Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Iδου τι επεξεργαζονται Ευρωπη, ΔΝΤ και Ελλαδα με το χρεος και τι ζητουν οι Ελληνες τραπεζιτες



Γράφει ο economikos
Το ότι ένα από τα επικρατέστερα σενάρια για τη μείωση του ελληνικού χρέους είναι ένα πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων, είναι γνωστό. Όπως και το γεγονός ότι προ λίγων εβδομάδων ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έκανε ένα πρώτο τεστ των αγορών ρίχνοντας περίπου 100 εκατ. ευρώ για να “κόψουν” αντιδράσεις....


Πριν μια περίπου εβδομάδα γράφαμε στο Ολυμπία τι ζήτησαν οι τραπεζίτες και έφαγαν ..τρελή πόρτα! Αυτό που ζητούσαν ήταν να ανταλλάξουν τα ομόλογα που κατέχουν μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο 100% της ονομαστικής τους αξίας, την ώρα που στη δευτερογενή αγορά διαπραγματεύονται λίγο πάνω από το 20-25%.
Το σχέδιο της επαναγοράς ομολόγων λοιπόν, έχει άμεση σχέση με τις τράπεζες, οι οποίες θα λάβουν – αν πάνε όλα καλά – στην επόμενη δόση, το δεύτερο κομμάτι της χρηματοδότησης για να ανακεφαλαιοποιηθούν.
Έλληνας τραπεζίτης μίλησε στο δίκτυο Dow Jones Newswires και είπε ότι το ζήτημα της επαναγοράς έχει μια ακόμα προέκταση: εάν οι ελληνικές τράπεζες δεν συμμετάσχουν, η χώρα θα εξασφαλίσει λιγότερη εξοικονόμηση. Εάν πάλι το κάνουν, θα βρεθούν ξανά σε θέση αδυναμίας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Τι σημαίνει αυτό; Νέα κεφάλαια, άρα νέο δάνειο στους ώμους των πολιτών για τις τράπεζες.
Τα ομόλογα με ονομαστική αξία αυτή τη στιγμή αγγίζουν τα 63 δις ευρώ (σχεδόν το υπόλοιπο χρέος είναι διακρατικά δάνεια και στα χέρια της ΕΚΤ) και με αυτό το ποσό θα μπορούσαν – θεωρητικά – να το επαναγοράσουν σε λιγότερο από το μισό της αξίας τους και να αποπληρωθούν. Αυτό αν η συμμετοχή άγγιζε το 100% και θα οδηγούσε στη μείωση του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ κατά 15%. Αν σκεφτεί κανείς ότι με τις νέες προβλέψεις το χρέος το 2020 δεν θα είναι στο 120% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος, αλλά σχεδόν στο 139% του ΑΕΠ, σημαίνει ότι κάτι μας λείπει ακόμα.
Τι θα γίνει αν δεν συμμετάσχουν οι ελληνικές τράπεζες; Οι Έλληνες τραπεζίτες, σύμφωνα με το DJ Newswires, λένε πως οι τοπικές τράπεζες και funds διακρατούν περίπου τα 20 δισ. ευρώ από τα συνολικά 63 δισ. ευρώ των ομολόγων και η μη συμμετοχή τους (ή η περιορισμένη) δεν θα δώσει το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
Ήρθε η ώρα να βάλουν το χέρι στην τσέπη η τράπεζες με μεγαλύτερες αυξήσεις κεφαλαίων από αυτές που υπολόγιζαν αρχικά για να καλύψουν το νέο κενό; Θα βάλουν ξανά πλάτη οι πολίτες δίνοντας νέο δάνειο ή θα τους κάνει “δώρο” τελικά το κράτος την ανταλλαγή των ομολόγων στο 100% της αξίας τους ζημιώνοντας και πάλι το δημόσιο και ξεσηκώνοντας τους υπόλοιπους κατόχους ελληνικών ομολόγων;
http://olympia.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...