Ελιγμοί του Βερολίνου που αποβλέπουν να οδηγήσουν την Ελλάδα στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρώντας παράλληλα την εικόνα της Γερμανίας.
γράφει ο Pasm.
Τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι το Βερολίνο αποφάσισε να διακόψει την βοήθεια προς την....
Ελλάδα. Η αποτυχία της συμφωνίας σχετικά με το τελευταίο σχέδιο λιτότητας είναι απλά μια ακόμη ένδειξη που υποστηρίζει αυτήν την ιδέα.
Οι πρόσφατες δηλώσεις για να τεθεί η Ελλάδα υπό κηδεμονία και οι δηλώσεις της Neelie Kroes πηγαίνουν προς την ίδια κατεύθυνση.
1) Σε πολιτικό επίπεδο, το μεγάλο πρόβλημα όταν έχεις αποφασίσει να ρίξεις έναν συνέταιρο, είναι να μη περάσεις για το κάθαρμα υπηρεσίας. Μετά από όλα τα χρήματα που έχουν σπαταληθεί, η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να ανακοινώσει τρυφερά ότι αφήνει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Όχι μόνο, θα την αποδυνάμωνε πολιτικά, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι οι ευρωπαίοι εταίροι δεν θα βρούμε έναν τρόπο για να την αναγκάσουν να υποχωρήσει. Επίσης, αν τα πράγματα πάνε στραβά (και θα πάνε στραβά), θα χρεωθεί για την καταστροφή στα μάτια όλου του κόσμου.
Στη τέχνη της διαπραγμάτευσης, υπάρχει μια πολύ απλή λύση για την παράκαμψη αυτής της δυσκολίας, εκφράζεις την επιθυμία σου να συνεχίσει τη σχέση βάζοντας ταυτόχρονα όρους που ο συνέταιρος δεν μπορεί παρά να αρνηθεί να τους υιοθετήσει. Με αυτόν τον τρόπο, είναι το άλλο μέρος που κάνει το αποφασιστικό βήμα και το όποιο φέρνει την ευθύνη του χωρίσματος.
Ερμηνεύω με αυτόν τον τρόπο αυτό το πρόσφατο αίτημα της Γερμανίας να θέσει υπό την εποπτεία την Ελλάδα και να αναθέσει τον έλεγχο της δημοσιονομικής ευθύνης σε ειδικά διορισμένο Επίτροπο. Θα ήταν εντελώς αδύνατο για την Ελλάδα να δεχθεί αυτή τη πρόταση. Δυστυχώς για την κ. Μέρκελ, οι Ευρωπαίοι εταίροι, από τους οποίους μεγάλο μέρος σύντομα θα ακολουθήσει το μονοπάτι της κρίσης στην Ελλάδα, αρνήθηκαν να εγκρίνουν μία πρόταση που θα τους επηρέαζε στο μέλλον. Αποτυχία.
2) Το επόμενο χτύπημα ήρθε από την Ολλανδία.
Στις 7 Φεβρουαρίου, η Επίτροπος της ΕΕ κα Neelie Kroes, δήλωνε ότι «δεν θα υπήρξε κανένας θάνατος, αν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ». Την ίδια μέρα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte δήλωσε ότι «συμφωνεί» με την κα Kroes.
Πρόκειται ασφαλώς για ελιγμό από διατεταγμένη αποστολή από το Βερολίνο. Η Ολλανδία είναι ένα από τα τελευταία κράτη με τριπλό-Α και, όπως η Γερμανία, πρέπει να πληρώσει για όλους στην Ευρώπη.
Λίγες ημέρες πριν από την έξοδο της κας Kroes, οι χώρες με τριπλό-Α είχαν ραντεβού στο Βερολίνο . Αναμφίβολα εκεί μοιράστηκαν οι ρόλοι. Για ακόμα μια φορά, έπρεπε να διατηρηθεί η εικόνα της Γερμανίας και έτυχε στην Ολλανδία να εκτοξεύσει το δοκιμαστικό μπαλόνι για τον έλεγχο της αντίδρασης των Ευρωπαίων εταίρων. Μπορούμε να πούμε ότι δεν ήταν σαφώς εχθρικοί.
Φυσικά, ο κ. Μπαρόζο δήλωσε πάλι ότι η θέση της Ελλάδας ήταν στην Ευρωζώνη. Αλλά και πάλι, παίζει το ρόλο του χωρίς πολλή πεποίθηση και είναι δύσκολο να τον φανταστεί κανείς να έλεγε κάτι άλλο. Για το υπόλοιπο, καμία αντίδραση. Στον πληθυσμό, από κόπωση, η πτώχευση των Ελλήνων φαίνεται να έχει γίνει πρόδηλη και κανείς δεν αγανακτεί για κάτι που φαινόταν αδιανόητο μόλις πριν από δύο χρόνια. Προφανώς, η κοινή γνώμη είναι ώριμη για την στάση πληρωμών.
3) Τέλος, την περασμένη νύκτα, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έστειλαν πίσω τους Έλληνες σχετικά με το τελευταίο (μέχρι σήμερα) πρόγραμμα λιτότητας. Μιλάμε για την υποχρέωση της Αθήνας να ξεκαθαρίσει τους τρόπους μείωσης των εξόδων κατά 325 εκατ. ευρώ. Όταν ειπωθεί έτσι φαίνεται σημαντικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι ψίχουλα.
Το νέο σχέδιο ενίσχυσης υπό συζήτηση αφορά 130 δισ. ευρώ και η συνολική βοήθεια προς την Ελλάδα αφορά το εντυπωσιακό ποσό των 400 δις. ευρώ.
Της απορρίψουν το σχέδιο λιτότητας για ασάφειες ενός ποσού που αντιστοιχεί σε 0,1% του συνολικού λογαριασμού! Συγκριτικά, κατά τη διάρκεια του επόμενου δημοσιονομικού ελέγχου, το Βέλγιο θα πρέπει να βρει 2,5 δις ευρώ ήτοι οκτώ φορές το ελληνικό φιλόδικο ποσό.
Αν υπήρχε η αποφασιστικότητα να προχωρήσουν, δεν θα σταματούσαν για τέτοιο χαμηλό ποσό.
Ο στόχος είναι σαφώς να γυρεύουν απαιτήσεις σε αυτό το σημείο οι οποίες θα αναγκάσουν τους Έλληνες να υποκύψουν τελικά στις γερμανικές επιταγές.
Η απόφαση πάρθηκε, ο πληθυσμός είναι έτοιμος, και η πρόσφατη άνοδος των χρηματιστηρίων διοχετεύει μια επικίνδυνη αίσθηση εμπιστοσύνης.
Συγκεντρώθηκαν όλα τα συστατικά για το πήδημα στο άγνωστο.
Δέστε τις ζώνες σας.
infognomonpolitics
dinatos.blogspot.com/2012/02/blog-post_5841.html