Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Kύπριος βουλευτής καταγγέλλει ότι καταθέσεις 400.000 ευρώ κουρεύτηκαν και έμειναν 47.000



  Βουλευτής των Κύπριων Οικολόγων Γιώργος Περδίκης κατήγγειλε σήμερα ότι σε λογαριασμό 400.000 ευρώ έγινε κούρεμα και έμειναν μόνο 47.000. «Πού πήγε η προστασία των λογαριασμών κάτω από 100.000» δήλωσε και κάλεσε τους καταθέτες να μην αποδέχονται κούρεμα των 100.000.

Ο ίδιος οικολόγος βουλευτής κατήγγειλε ότι...

ποσό 830.421 ευρώ δάνειο πήρε ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Marfin Popular Bank, Ευθύμιος Μπουλούτας από τη Λαϊκή που δεν έχει πληρώσει ούτε μία δόση.
«Ενώ ο Ανδρέας Χαραλάμπους βρέθηκε με 47.000 ευρώ από σύνολο 500.000 καταθέσεων και δανείου στην ίδια τράπεζα, ανέφερε σε δημοσιογραφική συνέντευξη, σύμφωνα με το sigmalive Κύπρου.
Τις δύο αυτές αντίθετες περιπτώσεις, είπε, κατήγγειλε στη διαχειρίστρια της Λαϊκής, Άντρη Αντωνίου ζητώντας την διερεύνησή τους και βρήκε θετική ανταπόκριση, λέγοντας πως η κ. Αντωνίου ήταν πολύ ευγενική και ζήτησε τα στοιχεία. Ο κ. Περδίκης είπε ο κ. Χαραλάμπους τον βρήκε απεγνωσμένος και του είπε πως είχε 400.000 ευρώ κατάθεση στην Λαϊκή, τις εξοικονομήσεις μιας ζωής από την εργασία του στις αραβικές χώρες και με εγγύηση αυτό το ποσό είχε δανειστεί 100.000 ευρώ. Στις 29 Μαρτίου, ανέφερε, ο κ. Χαραλάμπους είχε υπόλοιπο 47.000 ευρώ.
Οι 400.000 ευρώ έγιναν 47.000, σημείωσε διερωτώμενος «πού πήγε η ευρωπαϊκή οδηγία και η παγκόσμια αρχή για προστασία των λογαριασμών κάτω από 100.000. Του κούρεψαν τις 100.000 και όχι τις 400.000 που είχε δάνειο». Κουρεύθηκε, εξήγησε, το υποθετικά διασφαλισμένο ποσό των 100.000 ευρώ και όχι οι καταθέσεις του, κάτι που κατά τον κ. Περδίκη είναι παράνομο και κάλεσε τους καταθέτες να μην αποδέχονται κούρεμα των 100.000. «Είναι διασφαλισμένες και δεν πρέπει για οποιοδήποτε λόγο να δέχονται κούρεμα».
Ενώ, είπε, κατά την εκκαθάριση της Λαϊκής κουρεύονται οι ασφαλισμένες καταθέσεις, ο Γιώργος Περδίκης παρουσίασε αριθμό λογαριασμού στο όνομα του Ευθύμιου Μπουλούτα όπου φαίνεται να πήρε δάνειο 830.421 ευρώ, το 2011, λίγους μήνες πριν αποχωρήσει από τα τότε καθήκοντά του και να μην έχει πληρώσει καμία δόση. «Καλώ την κ. Αντωνίου να πει τι θα γίνει με αυτές τις δύο περιπτώσεις. Τον κ. Ευθύμιο Μπουλούτα από τη μια και τον κ. Ανδρέα Χαραλάμπους από την άλλη. Αυτός ο κύριος έφυγε με 830.000 ευρώ και έγινε καπνός κι αυτός ο κύριος που τα δούλεψε αυτά τα λεφτά, τα έβαλε στη Λαϊκή τράπεζα, οι 400.000 γίνονται 47.000. Δώστε απαντήσεις σε αυτή τη σύγκριση».
Ερωτηθείς για την αντίδραση της κ. Αντωνίου, ο Βουλευτής απάντησε πως ήταν σωστή κι ευγενική, ζήτησε τα στοιχεία να της αποσταλλούν και εξέφρασε την πεποίθηση ο κ. Περδίκης πως θα φροντίσει περιπτώσεις σαν αυτή του κ. Χαραλάμπους να μην επαναληφθούν. «Πρόκειται για φοβερή αδικία» σημείωσε, κάνοντας σύγκριση με την περίπτωση του δανείου του κ. Μπουλούτα που φαίνεται να μην έχει καταβληθεί καμία δόση σε 13 μήνες.
Διερωτήθηκε δε όλους αυτούς τους μήνες τι έκαναν οι Διευθυντές και Εκτελεστικοί Πρόεδροι της Λαϊκής, συμπεριλαμβανομένου του νυν ΥΠΟΙΚ και τότε μη Εκτελεστικού Προέδρου. «Θα στείλω και στον κ. Σαρρή αυτό και θα ρωτήσω ευθέως, τι έκανε γι' αυτό και άλλες τέτοιες πιθανές περιπτώσεις; Πόσο κυνήγησε αυτόν τον συγκεκριμένο που έχει δανειστεί από την Λαϊκή; Επειδή είναι επώνυμος και τυχόν να γνωρίζει πολλά, όπως απειλεί στην Ελλάδα όπου βρίσκεται, για πολλούς και διάφορους; Τι φοβούνται επιτέλους και δεν προχωρούν στην διαφάνεια και την καταδίκη;».
Ως κίνημα Οικολόγων, πρόσθεσε, δεν θα σταματήσουν να δίδουν τεκμηριωμένες πληροφορίες που έχουν στους πολίτες και τα αρμόδια όργανα. Δεν επιδιώκουμε να στηθούν λαϊκά δικαστήρια, αλλά να λειτουργήσουν οι θεσμοί, ανέφερε, και να υπάρξει διαφάνεια και ικανοποιητική τιμωρία.
Ερωτηθείς τι μπορεί να κάνει η Βουλή για την προστασία μικροκαταθετών, ο κ. Περδίκης είπε ότι κατέθεσε χθες πρόταση νόμου που απαγορεύει στους εκκαθαριστές τραπεζών σε αυτή τη διαδικασία να χρησιμοποιούν το εργαλείο του κουρέματος των καταθέσεων, όπως είπε. Παρόμοια πρόταση, ανέφερε, υπάρχει κι από τον Βουλευτή, Ζαχαρία Κουλία. Θα συνεχίζει να πιέζει, πρόσθεσε, ώστε η πρότασή του να εγκριθεί.

(yahoonews)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...