Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Δεν μας συνηθίζει σε τέτοια η εφορία«Πληρώστε 40 ευρώ και γλιτώστε 500»



Μια δεύτερη ευκαιρία για  να μην πληρώσουν φόρο και το Τέλος  Επιτηδεύματος , δίνει το υπουργείο  Οικονομικών σε περίπου 240.000 επιτηδευματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με μπλοκάκι που δεν είχαν κανένα εισόδημα το 2011.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τις επόμενες ημέρες η  Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα προβεί σε μια ασυνήθιστη κίνηση: θα αποστείλει ατομικά ειδοποιητήρια  σε επιτηδευματίες και επαγγελματίες  τους οποίους εντόπισε μετά από διασταύρωση  πως είχαν μηδενικό τζίρο λόγω της κρίσης στη διάρκεια του 2011. Θα τους προτείνει και θα καλεί να δηλώσουν τώρα, έστω και εκπρόθεσμα, μία δήλωση διακοπής εργασιών στην εφορία, για να γλιτώσουν για να γλιτώσουν να πληρώσουν μέχρι  και 500 ευρώ στα οποία φτάνει φέτος  το Τέλος Επιτηδεύματος.

Το Τέλος Επιτηδεύματος  πληρώνουν όλοι ανεξαιρέτως όσοι το 2011 είχαν ενεργό επαγγελματικό  ΑΦΜ. Το πληρώνουν όμως και όσοι αμείβονται με μπλοκάκι, αν και ουσιαστικώς  είναι μισθωτοί. Το Τέλος το πληρώνουν  όμως ακόμα και αν δεν είχαν  καθόλου εισόδημα από την επαγγελματική  του δραστηριότητα. Όσοι έκλεισαν ή  όσοι κρατούσαν ανοιχτά τα βιβλία τους με την ελπίδα να δουλέψουν  αλλά τελικώς δεν εισέπραξαν κανένα εισόδημα κατά τη διάρκεια του 2011 από  το επάγγελμά του, θα έπρεπε σύμφωνα  με το νόμο να πληρώσουν επίσης τα 500 ευρώ, ασχέτως αν δεν έβγαλαν κανένα εισόδημα από τη δραστηριότητά τους.

Για να μην πληρώσουν καθόλου  Τέλος Επιτηδεύματος εφέτος, θα έπρεπε να είχαν κάνει διακοπή εργασιών από τα τέλη του 2010. Αν το έκαναν στο  α΄τρίμηνο θα πλήρωναν φέτος το ¼ του Τέλους, αν δήλωναν διακοπή στο εξάμηνο θα πλήρωναν το μισό κ.ο.κ.

Επειδή όμως 240.000 φορολογούμενοι δεν δήλωσαν διακοπή και τώρα θα κληθούν να πληρώσουν μέχρι και 500 ευρώ παρότι δεν είχαν κανέναν εισόδημα από την άσκηση των επαγγελμάτων τους, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών ετοίμασε τις ατομικές ειδοποιήσεις για να τους καλέσει να προχωρήσουν σε εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών και να αποφύγουν φέτος την πληρωμή τέλους επιτηδεύματος.

Στους συγκεκριμένους φορολογούμενους  θα δίδεται προθεσμία μέχρι την  τελευταία ημερομηνία υποβολής των  δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (τυπικά εκπνέει στις 15 Ιουνίου) να υποβάλουν  εκπρόθεσμες δηλώσεις διακοπής δραστηριοτήτων στα Τμήματα Μητρώου των Εφοριών  τους.

Όσοι δεν προβούν στην ενέργεια αυτή μέχρι την ημερομηνία λήξεως της προθεσμίας υποβολής των  φορολογικών δηλώσεων, θα χρεωθούν με το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο  για το έτος 2011 είναι "τσουχτερό" καθώς ανέρχεται στο ποσό των 500 ευρώ για όσους έχουν δηλώσει  έδρα σε πόλεις άνω των 200.000 κατοίκων και σε 400 ευρώ για όσους εδρεύουν σε πόλεις με πληθυσμό κάτω των 200.000 κατοίκων. Επιπλέον για κάθε υποκατάστημα προβλέπεται  η επιβολή επιπλέον τέλους 300 ευρώ. Το τέλος επιτηδεύματος θα περιλαμβάνεται στο εκκαθαριστικό που θα εκδοθεί  για τη δήλωση φόρου εισοδήματος. 

Με την υποβολή εκπρόθεσμων  δηλώσεων διακοπής δραστηριοτήτων στα  τμήματα Μητρώου των Εφοριών  στις οποίες υπάγονται μπορούν να κλείσουν τα βιβλία τους, πληρώνοντας  ένα μικρό πρόστιμο. 

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες θα επιβεβαιώνεται ότι  οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν έχουν  εκδώσει πέρυσι κανένα φορολογικό στοιχείο εσόδου, το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη δήλωση διακοπής εργασιών θα περιορίζεται στα 40 ευρώ. Αυτό όμως ισχύει για όσους  έχουν «καθαρούς λογαριασμούς»  με την Εφορία. Αν έχουν εκκρεμότητες με παραβάσεις, απλήρωτους φόρους και  πρόστιμα από παλαιότερες χρήσεις, μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεων. Κι αυτό διότι κατά τη διακοπή δραστηριοτήτων γίνεται έλεγχος ανά φορολογικό αντικείμενο (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, υποχρεώσεις  Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων  κ.λπ.) και εφόσον εντοπίζονται απλήρωτες  οφειλές, μπαίνουν μπροστά οι διαδικασίες  για την επιβολή πρόσθετων  φόρων και για την είσπραξη των οφειλομένων.

Και χωρίς πρόσκληση πάντως, μπορούν όλοι να κάνουν αναδρομικά διακοπή, ώστε να γλιτώσουν πχ το ¼  ή τα μισά αναλόγως του πότε σε ποιο μήνα σταμάτησαν να έχουν δουλειές. Αυτοί θα πληρώσουν την αναλογία του Τέλους, αλλά και τα τουλάχιστον 40 ευρώ εφόσον ζητήσουν μείωση του προστίμου  στο 1/3 αιτούμενοι διοικητική επίλυση  από τον έφορο.  

Το τέλος επιτηδεύματος  θα ενσωματωθεί στα εκκαθαριστικά  των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, όπως άλλωστε και η έκτακτη  εισφορά για τα περυσινά εισοδήματα και θα εξοφληθεί σε έως τρεις  δόσεις, ανάλογα με το χρόνο εκκαθάρισης  της δήλωσης. 

Από το τέλος επιτηδεύματος  εξαιρούνται ατομικές εμπορικές  επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν  έχουν παρέλθει πέντε χρόνια από  την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς  και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία  υπολείπονται τρία χρόνια από το έτος της συνταξιοδότησής του, που  είναι το 65ο.

.protothema
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...