Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

SPIEGEL: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗ ΔΟΣΗ ΤΩΝ 130 ΔΙΣ – ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΒΟΗΘΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ…!!!



ΙΚΕΣΙΑ ΓΙΑ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ «Σταματήστε την μεταφορά των 130-δις!» είναι ο τίτλος άρθρου στο Spiegel-Online και εξηγεί: Η Ελλάδα χρεοκόπησε. Η χώρα δεν χρειάζονται 50% ή 70%, αλλά 100% κούρεμα του χρέους της, για να ορθοποδήσει οικονομικά. Επίσης το πακέτο των ενισχύσεων που θα εγκρίνει το Eurogroup, το σίγουρο είναι, ότι βοηθά μόνο τους πιστωτές και όχι τους Έλληνες
Ο δημοσιογράφος Christian Rickens θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι αυτό το πακέτο βοήθειας των 130 δισ. ευρώ για κανένα λόγο δεν θα πρέπει να καταβληθεί και συνεχίζει…
«Σίγουρα, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει για πολλά χρόνια – αν όχι δεκαετίες – να χρειάζεται την αλληλεγγύη των άλλων χωρών της ΕΕ, και η Γερμανία δεν πρέπει να αρνηθεί μια τέτοια βοήθεια. Είναι πιθανό επίσης ότι η Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια, θα χρειαστεί να δώσει πολύ περισσότερα χρήματα στην Αθήνα από τα 130 δισ. ευρώ που συζητούνται στις Βρυξέλλες.
Το λάθος δεν είναι το ύψος των νέων δανείων αλλά ο τρόπος διάσωσης της χώρας. Η διάσωση δεν είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών, αλλά στους «νόμους» των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών. Αυτό, που στην πράξη συχνά σημαίνει τραπεζικά συμφέροντα».
Στην συνέχεια ο δημοσιογράφος αναφέρει:

«Πώς αλλιώς θα μπορούσε να εξηγηθεί το γεγονός ότι περίπου το ένα τέταρτο του πακέτου δεν θα φθάσει ποτέ στην Αθήνα, αλλά θα πάει άμεσα προς τους διεθνείς πιστωτές της χώρας; περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ θα δοθούν στους κατόχους του ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου για να ενθαρρυνθούν να μετατρέψουν τα παλιά τους ομόλογα σε νέους τίτλους.
Με τον τρόπο διατηρείται η ψευδαίσθηση ότι η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε – και ότι η ανταλλαγή είναι εθελοντική.
 Έξυπνα τροφοδοτείται στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, ο φόβος ότι μια ενδεχόμενη ήττα των Ελλήνων, θα προκαλέσει μια καταστροφική αλυσιδωτή αντίδραση.
Περίπου μένουν άλλα εκατό δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά ακόμα και αυτό το ποσό δεν θα δοθεί στην Ελλάδα για να πρέπει να σταθεί στα πόδια της, αλλά θα πάνε για την αποπληρωμή μέρους του χρέους της .»
Παραλληλίζοντας την Ελλάδα ως μια άρρωστη αγελάδα συμπεραίνει ότι δεν μπορείς να πάρεις άλλο γάλα. Χαρακτηρίζει σουρεαλιστική την πολιτική συζήτηση των τελευταίων ημερών, η οποία αφορά το επιθυμητό επίπεδο του χρέους των 120% ΑΕΠ το 2020, ενώ όπως φαίνεται θα κυμανθεί τελικά στο 129%. Διερωτάται.
Πως είναι δυνατό κάποιος να προβλέψει με ακρίβεια εννέα ποσοστιαίων μονάδων το χρέος μια χώρας μετά από οκτώ χρόνια και «αναφωνεί», αυτό ούτε η Γερμανία, μπορεί να το κάνει πόσο δε μάλλον η Ελλάδα, με μία οικονομία υπό κατάρρευση, με στατιστικά που βασίζοντα σε τέτοιου είδους προβλέψεις.
Τελικά αυτά ανήκουν στη σφαίρα της μαύρης μαγείας Στην πραγματικότητα, βέβαια, η Ελλάδα είναι ήδη σε κατάσταση πτώχευσης.
Η χώρα δεν χρειάζεται ένα κούρεμα των 70%, αλλά το 100% να σταθεί πάλι στα πόδια της. Κλείνοντας το άρθρο του ο Christian Rickens ζητά για την Ελλάδα ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ αποπληρωμής και όχι αυταπάτες και επισημαίνει: «Τα περισσότερα από τα πολλά κορυφαία στελέχη που απασχολούνται στη ζώνη του ευρώ με την Ελλάδα, γνωρίζουν αυτή την απλή αλήθεια. Μερικοί απ’ αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης τα συζητάνε όταν κλείσουν οι πόρτες.
Φυσικά, τα 130 δισ. ευρώ δεν λύνουν το πρόβλημα. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αγοράσουν χρόνο. Χρόνο μέχρι οι χρηματοοικονομικές αγορές να σταθεροποιηθούν, στο βαθμό που μπορούν να χειριστούν την πραγματική πτώχευση της Ελλάδα, χωρίς μια αλυσιδωτή αντίδραση». 
Το έγκριτο γερμανικό περιοδικό καταλήγει:
 «.Αλλά πότε θα είναι αυτή η στιγμή αν δεν είναι τώρα; Από το περασμένο φθινόπωρο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πλημμύρισε κυριολεκτικά με τα χρήματα τις εμπορικές τράπεζες.
 Η Ισπανία και η Ιταλία, οι δύο γίγαντες της υποχώρησης της ζώνης του ευρώ έχουν νέους ηγέτες που είναι δεσμευμένοι να είναι οικονομικά αξιόπιστοι. Όπως και οι περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ με το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας.
 Αν οι ευρωπαίοι πολιτικοί διαισθάνονται τις ευθύνες που έχουν για αυτή την κρίση, θα πρέπει να δηλώσουν τώρα αυτό που όλοι γνωρίζουν ήδη:
Η Ελλάδα κατέρρευσε. Έτσι, το σύνολο του χρέους της χώρας θα πρέπει να διαγραφεί. Τα 130 δισ. ευρώ, η Ελλάδα πρέπει να τα πάρει οπωσδήποτε. Αλλά σε μια άλλη μορφή. Αντί για την επιβράβευση των κερδοσκόπων για τα παιχνίδια τους, τα χρήματα θα ήταν καλύτερο να δοθούν για την ανοικοδόμηση της οικονομίας. Μάρσαλ σχέδιο αποπληρωμής και όχι αυταπάτη!» Επιμέλεια-μετάφραση: Επιμηθέας / Spiegel On line


http://neotera.wordpress.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...