Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Οι άνθρωποι που γίνονταν... εταιρείες



Μία περίεργη «σύγχυση» μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και των ελληνικών τραπεζών στέκεται εμπόδιο στις έρευνες των ελληνικών υπηρεσιών για τα ύποπτα εμβάσματα, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που στέλνονται στο εξωτερικό!

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών αποστολείς των εμβασμάτων είναι ιδιώτες, τα πλήρη στοιχεία των οποίων είναι γνωστά στις αρχές. Ωστόσο στα έγγραφα που προσκομίζουν οι τράπεζες για τις σχετικές συναλλαγές και τις αποστολές χρημάτων στο εξωτερικό τα ονόματα των υπόπτων για μεγάλη φοροδιαφυγή αντικαθίστανται με ονόματα... εταιρειών, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Και ελλείψει συννενόησης, μέχρι να λυθεί ο γρίφος με τους «ανθρώπους που έγιναν εταιρείες», οι αρμόδιοι ελεγκτές έχουν σταματήσει τις έρευνες.

Η έρευνα πραγματοποιείται από τις αρμόδιες Υποδιευθύνσεις Ελέγχων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΣΔΟΕ, η οποία έχει αρχίσει εδώ και περίπου δύο μήνες να εξετάζει μία λίστα με περίπου 1.000 ονόματα Ελλήνων, οι οποίοι «φυγάδευσαν» μέσω εμβασμάτων στο εξωτερικό δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2009-2011.

Στην κορυφή των σχετικών καταλόγων βρίσκονται επιχειρηματίες που εμφανίζονται να στέλνουν εμβάσματα αξίας 50-60 εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό, ενώ την ίδια ώρα κάνουν ετήσιες φορολογικές δηλώσεις ύψους 40 έως 60.000 ευρώ!

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ έχουν τεθεί και εμβάσματα εκατομμυρίων ευρω 18 ανέργων, καταγεγραμμένων μάλιστα στις λίστες του ΟΑΕΔ!

Από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δόθηκαν στις τράπεζες για τους αποστολείς αυτών των εμβασμάτων πλήρη στοιχεία ύστερα από πολύμηνη επεξεργασία, με στόχο να διακριβωθούν περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγγής, αλλά και υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος.

Ανάμεσα στα ελεγχόμενα εμβάσματα είναι και ορισμένα για αγορές έργων τέχνης στο εξωτερικό και για αντίστοιχες πληρωμές προς μεγάλους οίκους δημοπρασιών.

Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν οι αρμόδιοι ελεγκτές του ΣΔΟΕ απέστειλαν έγγραφα σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα (μέσω της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών), προκειμένου να τους παράσχουν «πλήρη στοιχεία εντολέα, διεκπεραιωτή και δικαιούχου, αριθμούς λογαριασμών που κινήθηκαν και άλλα σχετικά».
Αλλά οι απαντήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων επεφύλλασαν μια δυσάρεστη έκπληξη στα στελέχη του ΣΔΟΕ. Στα παραστατικά των τραπεζών, τα πρόσωπα εξαφανίζονται και εμφανίζονται ως αποστολείς των επίμαχων εμβασμάτων μόνον εταιρείες.

«Τα ονόματα των αποστολέων έχουν εξαυλωθεί και στα ίδια εμβάσματα παρουσιάζονται εντελώς διαφορετικά στοιχεία για την ταυτότητά τους» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιθεωρητές.

Ενόψει του αδιεξόδου, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ ζήτησαν εξηγήσεις από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για το «πως γνωρίζει τα ονόματα των αποστολέων των εμβασμάτων που δεν... ξέρουν οι τράπεζες». Και αναμένουν οδηγίες.

Υπάρχουν, πάντως, υπόνοιες ότι πιθανότατα να κινήθηκαν διαδικασίες αλλοίωσης των στοιχείων των ενταλμάτων και από τους ίδιους τους καταθέτες, που ερευνώνται οι δραστηριότητές τους. Αλλά εν τω μεταξύ, οι σχετικές έρευνες, οι οποίες είχαν μάλιστα προβληθεί ιδιαίτερα από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους όταν ξεκινούσαν, έχουν σταματήσει επ' αόριστον.
 
 
 tovima.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...