Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

«Δεν θα έρθει η δραχμή»


Το ενδεχόμενο επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα και τα σενάρια για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος...


Για επικείμενη «απομυθοποίηση του Αλέξη Τσίπρα» κάνει λόγο σε εκτενές άρθρο της ηFrankfurter Allgemeine Zeitung, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, επικρίνοντας ως ανεδαφικές τις εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. «Η νίκη του αριστερού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές θεωρείται σίγουρη. Ωστόσο, το αν θα κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση δεν είναι καθόλου βέβαιο», σημειώνει η εφημερίδα.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα: «Ωστόσο, οι μελλοντικές εξελίξεις σύντομα θα προφτάσουν τον Αλέξη Τσίπρα και τελικά ενδέχεται οι έλληνες ψηφοφόροι να υποβαθμίσουν αυτόν (σ.σ. τον Αλέξη Τσίπρα) και τον ΣΥΡΙΖΑ στην κατηγορία «σκουπίδια» πριν προλάβει να αρθρώσει κανείς τις λέξεις ‘κρατική χρεοκοπία'. Επειδή ο Τσίπρας δεν μπορεί ούτε να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις ούτε να οδηγήσει τη χώρα εκτός κρίσης. (…) Έχοντας τραφεί από τη μεγαλόστομη ρητορική που έχει υιοθετήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια (σ.σ. ο Αλέξης Τσίπρας), οι προσδοκίες πολλών ψηφοφόρων για τον άνδρα που υπήρξε στην έως τώρα καριέρα του μόνο πολιτικός της αντιπολίτευσης είναι τόσο μεγάλες, ώστε δεν μπορούν να υλοποιηθούν».

Με τον τίτλο «Χρεοκοπία - ε, και;» η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται στις πρόσφατες δηλώσεις του μέλους της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Τόλιου, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διακόψει μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την πληρωμή τόκων και χρεολυσίων σε περίπτωση αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι «ο προεκλογικός αγώνας στην Ελλάδα έχει αρχίσει και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς θεωρείται φαβορί. Τι θέλει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ; Η ανακοίνωση ότι θα διακόψει την εξυπηρέτηση του χρέους ανησυχεί τους πιστωτές της Ελλάδας αλλά και ολοένα περισσότερους Έλληνες». Όπως επισημαίνεται, το ενδεχόμενο να διακοπεί η εξυπηρέτηση του χρέους «θα ήταν παιχνίδι με τη φωτιά, καθώς η προοπτική να επικρατήσει η ριζοσπαστική αριστερά στις εκλογές σε τρεις εβδομάδες, επιτρέπει την αναβίωση της συζήτησης περί ‘Grexit', μίας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

Θέση κατά ενός «Grexit» παίρνει σημερινό σχόλιο της Rheinische Post. Όπως παρατηρεί η εφημερίδα του Ντίσελντορφ, «η ευρωκρίση δεν ξεπεράστηκε ποτέ. Ωστόσο, τώρα γίνεται και πάλι ορατή για το ευρύ κοινό. Οι Έλληνες συρρέουν στις τράπεζές τους, οι φωνές για έξοδο από τη ευρωζώνη δυναμώνουν. (…) Ωστόσο, οι πολιτικοί δεν θα πρέπει να τολμήσουν το πείραμα. Ένα Grexit θα έριχνε την Ελλάδα σήμερα -όπως και παλαιότερα- στο χάος».

«Δεν θα έρθει η δραχμή» σχολιάζει η Tageszeitung του Βερολίνου, σημειώνοντας ότι «κάποιοι Έλληνες έχουν πανικοβληθεί, φοβούμενοι ότι η χώρα τους ενδέχεται να εγκαταλείψει το ευρώ. Τον Δεκέμβριο έκαναν αναλήψεις 2,5 δισ. ευρώ από τους λογαριασμούς τους, επειδή διαφάνηκε ότι θα διεξαχθούν νέες εκλογές στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να κερδίσει την πλειοψηφία. Αναμφίβολα, τα 2,5 δισ. είναι χρήματα. Αλλά μία πραγματική φυγή κεφαλαίων έχει άλλη όψη. (…) Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι Έλληνες παραμένουν ψύχραιμοι και δεν περιμένουν ότι θα πληρώνουν προσεχώς σε δραχμές. Η εκτίμησή τους είναι σωστή. Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ», υπογραμμίζει.


 http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...