Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ: Θα οδηγήσουν εκτός κυβέρνησης το Βενιζέλο; Ποιοι λένε για "σύνδρομο Κουβέλη"


Για το “σύνδρομο Κουβέλη” που έχει πιθανόν “κολλήσει” και ο Ευάγγελος Βενιζέλος...
έκαναν λόγο κάποιοι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ,μετά από την “έκρηξη” του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με αφορμή το θέμα των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την πρόταση Τσίπρα για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη σύμβαση του 2010.

Όπως είπαν στο Onalert ίσως “ο κ.Βενιζέλος να έχει πιστέψει ότι θα ήταν περισσότερο ωφέλιμο για τον ίδιο πολιτικά να αποχωρήσει από τη κυβέρνηση και αναζητά τρόπο”. Δεν μπορεί να είναι τόσο απλό το θέμα βέβαια.




Όπως είπαν στο Onalert ίσως “ο κ.Βενιζέλος να έχει πιστέψει ότι θα ήταν περισσότερο ωφέλιμο για τον ίδιο πολιτικά να αποχωρήσει από τη κυβέρνηση και αναζητά τρόπο”. Δεν μπορεί να είναι τόσο απλό το θέμα βέβαια.


Η σύμβαση που υπέγραψε ο Βενιζέλος το 2010 για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με τον Σάφα, αποτελούσε πάντα θέμα κριτικής εναντίον του. Ήταν μια συμφωνία που έγινε υπό συνθήκες αφόρητης πίεσης και με την λύση Σάφα να έχει παρουσιαστεί ως “μονόδρομος σωτηρίας”. Δεν ήταν μονόδρομος και σίγουρα δεν οδήγησε στην σωτηρία ,ούτε τα ναυπηγεία, ούτε το πρόγραμμα των υποβρυχίων.

Ο Ε.Βενιζέλος γνώριζε ότι η ευθύνη που είχε αναλάβει -η αλήθεια είναι ότι το επιδίωξε- ήταν τεράστια και γι΄ αυτό φρόντισε να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή και να την κάνει νόμο.

Παρόλα αυτά τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η σύμβαση αυτή δεν μπορούν να αγνοηθούν γι΄αυτό το λόγο. Και όπως από την υπογραφή της σύμβασης πολλοί έλεγαν “η συμφωνία ήταν μια βόμβα” που όλα αυτά τα χρόνια κανείς δεν επιχείρησε έστω να απενεργοποιήσει.

Ποια είναι η κατάσταση και πως φθάσαμε ως εδώ

Τα τρία υπερσύγχρονα μεν ,ατελείωτα δε “αδελφάκια” του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ έχουν υποστεί ζημιές που με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις είναι 40 εκατομμύρια . Οι πιο απαισιόδοξοι ανεβάζουν το ποσό ακόμη και στα 100 εκατομμύρια! Το βέβαιο είναι ότι οι μπαταρίες τους είναι σχεδόν άχρηστες. Ακόμη πιο βέβαιο είναι ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν πληρώσει περίπου 2 δις ευρώ για τα τέσσερα “πιο σύγχρονα συμβατικά υποβρύχια του κόσμου”, αλλά έχουν παραλάβει με χίλια ζόρια και βάσανα μόνο το ένα.

Η ιστορία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ήταν πάντα μια δραματική ιστορία. Από την “είσοδο” των Γερμανών που μπήκαν με “προίκα” την ναυπήγηση των υποβρυχίων και των εκσυγχρονισμό πολεμικών πλοίων ,μέχρι την έξοδό τους όταν άφησαν στον “διάδοχο” ιδιοκτήτη Ισκαντάρ Σάφα ένα διαλυμένο ναυπηγείο.

Πως εμφανίστηκε ο Σάφα
Με την υπόθεση του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ που “έγερνε” να “καίει” οι Γερμανοί αποχωρούν από τον Σκαραμαγκά λίγο πριν από τις εκλογές του 2009 αδιαφορώντας για τη τύχη του Ναυπηγείου. Έχοντας εισπράξει σχεδόν το σύνολο των χρημάτων τους γιατί να ενδιαφερθούν;

Η κυβέρνηση Παπανδρέου παίρνει στα χέρια της τη “καυτή πατάτα”. Δεν συζητά καν το ενδεχόμενο να κλείσει το ναυπηγείο και αναζητά εναγωνίως λύση. Η μόνη που υπάρχει ακούει στο όνομα Ισκαντάρ Σάφα. Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που όπως λένε οι φήμες δεν είχε πείσει αρχικά τον τότε ΥΕΘΑ Ευάγγελο Βενιζέλο. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι η λύση Σάφα είχε πάρει το πράσινο φως μετά από ένα ταξίδι αστραπή στο Άμπου Ντάμπι , των Νίκου Παπανδρέου. Λούκας Κατσέλη και Χάρη Παμπούκη. Λίγο μετά το Άμπου Ντάμπι επισκέφθηκε και ο Βενιζέλος και η “λύση Σάφα” άρχισε να “τρέχει”. Ως μοναδική λύση.

Από την αρχή των διαπραγματεύσεων δεν έλειψαν οι εκπλήξεις. Αρχικά όλοι γνώριζαν ότι αγοραστής των ναυπηγείων θα είναι η ABU DHABI MAR (εταιρία-κολοσσός), στην συνέχεια όμως κατέληξαν στην Privinvest, εταιρία αποκλειστικών συμφερόντων Ισκαντάρ Σάφα.
Ανατέθηκε στον διεθνή επενδυτικό οίκο Lazard Ltd., να γίνει αξιολόγηση της ABU DHABI MAR και τελικά συμφωνήθηκε με το Σάφα, να του δοθεί ως προίκα, η κατασκευή 2 ακόμη υποβρυχίων 214!

Ο Βενιζέλος επιμένει η συμφωνία να περάσει από τη Βουλή ,ώστε όλα τα κόμματα να είναι “δεσμευμένα”. Με το νόμο 3885/2010, επικυρώθηκε η νέα σύμβαση από τη Βουλή (με ψήφουε ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ). Ο νόμος υποστηρίχθηκε τότε ένθερμα από το Προεδρείο του Σωματείου Εργαζομένων, που ανήκει στην ΠΑΣΚΕ.


Όμως αυτό που από τη πρώτη στιγμή προκάλεσε εντύπωση ήταν ότι η σύμβαση προέβλεπε τη καταβολή δόσεων από το Ελληνικό Δημόσιο προς της εταιρεία του Σάφα με “ημερολογιακές προθεσμίες”


Όμως αυτό που από τη πρώτη στιγμή προκάλεσε εντύπωση ήταν ότι η σύμβαση προέβλεπε τη καταβολή δόσεων από το Ελληνικό Δημόσιο προς της εταιρεία του Σάφα με “ημερολογιακές προθεσμίες” . Που σημαίνει ότι οι πληρωμές αποσυνδέθηκαν με την πρόοδο της ναυπήγησης των νέων υποβρυχίων! Επίσης η σύμβαση δεν προέβλεπε κάποια διασφάλιση για τις θέσεις εργασίας κάτι που ακόμη και η σύμβαση Τσοχατζόπουλου για τα τέσσερα πρώτα υποβρύχια 214 προέβλεπε.






Το πρόστιμο της ΕΕ
Επιπλέον υπήρχε και το πόρισμα της ΕΕ κατά των ναυπηγείων για παράνομες κρατικές επιχορηγήσεις.
Ο Βενιζελος δεσμευτηκε στον Σαφα οτι θα βρει λυση για το προστιμο . Η λυση θα περιελαμβανε ανακτηση των περιουσιακων στοιχειων απο το δημοσιο και επαναπαραχωρηση σε θυγατρικη του Σαφα. Το σχεδιο αυτο απετυχε γιατι ο τοτε γ.γ του υπουργείου Οικονομικών ενημερωσε την επιτροπη ανταγωνισμου για τις προθεσεις της κυβερνησης και αμεσως η επιτροπη συμπεριελαβε στην αποφαση της και κριτηρια για την επαναδιαθεση των εκτασεων σε νεο ιδιωτη.
Αποτελεσμα ήταν να πρεπει και τα ναυπηγεία να στερηθουν την κατασκευη και επισκευη εμπορικων πλοιων για 15 χρονια καθως και την επισκευη και κατασκευη και στρατιωτικων πλοιων τριτων χωρων. Στα υπο “ανακτηση εδαφη” περιλαμβανεται και η δεξαμενη νο.5 (η μεγαλυτερη της Αν. Μεσογειου).

Οι πληρωμές προς το Ναυπηγείο σταμάτησαν επί Υπουργίας Μπεγλίτη

Ο Αβραμόπουλος τον Μάιο του 2012, ζήτησε να συνδεθούν οι πληρωμές με το παραγόμενο έργο. Δεν το δέχθηκε η εταιρία. Και γιατί να το δεχτεί αφού δεν προβλεπόταν στη σύμβαση του 2010.
Ο Παναγιωτόπουλος δεν ακούμπησε το θέμα.


Οι πληρωμές προς το Ναυπηγείο σταμάτησαν επί Υπουργίας Μπεγλίτη


Ο Ισκαντάρ Σάφα με την “ασφάλεια” που του παρείχε η σύμβαση που είχε υπογράψει προσέφυγε στην διεθνή διαιτησία εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου και ζητάει 1,2 δις ευρώ! Χωρίς βέβαια ούτε τα τρία υποβρύχια 214 να έχουν ολοκληρωθεί, ούτε να έχει ξεκινήσει καν ναυπήγηση των δυο νέων που φυσικά τώρα κανείς δεν θέλει.

Στο μεταξύ από τον Απρίλιο του 2012 και μέχρι σήμερα,οι εργαζόμενοι για τους οποίους υποτίθεται υπογράφτηκε η συμφωνία του 2010 είναι απλήρωτοι. Τους έχει επιβληθεί εκ περιτροπής εργασία 1 ημέρα την εβδομάδα, η οποία έληξε την 1η Οκτωβρίου 2013. Η διοίκηση παραμένει εξαφανισμένη και οι εργαζόμενοι απλήρωτοι εδώ και 19 μήνες.Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά επί της ουσίας είναι κλειστά.

Το εντυπωσιακό στην όλη υπόθεση είναι ότι η πιο “σκληρή” συνδικαλιστική παράταξη έναντι της κυβέρνησης είναι η ΔΑΚΕ που πρόσκειται στην ΝΔ. Οι συνδικαλιστές της λένε ότι “χρειάζεται κεντρική πολιτική απόφαση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό” ,θεωρώντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να προστατεύσει τον Βενιζέλο για την σύμβαση που υπέγραψε το 2010 και την οποία θεωρούν φιάσκο.
ΠΗΓΗ : onalert.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...