Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Γιατί δεν μας διώχνουν από το ευρώ


Δεν έχουν τέλος οι προβοκάτσιες με τις οποίες, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, γίνεται προσπάθεια να... πεισθούν οι αγορές ότι η Ελλάδα θα τεθεί εκτός ευρώ. Και, μιας και τίθεται θέμα χειραγώγησης και εκστρατείας δυσφήμισης της χώρας και της ΕΕ στο εξωτερικό, θα παρέμβει επιτέλους κανείς εισαγγελέας;


Αυτή τη φορά, το Reuters, αποφάσισε να κάνει δημοσκόπηση με τα… καλύτερα παιδιά: Με 22 traders (διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές), οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν αν και πότε η Ελλάδα κινδυνεύει να τεθεί εκτός ευρώ. Από αυτούς, οι 14 εκτίμησαν ότι η Ελλάδα θα έιναι μέλος της Ευρωζώνης μέχρι το… 2013. Σε προηγούμενη δημοσκόπηση, μόλις μια εβδομάδα πριν, το Reuters μας έδινε πιθανότητες μέχρι το τέλος του 2012, όπως εκτιμούσαν 35 από τους 64 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε αυτή.

Και θα αναρωτηθείτε: Γιατί η Ευρώπη κάνει τόση “υπομονή” με τους “κακούς” Έλληνες και δεν τους βγάζει εκτός ευρώ; Η απάντηση, είναι απλή. Πέραν της αλυσιδωτής αντίδρασης που θα φέρει κατάρρευση της Ευρωζώνης, το άμεσο κόστος από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ. Και αυτό, χωρίς να υπολογίζεται το ιδιωτικό χρέος, αλλά και οι παρεπόμενες συνέπειες στα ισπανικά ασφάλιστρα κινδύνου όπου εμπλέκονται σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές Τράπεζες!

Το παραπάνω ποσό, το εκτιμά μελέτη της JP Morgan που πραγματοποίησε ο Έλληνας αναλυτής, Νίκος Πανυγιρτζόγλου και η ομάδα του, υπογραμμίζοντας ότι, για να βελτιωθεί η κατάσταση θα ήταν καλύτερα ένα σχέδιο Marshall, ύψους 20 δισ. ευρώ ή 10% του ελληνικού ΑΕΠ. Μάλιστα, όπως προσθέτει, «εάν άλλαζε η ελληνική γραφειοκρατία και η διοίκηση προκειμένου να απορροφηθούν τα κεφάλαια, τότε το σχέδιο Marshall θα μπορούσε δυνητικά να σταματήσει και πιθανότατα να αντιστρέψει την οικονομική ύφεση.»

Οι συνέπειες για την Ελλάδα
Σύμφωνα με την έκθεση, οι συνέπειες στην Ελλάδα, θα ήταν καταστροφικές: υψηλός πληθωρισμός, ελλείψεις καυσίμων, τεράστια μείωση στο επίπεδο ζωής και αύξηση των κοινωνικών εντάσεων ή ακόμη εξεγέρσεις, πολιτική απομόνωση κ.ά..


Στην Ευρώπη, η ελληνική χρεοκοπία, θα μετέδιδε τη μόλυνση στην Ισπανία. Η JP Morgan υπογραμμίζει ότι οι Ισπανικές Τράπεζες αυξάνουν τις προβλέψεις τους ενώ ταυτόχρονα οι αγγλικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές ασφαλίστρων κινδύνου ισπανικών ομολόγων.

Αντίθετα, οι Ιταλικές, Γαλλικές και Γερμανικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι καθαροί πωλητές ασφαλίστρων κινδύνου έναντι χρεοκοπίας για ισπανικά ομόλογα. Η αναφορά της Jp Morgan μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς τα ισπανικά ομόλογα έχουν επιτόκιο πάνω από 6%. Αν η Ελλάδα οδηγούνταν σε έξοδο, ή άμεση επίπτωση θα ήταν μια επίθεση στα ισπανικά ομόλογα και μια νέα άνοδος των CDS (Ασφάλιστρα κινδύνου.) Τότε θα ήταν εκτεθειμένες οι μισές ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ αυτών και οι γερμανικές.

Υπενθυμίζουμε ότι το τελευταίο εννιάμηνο, έχουν πωληθεί 200 δισ. ιταλικά ομόλογα και 80 δις. ισπανικά.

Τα δάνεια
Οι υπολογισμοί της Jp Morgan αφορούν τις άμεσες ζημιές από τα δάνεια ,ύψους 240 δισ. ευρώ που κατέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα 130 δισ. ευρώ της έκθεσης του ευρωσυστήματος ( ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες ) μέσω του Τarget 2 και τέλος των 25 δισ ευρώ που αφορούν τις ευρωπαϊκές τράπεζες. (Aξίζει να σημειωθεί ότι, ο απερχόμενος Γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι, μια ελληνική έξοδος θα στοιχίσει στις γαλλικές τράπεζες 50 δισ. ευρώ, ποσό διαχειρίσιμο, αλλά διπλάσιο των εκτιμήσεων της Jp Morgan ).

Οι ελληνικές τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξαντλήσει τα ενέχυρα προς την ΕΚΤ, όπως σημειώνει η Jp Morgan, αλλά ακόμη και με το Ταμείο επείγουσας ρευστότητας ( ELA) της τράπεζας Ελλάδος τα δάνεια με ενέχυρα δεν είναι απεριόριστα. Η αμερικανική Τράπεζα αναφέρει ότι, οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί 60 δισ. ευρώ, έτσι με ένα υποτιθέμενο 50% «κούρεμα», τα ενέχυρα που έχουν δοθεί είναι 120 δισ. ευρώ.

Τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών είναι συνολικά 250 δισ. ευρώ, έτσι ως ενέχυρα μπορούν να τοποθετήσουν 130 δισ. ευρώ, που σημαίνει ένα πρόσθετο δανεισμό 65 δις. ευρώ από το ELA. Αυτό αντιπροσωπεύει το 40% των ελληνικών καταθέσεων, καταλήγει η Jp Morgan η οποία θεωρεί πως το αληθινά υψηλότερο πόσο που μπορούν να δανειστούν οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ μικρότερο.



  itabloid.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...