Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Το πήγαινε έλα των διαγραμμένων!


Στην κρίσιμη ψηφοφορία της ερχόμενης Τρίτης κατά την οποία προγραμματίζεται να επικυρωθεί το νέο χαράτσι στις συντάξεις εστιάζεται η προσοχή των επιτελείων των κυβερνητικών εταίρων, αφού από την έκβαση της αναμένεται να αποσαφηνισθεί, ενόψει κάλπης, το μέτρο κατάτμησης του ΠΑΣΟΚ αλλά και η δυναμική συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας.
Η εξέλιξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, στο κομμάτι των ρυθμίσεων συνταξιοδοτικού περιεχομένου που περιλαμβάνονται στον εφαρμοστικό νόμο, θα αποτυπώσει καταρχήν το ποιοτικό χαρακτηριστικό των διαρροών που εκδηλώθηκαν στους κόλπους των δύο κομμάτων κατά την ψήφιση του νέου μνημονίου, εάν δηλαδή και κατά πόσο επρόκειτο για αντιρρησίες συνείδησης ή συγκυριακούς αντιφρονούντες. Εν τούτοις, στο ΠΑΣΟΚ και οι τελευταίες πληροφορίες επιβεβαιώνουν πως το χάσμα μεταξύ των αποπεμφθέντων βουλευτών και του κόμματος είναι εξαιρετικά δύσκολο να γεφυρωθεί.
Αν και ορισμένοι εξ' αυτών ομολογούσαν ότι με τυχόν νέα καταψήφιση των μέτρων αποκόβεται ο ομφάλιος λώρος με την παράταξη, ταυτόχρονα απέκλειαν οποιαδήποτε άλλη σκέψη. Χαρακτηριστική η δήλωση του Γ. Αμοιρίδη, και «Σκοτσέζος να ήμουν, αυτή τη φορά θα φορούσα παντελόνια» . Στο ίδια πνεύμα κινείται και ο Χ. Καστανίδης, ο οποίος ξεκαθάρισε ως «αυτονόητο» την καταψήφιση μέτρων που οδηγούν τη χώρα σε περαιτέρω ύφεση. Αντιθέτως και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ενδέχεται να αναδιπλωθεί μερίδα των εννέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ (Γ. Κουτσούκος, Π. Αντωνακόπουλος, Π. Δημητρουλόπουλος, Β. Κεγκέρογλου, Χρύσα Αράπογλου, Δ. Κουσελάς, Δ. Καρύδης, Μαρία Μίχου και Μ. Τζελέπης), που ενώ υπερψήφισαν επί της αρχής την πρόσφατη δανειακή σύμβαση, καταψήφισαν συγκεκριμένα άρθρα, προκειμένου να διασωθούν. Υπενθυμίζεται πως ο Γ. Παπανδρέου είχε εισηγηθεί να αποκλεισθούν από τα ψηφοδέλτια του κόμματος οι συγκεκριμένοι βουλευτές και να παραπεμφθούν στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κινήματος.
Ζήτημα αξιοπιστίας
Σημειώνεται πάντως, πως το στενό περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ απέκλειε μέχρι χθες οποιαδήποτε μεταστροφή, ευνοϊκή για τους 21 διαγραφέντες, προτάσσοντας ζήτημα...
«αξιοπιστίας» της κομματικής στρατηγικής. Σε αντιδιαστολή, στο πεδίο της Ν.Δ., αναμένεται ότι το κάλεσμα Σαμαρά προς τους 22 διαγραφέντες με το προαπαιτούμενο της συστράτευσης στις επόμενες κρίσιμες ψηφοφορίες έδωσε το σήμα επικείμενης συγκόλλησής τους με την παράταξη. Προς επίρρωση, ορισμένοι εξ αυτών επαναλάμβαναν στο περιστύλιο την αρχική τους τοποθέτηση, ότι δηλαδή η αρνητική τους ψήφος δεν σηματοδοτεί διαζύγιο με το κόμμα. Οι σχετικές πληροφορίες άλλωστε αναφέρουν πως ήδη πέντε από τους 21 εξέφρασαν προθέσεις, υποστηρίζοντας πως πρόκειται να υπερψηφίσουν τις διατάξεις που ορίζουν τις περικοπές των συντάξεων.

Έτεροι, όπως ο Κ. Γκιουλέκας, ξεκαθάριζαν ότι αδυνατούν να επικυρώσουν ρυθμίσεις που προοιωνίζονται νέες μειώσεις εισοδημάτων, διότι «η μεταβολή της στάσης τους θα κατέδειχνε ανωριμότητα» . Ωστόσο και ο κ. Γκιουλέκας διευκρίνιζε ότι θα συνταχθεί με την κυβέρνηση σε διατάξεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, όπως π.χ. στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής, ο εφαρμοστικός νόμος του Ευαγγ. Βενιζέλου στον οποίο περιλαμβάνεται η απομείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, θα ψηφιστεί το βράδυ της Τρίτης, 28 Φεβρουαρίου. Ακολουθεί την επομένη η ψήφιση του νομοσχεδίου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη για την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων και τις ρυθμίσεις για τα φάρμακα. Και οι δύο διαδικασίες αναμένεται πως θα ολοκληρωθούν με ονομαστική ψηφοφορία, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα διατυπωθεί από τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης το σχετικό αίτημα.
(Eφημερίδα των εργαζομένων στην Ελευθεροτυπία)
 
 
 http://online-pressblog.blogspot.com/2012/02/blog-post_25.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...