Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΔΟΣΗ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ...ΕΥΡΩ: ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΣΗ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΚΟΥΡΕΜΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ "ΤΣΙΜΕΝΤΩΘΟΥΜΕ" ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΟΜΗΡΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2030


Και στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα προσπαθούν να βρουν την άλλη, τη μάκρο-λύση στο ελληνικό πρόβλημα, με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον γερμανό ΥΠΟΙΚΟ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αναζητούν συμβιβασμό κάπου στη μέση της απόστασης που τους χωρίζει.



Η κυβέρνηση Σαμαρά κρατά την ανάσα της μέχρι να βγει λευκός καπνός από τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ: Το καλό σενάριο είναι μία γενναία απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, την κάλυψη του οικονομικού κόστους της επιμήκυνσης και τη βιωσιμότητα του χρέους. Το κακό σενάριο είναι ακόμη ένα ναυάγιο, μια άγονη διαπραγμάτευση δηλαδή, που δεν θα οδηγήσει σε συμφωνία. Και το μεσαίο σενάριο είναι μια ημιτελής φόρμουλα, που θα δώσει λίγο οξυγόνο στη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία, αλλά δεν θα αντιμετωπίζει τη ρίζα του κακού, που είναι η φρενήρης πορεία του χρέους προς τα πάνω. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, περισσότερες πιθανότητες έχει το τρίτο σενάριο, δηλαδή να δοθεί μια κάποια λύση και όχι η μεγάλη, η συνολική, η οριστική λύση.
Άρωμα συμβιβασμού
Τόσο η γερμανίδα καγκελάριος Ά. Μέρκελ όσο και ο γερμανός ΥΠΟΙΚΟ Β. Σόιμπλε εξέφρασαν δημόσια την αισιοδοξία τους ότι τα σπουδαία θα συμβούν τη Δευτέρα. Και αυτό σημαίνει ότι το Βερολίνο προετοιμάζει την υποχώρησή του, ώστε να υπάρξει σημείο σύγκλισης με το ΔΝΤ. Στην προηγούμενη συνεδρίαση που κατέληξε άδοξα, ο κ. Σόιμπλε προσήλθε με τη θέση ότι συζητά την εκταμίευση της δόσης, χρηματοδοτική κάλυψη μέχρι το 2014 και τίποτα πέρα από αυτά. Απέναντί του βρήκε μια αποφασισμένη Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ζήτησε κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν οι θεσμικοί πιστωτές και άλλες ρυθμίσεις που θα καθιστούν βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Όπως όλα δείχνουν, ο Σόιμπλε θα κάνει ένα βήμα μπροστά, αποδεχόμενος ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέχρι το 2016 και η Λαγκάρντ θα κάνει ένα βήμα πίσω, ξεχνώντας την απαίτηση για αναδιάρθρωση με συμμετοχή του δημόσιου τομέα (ΕΚΤ, κεντρικές τράπεζες, κράτη μέλη της ευρωζώνης).
Όλα δείχνουν επίσης ότι το Βερολίνο θέλει να αποφύγει σοβαρές συζητήσεις για κούρεμα, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του προσεχούς Σεπτεμβρίου στη Γερμανία. Η κοινή γνώμη δεν έχει προετοιμαστεί για να δεχθεί ότι οι πλούσιες χώρες του Βορρά θα πληρώσουν για τα χρέη του Νότου. Και η προεκλογική περίοδος δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους ζυμώσεις, αφού μόνο να χάσει θα έχει το κεντροδεξιό κόμμα των Χριστανοδημοκρατών, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Όλο το Σαββατοκύριακο επρόκειτο να γίνουν διεργασίες στο εσωτερικό της ευρωζώνης, συνομιλίες και ανταλλαγές μηνυμάτων, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για αίσια έκβαση τη Δευτέρα. Η αισιοδοξία που εξέφρασε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, ειδικά σε σχέση με την ζωτικής σημασίας δόση, αποτελεί προϊόν των πολλών διμερών και επικοινωνιών που είχε στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της ΕΕ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο αντιλαμβάνονται ότι η ελληνική κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, δεν σηκώνει άλλες αναβολές και εκκρεμότητες.
Πέντε σενάρια επί χάρτου για το ελληνικό ζήτημα
Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι και αναμένεται να οριστικοποιηθούν στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ τη Δευτέρα είναι τα εξής:
- Η επαναγορά ελληνικών ομολόγων με δάνειο που θα δοθεί από τον EFSF, ώστε να εξοικονομηθούν 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αυτή η εκδοχή αποτελεί αντικείμενο σοβαρών αμφισβητήσεων λόγω των κερδοσκοπικών παιχνιδιών που μπορεί να παιχτούν, αλλά και επειδή οι τιμές των ομολόγων μπορεί να έχουν εκτιναχθεί όταν φτάσει εκείνη η ώρα, λόγω όλης αυτής της συζήτησης που προηγείται.
- Η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, ύψους -όπως ακούγεται- 9 δισ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα κέρδη που έχουν βγάλει άλλες κεντρικές τράπεζες.
- Μείωση επιτοκίων των παλαιών και νέων δανείων. Η Κρ. Λαγκάρντ έχει προτείνει ακόμη και τον μηδενισμό τους. Εκτιμάται ότι θα εξασφαλιστούν έτσι περίπου 8 δισ. ευρώ.
- Μετάθεση ωριμάνσεων, ώστε να υπάρξει στην πράξη περίοδος χάριτος στην αποπληρωμή τόκων.
- Μετάθεση του στόχου για χρέος 120% επί του ΑΕΠ το 2020 στο 124% του ΑΕΠ.
Αρμόδιες διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι ακόμη και αν συνδυαστούν όλα αυτά τα μέτρα, το αποτέλεσμα δεν θα είναι παρά η κάλυψη του κόστους της διετούς επιμήκυνσης μέχρι το 2016 και όχι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. Και εξηγούν ότι θα συγκεντρωθούν περίπου 30 δισ. ευρώ που χρειάζονται για να υποστηριχθεί η παράταση. Με βάση αυτή την ανάλυση, όταν ο ΥΠΟΙΚΟ Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «μας χωρίζουν δέκα δισ. ευρώ από τη συμφωνία», προφανώς αναφερόταν στην εκκρεμότητα σε σχέση με την επαναγορά χρέους.
Η οικονομική είδηση από το makthes.gr

makeleio.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...