Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Το IIF προβλέπει ότι η Κύπρος μπορεί να βγει από το ευρώ


Το Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο ανησυχεί για τις συνέπειες διάσωσης της Κύπρου...

Κι όμως, υπάρχει πραγματική πιθανότητα να βγει η Κύπρος από το ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του την Παρασκευή, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).


«Είναι η πρώτη περίπτωση στην οποία μπορούμε να δούμε μια μορφή εξόδου (από τη ζώνη του ευρώ) ως μια πραγματική πιθανότητα» δήλωσε συγκεκριμένα ο Φίλιπ Σατλ, επικεφαλής των οικονομολόγων του IIF, προσθέτοντας ότι αυτό θα ήταν «πολύ πιο εύκολο» για μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος.

Επικαλούμενος την υποτίμηση των τραπεζικών καταθέσεων και την οικονομική ύφεση στη χώρα και αναφερόμενος στον χρηματοπιστωτικό της τομέα ο οποίος «ακρωτηριάσθηκε» ο ίδιος οικονομολόγος επισήμανε ότι «η Κύπρος υποφέρει απ' όλα τα κόστη που συνδέονται (...) με το ευρώ, χωρίς να έχει κανένα από τα οφέλη».

Και πρόσθεσε: «Η μόνη διέξοδος (για τη χώρα) θα ήταν μια υποτίμηση». Μια εξέλιξη που δεν θα μπορούσε να συμβαδίζει με το ενιαίο νόμισμα, όπως δήλωσε ο Σατλ, εκτιμώντας πως μια έξοδος της Κύπρου από την ευρωζώνη δεν θα είχε, σύμφωνα με τον ίδιο, «απαραιτήτως» επιπτώσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Το IIF που έχει έδρα την Ουάσιγκτον και αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα περισσότερων από 470 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο, εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνέπειες του σχεδίου για τη διάσωση της Κύπρου σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα αυξήσει τα κόστη της χρηματοδότησης (...) των τραπεζών που είναι αδύναμες ή θεωρούνται αδύναμες», ιδιαίτερα στην Ισπανία, στην Πορτογαλία ή στην Ιταλία, διευκρίνισε ο Σατλ ο οποίος διευκρίνισε ότι «αυτό επιδεινώνει κατά κάποιο τρόπο τις προκλήσεις που περιμένουν αυτές τις χώρες»...

Πηγή: BHMΑ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...