιτική ανάγκη, το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο ώστε να αποτύχει, γιατί πολλοί από τους στόχους είναι αδύνατον να επιτευχθούν,» συμπεραίνει ο κ. Ράχμαν ο οποίος τονίζει ότι η κλίμακα και η ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται, δημιουργεί το ερώτημα μήπως οι δύσπιστοι ηγέτες της ευρωζώνης ετοιμάζουν την Ελλάδα για να καταρρεύσει μέσα στον επόμενο χρόνο.


 http://exofitsio.blogspot.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...