Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Τα σχέδιο «Β» και «Γ» στην Κύπρο! Δυο νομοσχέδια ετοιμάζει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αν δεν βρεθεί λύση!



Βέβαιη η εξαγορά της Λαϊκής Τράπεζας
Στην περίπτωση που δεν έχει βρεθεί η λύση μέχρι αύριο, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ετοιμάζει δυο νομοσχέδια για τις τράπεζες τα οποία θα κατατεθούν στη Βουλή, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΡΙΚ Sat., για την εξεύρεση των 5,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ένα νομοσχέδιο αφορά τον περιορισμό εκροής καταθέσεων και το δεύτερο έκτακτα μέτρα για τις τράπεζες όπως τη δημιουργία «τραπεζών-γέφυρα» που θα αναλάβουν τα καλά στοιχεία της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου καθώς και τη δημιουργία «bad bank» που θα μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια των δυο τραπεζών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ολυμπία, το σχέδιο Β της Κύπρου έχει να κάνει με την εξαγορά και της Τρ. Κύπρου προκειμένου να φύγει από τους ώμους της κυπριακής κυβέρνησης το βάρος της ανακεφαλαιοποίησης. Αν επιτευχθεί αυτό, θα μπορέσει να συμφωνήσει και ένα διακρατικό δάνειο ύψους 5 δις ευρώ με τη Ρωσία (σ.σ. επιβεβαίωσε το αίτημα για τα 5 δις και το Reuters). Για καταρχήν συμφωνία πώλησης της Λαϊκής Τράπεζας σε ρώσους επενδυτές κάνει λόγο η Καθημερινή Κύπρου, επικαλούμενη διασταυρωμένες πληροφορίες. Η πιθανή συμφωνία μειώνει τις ανάγκες χρηματοδότησης της Κύπρου κατά 4 περίπου δισ. ευρώ. Δεν έχουν πέσει υπογραφές και η συμφωνία φέρεται να είναι προφορική, αναφέρει το δημοσίευμα.

Αν και αυτό το σχέδιο δεν περάσει, ετοιμάζεται και ένα τρίτο, σύμφωνα με το οποίο θα χρησιμοποιηθούν τα 4 δις των ταμείων Πρόνοιας, σε συνδυασμό με ένα κούρεμα (εθελοντικό; Και αντάλλαγμα ομόλογα φυσικού αερίου;) καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, με παρακράτηση ποσοστού χαμηλότερου ακόμα και του επιτοκίου.


πηγή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...