Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Μέτρα ύψους 1,3 δισ....


Σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει εξαντλήσει τα περιθώρια για την λήψη μέτρων...
λιτότητας και η ελληνική πλευρά είναι πρόθυμη να εφαρμόσει μόνο διαρθρωτικά μέτρα αναμένεται να δώσει στην τρόικα ο υπουργός Οικονομικών.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, που αναμένεται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών αύριο Κυριακή, σε συνέντευξη του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα. «Δεν χρειάζονται νέα μέτρα λιτότητας. Είναι επικίνδυνα, πρέπει να αφήσουμε τους αυτόματους σταθεροποιητές να λειτουργήσουν. Είμαστε πρόθυμοι να λάβουμε διαρθρωτικά μέτρα με δημοσιονομικό αντίκτυπο, αλλά όχι μέτρα λιτότητας» είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.
«Πρέπει να είμαστε πλέον ιδιαίτερα προσεκτικοί τι είδους μέτρα εφαρμόζουμε για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, εάν χρειαστεί τελικά να πάρουμε» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε: «Έχουμε προσχέδιο προϋπολογισμού με στόχους. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να λάβουμε τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα ώστε να καταστήσουμε αυτούς τους στόχους βιώσιμους και αξιόπιστους».
Το οικονομικό επιτελείο «βλέπει» δημοσιονομικό κενό που θα αγγίξει τα 1,3 δισ. ευρώ το 2014 και θα πρέπει να καλυφθεί μόνο με διαρθρωτικά μέτρα. Αντίθετα το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας φέρεται να έχει «ρίξει» την εκτίμηση του από τα 2,9 δισ. ευρώ σε κάτω από 2 δισ. ευρώ. Έτσι φαίνεται ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, καθώς η τρόικα δέχεται και ότι υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.
Η μάχη του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα θα δοθεί για τη λίστα των μέτρων, το τελικό κείμενο του προσχεδίου του Προϋπολογισμού και το νέο Μεσοπρόθεσμο. Ήδη η τρόικα επιμένει στην λήψη νέων μέτρων λιτότητας.
Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να προτείνει διαρθρωτικά μέτρα που αφορούν σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις προκειμένου να κλείσουν οι μαύρες τρύπες στα ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μεγάλης εισφοροδιαφυγής. Επιπλέον θα προταθεί το «ψαλίδι» στις δαπάνες των ΔΕΚΟ και τον Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που έχουν ξεπεράσει τα όρια του προϋπολογισμού τους.
Στη λίστα δεν αποκλείεται να προστεθούν και νέες συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών κυρίως στην Παιδεία και την Υγεία, ενώ προβλέπεται αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν δέχεται να χάσουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα των εξαγωγικό χαρακτήρα τους και να απελευθερωθούν πλήρως οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία, όπως επιμένει η τρόικα.
Πηγή: real.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...