Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Goldman Sachs: Η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ - Αν συμβεί θα είναι τιμωρία για τους πολίτες - Το νέο νόμισμα θα είναι αναξιόπιστο και οι Έλληνες θα στραφούν εκ νέου στο ευρώ...


Ενώ όλο και περισσότεροι επενδυτές και οικονομολόγοι αυξάνουν τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η Goldman Sachs έρχεται να προσγειώσει αυτούς που υπερβάλουν, τονίζοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι καθόλου εύκολο.
Σε ανάλυση των οικονομολόγων Themistoklis Fiotakis και Huw Pill με τίτλο "Greek Exit Fallacies: Currency Introduction Would Be No Easy Choice for Greece" (Οι πλάνες της Ελληνικής εξόδου από το ευρώ: Η εισαγωγή νέου νομίσματος δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για την Ελλάδα), κατακρίνει σφόδρα αυτούς που διακηρύττουν ότι η έξοδος είναι θέμα εβδομάδων ή μηνών. Όποιος το λέει αυτό αγνοεί σημαντικές πτυχές της πραγματικότητας, καθώς και τις αντικειμενικές δυσκολίες ενός Grexit όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για την ίδια την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, υποστηρίζουν, η πιθανή υποτίμηση του νομίσματος δεν είναι η μόνη συνέπεια που θα υπάρξει.



Έτσι, υποστηρίζουν, το κόστος της εισαγωγής ενός νέου νομίσματος είναι αρκετά μεγάλο για να λειτουργήσει ως ισχυρό αντικίνητρο για την Ελλάδα για να κινηθεί προς την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ. Παράλληλα, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που αποτρέπουν την Ελλάδα για μία τέτοια επιλογή:
-Οι Έλληνες δεν θα εμπιστεύονται το νέο εθνικό νόμισμα τους, απλά εξαιτίας του μη βιώσιμου προϋπολογισμού και του υψηλού χρέους της κυβέρνησης
-Οι ξένες επιχειρήσεις και οι επενδυτές είναι απίθανο να δουν το νέο νόμισμα ως αξιόπιστο για να επενδύσουν στη χώρα
-Η ζήτηση για το ευρώ θα αυξηθεί σημαντικά, προκαλώντας συνεχείς υποτιμήσεις, κεφαλαιακές εκροές και bank runs



-Η λιτότητα και η πειθαρχία είναι ο μόνος τρόπος να αποκατασταθεί η αξιοπιστία στο νέο νόμισμα. Η χώρα πιθανόν να χρειαστεί περισσότερα κεφάλαια σε ευρώ, για να στηρίζει τα αποθεματικά της.
Αυτές οι πρακτικές δυσκολίες ανεβάζουν σημαντικά τους κινδύνους ενός Grexit, ενώ θα έθετε σε δοκιμασία την αξιοπιστία της ευρωζώνης, αναφέρουν οι Fiotakis και Pill, φτάνοντας στο συμπέρασμα ότι από καθαρά θεωρητική άποψη, πολλοί έχουν προβάλει το επιχείρημα ότι μία έξοδος από το ευρώ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκιμάκωση των πιέσεων στην Ελλάδα, βοηθώντας την κυβέρνηση να μειώσει το λειτουργικό της κόστος μέσω αύξησης του πληθωρισμού. Παράλληλα, η υποτίμηση θα μπορούσε να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αλλά στην πράξη, η διαδικασία της εισαγωγής ενός νέου νομίσματος είναι πολύ πιο σύνθετη και τιμωρητική για τη χώρα από ό, τι παρουσιάζεται.
Το αν η Ελλάδα αφήσει την ευρωζώνη θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν η ηγεσία της θα λάβει ακραία μονομερή μέτρα κατά των διεθνών δανειστών. Υποθέτοντας ότι μια σωστή κατανόηση του κόστους των συνεπειών, δεν θα ήταν πολύ εύκολο για μια ελληνική κυβέρνηση να επιλέξει τέτοια λύση στο μέλλον. Ακόμα κι αν το κάνει, δεν είναι σαφές ότι θα έχει την κοινοβουλευτική ή τη λαϊκή υποστήριξη σε αυτό, καταλήγουν οι αναλυτές της GS.



www.bankingnews.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...