Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Tο σπίρτο που θα ξυπνήσει την πραγματική οικονομία


Γράφει ο Dimmy the Greek

Διαβάζω πως η κυβέρνηση ελπίζει ότι το κομμάτι της δόσης που θα πάει στην αγορά να είναι “το σπίρτο” που θα ξυπνήσει την πραγματική οικονομία. Νομίζω πως στην φράση αυτή κρύβεται όλο το ζουμί της σημερινής κατάστασης αρκεί να καταλαβαίνουμε τι ακούμε.

Πραγματική οικονομία είναι ότι…γεννά απασχόληση και εξαγωγές δηλαδή 3 πράγματα: 

1. Η υψηλής ποιότητας εξαγώγιμη αγροτική παραγωγή 
2. Η υψηλής ποιότητας εξαγώγιμη βιομηχανία, 
3. Ο υψηλής ποιότητας και σωστής προώθησης τουρισμός.

Στην παρούσα φάση το Δημόσιο και το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να επικεντρωθούν σε δύο ΜΟΝΟ πράγματα: 
1. Στην πάταξη της φοροδιαφυγής (ώστε να υπάρχουν πόροι που ανακυκλώνονται στην οικονομία) και 
2. Την υποστήριξη των τριών παραπάνω κατηγοριών επιχειρηματικότητας ΚΑΙ ΜΟΝΟ, αποκλειστικά εφόσον η επένδυση εμπεριέχει απασχόληση όσο το δυνατόν περισσότερων εργαζομένων.

Αν γίνουν σωστά τα παραπάνω θα έχουμε τα εξής αποτελέσματα: 
1. Θα εισρεύσει κεφάλαιο στις ελληνικές επιχειρήσεις που θα πληρώνουν φόρους στο κράτος και μισθούς σε εργαζομένους
2. Θα υπάρχει αντικείμενο απασχόλησης για όλους όσους βρεθούν στην ανεργία από όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες επιχειρήσεων που ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ να συρικνωθούν ή να κλείσουν εκτός αν μπορούν να αυτοχρηματοδοτηθούν. Και αν μπορείς να βρεις δουλειά αντέχεις την αλλαγή επαγγελματικού προσανατολισμού και την απόλυση από την τρέχουσα δουλειά σου.
3. Θα μπορεί μετέπειτα να χρηματοδοτηθούν οι κλάδοι της δημόσιας κοινωνικής πολιτικής: η εκπαίδευση και η υγεία και οι βασικές κοινωνικές παροχές προς ευπαθείς ομάδες ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ

Μια διευκρίνηση: Δεν ανέφερα πουθενά το εμπόριο. Το εμπόριο είναι προφανώς πραγματική οικονομία μόνο εφόσον δεν επιδοτείται. Το να έχουμε 300.000 μαγαζιά με 0-2 εργαζόμενους το καθένα που εμπορεύονται τα ίδια προϊόντα που θα μπορούσε να εμπορεύεται το 20% των υπαρχουσών επιχειρήσεων είναι καλό για τον επιχειρηματία και τους 1-3 εργαζομένους του, είναι όμως κακή αξιοποίηση για το (έτσι και αλλιώς περιορισμένο) ΠΔΕ και το τραπεζικό κεφάλαιο που απασχολεί αν επιδοτείται ή δανειοδοτείται.


kafeneio-gr.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...