Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Tα 18 σημάδια που μαρτυρούν ότι η τραπεζική κρίση στην ΕΕ χτυπάει κόκκινο


Toυ Michael Snyder
The Economic Collapse Βlog

Κάθε μέρα που περνά, η τραπεζική κρίση στην Ευρώπη κλιμακώνεται. Οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά κύματα, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν φθάσει στα ύψη και οι καταθέτες έχουν κάνει αναλήψεις δισεκατομμυρίων ευρώ από τράπεζες σε όλη την ευρωζώνη. Η κατάσταση στην Ευρώπη βαδίζει...
από το κακό στο χειρότερο. Η κατάσταση φέρνει στο νου την εικόνα ενός μπαλονιού που ξεφουσκώνει.

Ο παράγοντας-κλειδί για οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι η εμπιστοσύνη, και τώρα βλεπουμε την εμπιστοσύνη στις ελληνικές, ιταλικές, ισπανικές και πορτογαλικές τράπεζες να μειώνεται και την ανασφάλεια των καταθετών να αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ μόλις τώρα συνειδητοποιούν ότι η λέξη "ευρώ" ίσως και να μην χρησιμοποιείται για πάντα και αρχίζουν να πανικοβάλλονται. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ήδη στα πρόθυρα της ολικής κατάρρευσης, και με αυτό τον ρυθμό επιδείνωσης, το κλείσιμο κάποιων μεγάλων ισπανικών και ιταλικών τραπεζών είναι απλά θέμα χρόνου. Πράγματι, έχει ήδη ανακοινωθεί ότι η 4η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, η Bankia, πρόκειται να "διασωθεί" από το ισπανικό κράτος και παρόμοιες τέτοιες ειδήσεις σύντομα θα γίνουν ρουτίνα.

Αυτή τη στιγμή, τα γεγονότα κινούνται τόσο γρήγορα στην Ευρώπη που γίνεται δύσκολο πλέον να τα παρακολουθήσει κανείς. Αλλά έτσι συμβαίνει συνήθως στον κόσμο που ονομάζουμε "χρηματοπιστωτικό". Όταν τα πράγματα πάνε καλά, η ήρεμη αυτή κατάσταση μοιάζει να έχει μια παρατεταμένη διάρκεια. Όταν όμως τα πράγματα καταρρέουν, όλα συμβαίνουν γρήγορα. Έτσι ακριβώς συμβαίνει και στην παρούσα φάση. Όλα συμβαίνουν με μια ταχύτητα που κόβει την ανάσα.

Έχουμε εντοπίσει 18 σημάδια που θεωρούμε ότι μαρτυρούν το γεγονός ότι η τραπεζική κρίση στην Ευρώπη μόλις έχει χτυπήσει κόκκινο:

1. Ο οίκος Moody’s μόλις ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα 16 ισπανικών τραπεζών. Ανάμεσά τους είναι και η Banco Santander, η μεγαλύτερη τράπεζα στην ευρωζώνη.

2. Οι μετοχές της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ισπανίας, της Bankia, υποχώρησαν κατά 14% χθες, Πέμπτη.

3. Συνολικά, οι μετοχές της Bankia έχουν σημειώσει πτώση 61% από τον περασμένο Ιούλιο.

4. Οι μετοχές της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας, της Unicredit, υποχώρησαν κατά περίπου 6% χθες, Πέμπτη.

5. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, μια ισπανική δημοπρασία ομολόγων την Πέμπτη έκλεισε με πολύ άσχημη έκβαση...

"Το ισπανικό Υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να συνδράμει με ένα 5 % περίπου για να προσελκύσει αγοραστές των ομολόγων διάρκειας τριών και τεσσάρων ετών. Τον ομόλογο με την μεγαλύτερη διάρκεια πουλήθηκε τελικά με απόδοση 5,106 %, πολύ μεγαλύτερη από το 3,374 % της προηγούμενης δημοπρασίας"...

6. Η απόδοση των ισπανικών ομολόγων δεκάχρονης διάρκειας επέστρεψε στο επίπεδο του 6% και αργότερα το ξεπέρασε.

7. Τις τελευταίες ημέρες οι αναλήψεις από ελληνικές τράπεζες ήταν οκταπλάσιες απ' ό,τι συνήθως.

8. Η Fitch υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από Β- σε CCC.

9. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει διακόψει την άμεση δανειοδότηση σε τουλάχιστον 4 ελληνικές τράπεζες .

10. Σύμφωνα με ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε πρόσφατα σε γερμανικό κανάλι, τα οικονομικά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα έχουν αρχίσει να αποθηκεύονται σε σακούλες σκουπιδιών και καροτσάκια.

11. Το ευρώ σημείωσε την χαμηλότερη τιμή του των τελευταίων 4 μηνών σε σχέση με το δολάριο χθες, Πέμπτη.

12. Έχει ανακοινωθεί ότι η ισπανική και η ιταλική οικονομία εισέρχονται επίσημα σε περίοδο ύφεσης.

13. Η ισπανική κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο ανήσυχη λόγω του γεγονότος ότι τα επισφαλή δάνεια έχουν αυξηθεί στις μεγαλύτερες μεγάλες ισπανικές τράπεζες.

14. Οι διαδηλώσεις πολιτών εναντίον των μέτρων λιτότητας και τα συλλαλητήρια με βίαια επεισόδια αυξάνονται σε επικίνδυνα επίπεδα στην Ιταλία. Η ιταλική κυβέρνηση έχει προσλάβει σωματοφύλακες για 550 πολιτικά και άλλα πρόσωπα και έχει λάβει μέτρα για αυξημένη ασφάλεια σε 14.000 σημεία της χώρας περίπου.

15. Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη προετοιμάζονται με ταχείς ρυθμούς για την ελληνική έξοδο από το ευρώ. Το παρακάτω απόσπασμα είναι από πρόσφατο άρθρο της Guardian ....

"Η βρετανική κυβέρνηση προετοιμάζεται πυρετωδώς για να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα, μετά την δήλωση του επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Σερ Μέρβιν Κινγκ, σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη "αυτοδιαμελίζεται".

16. Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, η τραπεζική κρίση στην Ευρώπη έχει αρχίσει να επηρεάζει το παγκόσμιο εμπόριο ....

"Η κρίση χρέους της ευρωζώνης επηρεάζει το εμπόριο, καθώς οι εταιρείες αποφεύγουν να συνάπτουν συμφωνίες με επιχειρήσεις και τράπεζες σε χώρες που θεωρείται ότι διατρέχουν κίνδυνο "μόλυνσης", δήλωσε γνωστός μεγαλοτραπεζίτης την Πέμπτη".

17. O οίκος Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα 26 ιταλικών τραπεζών τη Δευτέρα.

18. Ο οίκος Moody's ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει τις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας άλλων 114 ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο τύπος σε όλο τον κόσμο μιλάει με ανησυχία για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ , αλλά αυτό είναι μάλλον απίθανο να συμβεί πριν από την επόμενες εκλογές, στις 17 Ιουνίου.

Οι ευρωκράτες στέλλουν στην Ελλάδα το μήνυμα ότι εάν η νέα κυβέρνηση είναι πρόθυμη να τηρήσει τους όρους των δανειστών, τότε η οικονομική στήριξη της Ελλάδας θα συνεχιστεί.

Προς το παρόν, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη για έναν ακόμη μήνα.

Η Ελλάδα είναι το πρώτο κομμάτι του ντόμινο. Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, τότε είναι πιθανό να έχουν την ίδια "τύχη" και άλλες χώρες.

Είναι σαφές ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2012 θα εξελιχθεί σε θρίλερ.

Ας ελπίσουμε μόνο ότι οι διάφορες Κασσάνδρες δεν θα επαληθευθούν.


kostasxan.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...