Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Μας δουλεύει ο μασκαράς!Σαμαράς: Συνεχίζουμε τη μάχη για να πάρουμε περισσότερα


Σαμαράς: Συνεχίζουμε τη μάχη για να πάρουμε περισσότεραΓια θετικά μηνύματα σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα μίλησε ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου, μετά το τέλος της συνόδου κορυφής, στις Βρυξέλλες, δίνοντας παράλληλα έναν τόνο αισιοδοξίας, τόσο για το θέμα της εκταμίευσης της δόσης, όσο και το αμέσως επόμενο, κρίσιμο ζήτημα, της συμμετοχής της χώρας μας στα κονδύλια συνοχής.
Η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2014-2020 της ΕΕ δεν κατέληξε σε συμφωνία, υπήρξε μια...
προσέγγιση και η συζήτηση θα συνεχιστεί σε νέα Σύνοδο στις αρχές του 2013. Με αυτή τη φράση αποτύπωσε ο Αντώνης Σαμαράς τα αποτελέσματα της Συνόδου.
Για τα κονδύλια Συνοχής για την Ελλάδα που προβλέπονταν να ανέλθουν στα 11,2 δισ. ευρώ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δώσαμε μάχη για να υπάρξει μια ειδική ρύθμιση για την Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι υπάρχει πρόταση του προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι, να αυξηθεί το ποσό αυτό κατά 20%.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με βάση τους κοινοτικούς προϋπολογισμούς της περιόδου 2007-2013 προβλεπόταν να μειωθούν τα κονδύλια που αφορούν την Ελλάδα κατά 40%. Και αυτό διότι αφενός μεν μειώνεται η πίτα, δηλαδή το ύψος των κοινοτικών προϋπολογισμών για την περίοδο 2014-2020, και αφετέρου διότι έχουν αυξηθεί οι δικαιούχοι, με την ένταξη των χωρών της ανατολικής Ευρώπης στην ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι ένα από τα προβλήματα που υφίστανται είναι ότι υπολογίζεται το τί δικαιούται η κάθε χώρα με βάση τα εισοδήματα της περιόδου 2007-2009, δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της κρίσης και την έξαρση της ύφεσης στην Ελλάδα. Ο κ. Σαμαράς ζήτησε να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα και άφησε να εννοηθεί ότι αντιμετώπισε ευήκοα ώτα.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "η μάχη συνεχίζεται και επιδιώκουμε να πάρουμε περισσότερα ποσά", προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε συνεργασία με άλλες χώρες με κοινά συμφέροντα για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Ανέφερε ακόμη ότι τις τελευταίες δύο ημέρες είχε συνεχείς επαφές με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας, της Μ. Βρετανίας, της Ιταλίας, της Τσεχίας και της Λετονίας. Ανάλογες επαφές είχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Σε ότι αφορά την εκταμίευση της δόσης, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι είχε μια σειρά συζητήσεων με ομολόγους του και αξιωματούχους της ΕΕ, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι τη συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ της ερχόμενης Δευτέρας.
Επίσης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι έχει σταματήσει να ακούγεται ότι για όλα φταίει η Ελλάδα και επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει θερμούς υποστηρικτές.
«Αν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα, οι Ευρωπαίοι θα συζητούσαν την έξοδο της Ελλάδας»
Κυβερνητικές πηγές, εξέφρασαν σήμερα από τις Βρυξέλλες, την αισιοδοξία τους ως προς την έκβαση των διαβουλεύσεων στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, σημειώνοντας όμως παράλληλα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπονήσει εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι επιδιώξεις της.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι αυτό της ρευστότητας και της αύξησης των επενδύσεων. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στην παρούσα φάση και η Ευρώπη έχει προβλήματα αύξησης των επενδύσεων.
Σημείωναν χαρακτηριστικά πως στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν είχε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση, η συζήτηση σε αυτή τη φάση δε θα αφορούσε την ενίσχυσή της, αλλά την έξωσή της από την ευρωζώνη.
Οι ίδιες πηγές δήλωναν αισιόδοξες ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα αποφασιστεί η παροχή των δόσεων προς την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να επεισέλθουν σε λεπτομέρειες ως προς τα ποσά και τις διαδικασίες των εκταμιεύσεων. Σημείωσαν, πάντως ότι το γεγονός ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές διευκολύνει τις ελληνικές επιδιώξεις.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι ο πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιντνερ, και πρόσθεσαν ότι οι τηλεφωνικές επαφές θα συνεχιστούν.
Οι ίδιες πηγές δήλωναν απολύτως ικανοποιημένες για τη συνοχή που υπάρχει στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι τα τρία κόμματα στις δύσκολες ώρες ήταν απολύτως ενωμένα.

www.ethnos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...