Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Ευθύνες της τρόικας και Ελλήνων πολιτικών βλέπουν Times και Journal


Παραγραφή χρεών και χαμηλότερα επιτόκια

υποστηρίζει για την Ελλάδα σε κύριο άρθρο της η «Νιου Γιορκ Τάιμς», υπογραμμίζοντας ότι «τo ελληνικό κοινοβούλιο έπραξε χθες ό,τι έπρεπε να πράξει».
Με τίτλο «Η Ελλάδα πίνει το κώνειο», η σύνταξη της νεοϋορκέζικης εφημερίδας προβάλλει την εκτίμηση ότι η στρατηγική της λιτότητας έχει ήδη δοκιμαστεί και έχει ήδη αποτύχει παταγωδώς, επισημαίνοντας ότι, παρά ορισμένες αποσκιρτήσεις από την κυβέρνηση συνασπισμού, οι Έλληνες βουλευτές ενέκριναν με μικρή πλειοψηφία το πακέτο νέων μέτρων λιτότητας ύψους 23 δισ. δολαρίων, το οποίο περιελάμβανε...
περαιτέρω περικοπές δαπανών σε κοινωνικές υπηρεσίες, συντάξεις και μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, καθώς επίσης, φορολογικές αυξήσεις που απαίτησαν οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας.
Σε αντάλλαγμα, όπως σημειώνεται, η τρόικα των επίσημων δανειστών -η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- υποσχέθηκε να εξετάσει, αλλά όχι να εγγυηθεί, τη μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια προς την Ελλάδα και την αποδέσμευση δανειακής βοήθειας ύψους 40 δισ. δολαρίων που η Αθήνα χρειάζεται για να αποφύγει τη χρεοκοπία. 
Στη συνέχεια, διατυπώνεται η άποψη ότι κανείς υπεύθυνος Έλληνας βουλευτής δεν θα μπορούσε να αγνοήσει τις τρομακτικές συνέπειες μιας καταψήφισης του πακέτου. 
Αλλά κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την απειλή που συνιστούν οι εν λόγω περικοπές για την κοινωνική σταθερότητα. 
Ακόμη και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που πάλεψε σκληρά για να προωθήσει το πακέτο εντός του Κοινοβουλίου, χαρακτήρισε «άδικες» τις περικοπές που επεβλήθησαν, όπως επισημαίνεται.
Στο κύριο άρθρο τονίζεται ότι η πραγματικότητα είναι πως σχεδόν ό,τι εμπεριέχεται στο εν λόγω πακέτο λιτότητας έχει ήδη δοκιμαστεί και έχει ήδη αποτύχει παταγωδώς. 
Αυτά τα δυσκολοχώνευτα μέτρα, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά, δεν θα καταστήσουν επ’ ουδενί τα ελληνικά χρέη πιο εύκολα πληρωτέα, δεν θα φέρουν τους προϋπολογισμούς εγγύτερα στο ισοζύγιο, ούτε θα συμβάλουν στις δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα για να αναζωογονήσει την οικονομία της. 
Αντιθέτως, θα συρρικνώσουν περαιτέρω μια οικονομία που ήδη έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 25% τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης στη χώρα, πάντα σύμφωνα με το κύριο άρθρο της «Νιου Γιορκ Τάιμς». 
Ακολούθως, σημειώνεται ότι η στρατηγική της λιτότητας υποτίθεται ότι θα μείωνε το ποσοστό του ελληνικού χρέους επί του ΑΕΠ της χώρας. Αλλά αυτό το ποσοστό έχει αυξηθεί, παρά τις παραγραφές χρέους και τα δάνεια, γιατί η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί πάρα πολύ.
Το νέο πακέτο αναμένεται να προκαλέσει νέα συρρίκνωση της τάξης του 9%. Τονίζεται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της, ενώ παρεμποδίζει την οικονομική της ανάπτυξη
Η Ελλάδα οφείλει να ενδυναμώσει την αγορά εργασίας της και ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει σ’ αυτό είναι μέσω περισσότερων παραγραφών χρεών και χαμηλότερων επιτοκίων στα δάνεια που έλαβε από την Ευρώπη, όπως επίσης μέσω της απελευθέρωσης κλειστών αγορών εργασίας. 
Ωστόσο, όπως σημειώνεται, μέτρα που παρατείνουν και βαθαίνουν τη σοβαρή ύφεση στην Ελλάδα, είναι σίγουρο ότι θα εντείνουν τη λαϊκή εναντίωση σε μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας, οι οποίες ενδέχεται να αυξήσουν το ποσοστό ανεργίας που ήδη υπερβαίνει το 25%. Και η επιβολή νέων φόρων στα καύσιμα και νέων επιβαρύνσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα πλήξουν τους απλούς πολίτες και θα καταστήσουν ακόμη πιο άδικο ένα φορολογικό σύστημα που είναι ήδη σκανδαλωδώς άδικο. 
Τέλος, στο κύριο άρθρο της «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναφέρεται ότι οι απλοί Έλληνες πολίτες χάνουν την εμπιστοσύνη τους σ’ ένα πολιτικό σύστημα το οποίο αισθάνονται ότι απέτυχε να τους προστατεύσει από την οικονομική καταστροφή.
Οι Έλληνες βουλευτές το γνωρίζουν αυτό, αλλά αισθάνονται υποχρεωμένοι να πράξουν ό,τι τους ζητούν οι Ευρωπαίοι πιστωτές. Και, όπως υποπτευόμαστε, πολλοί από τους πιστωτές αυτούς γνωρίζουν επίσης ότι η λύση στο πρόβλημα δεν είναι μεγαλύτερη λιτότητα. 
Ωστόσο, μέχρι στιγμής, είναι απρόθυμοι να εναντιωθούν στην ηγέτιδα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, τη Γερμανίδα καγκελάριο Ά. Μέρκελ, η οποία εξακολουθεί να πιστεύει ότι μόνο η οικονομική τιμωρία θα ωθήσει τους Έλληνες σε μεταρρυθμίσεις. 
Μπορεί να είναι μια επιτυχημένη πολιτική φόρμουλα για τη Γερμανία, όπου η κ. Μέρκελ προετοιμάζεται για την επανεκλογή της τον ερχόμενο χρόνο. Ωστόσο, πρόκειται για μια βαθιά και απολύτως περιττή τραγωδία για την Ελλάδα, καταλήγει η σύνταξη της εφημερίδας. 
Στο άρθρο της η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» αναφέρει: «Ενώ η Αθήνα σιγοκαίγεται, οι πιστωτές της Ελλάδας συνεχίζουν να αρνούνται να επιτρέψουν κούρεμα του ελληνικού χρέους».
Η σύνταξη της εφημερίδας αναφέρει ότι η ελληνική βουλή βίωσε χθες ακόμη μια νύχτα δακρυγόνων και ενδοκομματικών αναταραχών, προκειμένου να ψηφίσει το τελευταίο πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει περικοπές σε δαπάνες, αυξήσεις φόρων και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, την ίδια στιγμή που νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας. Φέτος, η παραγωγή της ελληνικής οικονομίας θα αντιστοιχεί στο 80% της παραγωγής του έτους 2009, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται συνεχώς τους τελευταίους 39 μήνες και το 58% των νέων βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας. 
Ωστόσο, σύμφωνα με το κύριο άρθρο, ακόμη και μια πιο αισιόδοξη οικονομική εικόνα της Ελλάδας δεν θα έσωζε τη χώρα από τον καταστροφικό παραλογισμό της ευρωπαϊκής στρατηγικής διάσωσης
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απείλησε να σταματήσει τις εισφορές του εάν η Αθήνα δεν μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ της έως το 2020, ενώ ο τελευταίος προϋπολογισμός της Ελλάδας εκτιμά το ποσοστό αυτό για το 2013 στο 189,1%.
Οι προσδοκίες του ΔΝΤ δείχνουν εξωπραγματικές για όσο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση αποτυγχάνει, ξανά και ξανά, να επιτύχει τους στόχους της περί δημοσιονομικού ελλείμματος και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αλλά οι προσδοκίες του ΔΝΤ μοιάζουν επίσης ανεύθυνες για όσο διάστημα το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ αρνούνται να επιτρέψουν παραγραφή των δανείων τους προς την Αθήνα. 
Αντί να αποδεχτούν τις απώλειές τους, επιθυμούν να συσσωρεύσουν επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. 
Σύμφωνα με τη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», ορισμένοι θα υποστηρίξουν ότι η πρόσφατη ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή αποτελεί ένδειξη ότι όλες οι πλευρές είναι προσηλωμένες στο να συνεχίσουν το συγκεκριμένο δρόμο, ανεξαρτήτως του πόσο ζοφερός αυτός είναι. Αυτό μπορεί να είναι ενδεχομένως αληθινό για τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, αλλά μπορεί να μην ισχύει για την επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα. 
Το νομοσχέδιο της Τετάρτης εγκρίθηκε με πλειοψηφία τριών ψήφων, ενώ επτά βουλευτές της κυβέρνησης συνασπισμού εκδιώχθηκαν από τα κόμματά τους λόγω παρέκκλισης της κομματικής γραμμής. Οι αλλαγές επέρχονται με ταχείς ρυθμούς αυτές τις ημέρες στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Πριν από τρία χρόνια, το ΠΑΣΟΚ κατέλαβε 160 θέσεις στην 300μελή Βουλή της χώρας, ενώ η «σφαγή» της περασμένης Τετάρτης αφήνει το κόμμα με μόλις 27 θέσεις εντός Κοινοβουλίου. 
Στη συνέχεια, υποστηρίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας -που ηγείται της αντιπολίτευσης ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ- εξαγοράζει χρόνο, αλλά θα έρθει μια ημέρα που το αίτημά του για ψήφο μη εμπιστοσύνης κατά της κυβέρνησης συνασπισμού θα είναι κάτι περισσότερο από λεονταρισμός. 
Και ακόμη πιο δυσάρεστα στοιχεία περιμένουν στα βουλευτικά έδρανα: Το φασιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, πάντα σύμφωνα με το κύριο άρθρο της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», έρχεται τρίτο στις δημοσκοπήσεις. 
Τέλος, επισημαίνεται ότι η ελληνική Βουλή ψηφίζει την ερχόμενη Κυριακή για τον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους. 
Η κυβέρνηση συνασπισμού θα επιτύχει ευκολότερα πλειοψηφία απ’ ό,τι την περασμένη Τετάρτη, ωστόσο Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι τα μέτρα δεν θα επαρκέσουν για να εγκρίνουν τη διετή παράταση, κόστους 30 δισ., ευρώ στο δανειακό πρόγραμμα. 
Η Ελλάδα και οι εταίροι της δεν έχουν εξέλθει προς το παρόν από την κόλαση αυτή, καταλήγει η σύνταξη της εφημερίδας.
newsbomb.gr
Πηγή:olympia.gr
Το Χωνί 
 http://emprosdrama.blogspot.gr/2012/11/times-journal.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...