Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Πως θα λειτουργεί ο Ειδικός Λογαριασμός για το χρέος

Πως θα λειτουργεί ο Ειδικός Λογαριασμός για την αποπληρωμή του χρέουςΜε τον πέλεκυ της εσωτερικής στάσης πληρωμών, θα πορευόμαστε εφεξής, καθώς Ευρωπαίοι και ΔΝΤ επέβαλαν ως όρο για την έγκριση του νέου χρηματοδοτικού πακέτου, τη δημιουργία ενός Ειδικού Κλειστού Λογαριασμού.
Ουσιαστικά, μέσω αυτού του Λογαριασμού θα περάσει το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ αλλά και τα όποια πλεονάσματα του Κρατικού Προϋπολογισμού, προκειμένου να εξυπηρετείται κατά προτεραιότητα το εξωτερικό Χρέος! Όπως παραδέχθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στον εν λόγω Λογαριασμό που θα τηρείται στη Τράπεζα της Ελλάδας -και όχι στο Λουξεμβούργο όπως ζητούσαν οι Γερμανοί- θα μπαίνουν και φορολογικά έσοδα, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι από την επόμενη χρονιά, που υποχρεωνόμαστε να επιτυγχάνουμε πρωτογενή πλεονάσματα, οι δανειστές μας δεν θα επιτρέπουν τη παραμικρή δημοσιονομική απόκλιση και θα απαιτούν σε χρόνο μηδέν διορθωτικές κινήσεις, θέτοντας ως προτεραιότητα τις εξωτερικές υποχρεώσεις και αδιαφορώντας για τις υποχρεώσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού αναφορικά με μισθούς, συντάξεις, οφειλές έναντι τρίτων.
Σύμφωνα με υπηρεσιακό παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, ο εν λόγω Λογαριασμός θα λειτουργεί ως εξής:
Δέκα ημέρες πριν την έναρξη του τριμήνου η ελληνική κυβέρνηση θα ενημερώνει τη Τρόικα για τις εξωτερικές και τις εσωτερικές υποχρεώσεις. Στις εξωτερικές υποχρεώσεις συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο οι λήξεις και τα τοκοχρεολύσια των τίτλων του ελληνικού Δημοσίου αλλά και οι υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή υποχρεώσεις που απορρέουν από δάνεια και ομόλογα ΟΤΑ, νοσοκομείων κ.λ.π. Το 2012 όπου δεν προβλέπεται η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, ο Λογαριασμός θα χρηματοδοτείται από τις δόσεις του νέου δανείου των 130 δις ευρώ, αναλόγως βέβαια των δημοσιονομικών και μεταρρυθμιστικών επιδόσεων της χώρας, όπως αυτές θα βεβαιώνονται από το μόνιμη παρουσία της Τρόικας στην Αθήνα. Από το 2013 και μετά, οπότε υποχρεωνόμαστε να επιτυγχάνουμε πρωτογενή πλεονάσματα, στον Λογαριασμό θα συνεισφέρει και ο Κρατικός Προϋπολογισμός με φορολογικά έσοδα.
Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι απαγορεύονται εφεξής οι συνήθεις δημοσιονομικές αποκλίσεις, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, θα ελλοχεύει ο κίνδυνος της εσωτερικής στάσης πληρωμών με δεδομένο ότι οι δανειστές θα καλύπτουν μόνο τις εξωτερικές υποχρεώσεις. Από το 2015 που δεν θα υπάρχει πλέον η χρηματοδότηση από τους δανειστές μας, η Ελλάδα θα πρέπει να καλύπτει τις υποχρεώσεις της αποκλειστικά και μόνο από τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα επιτυγχάνει, αφού η πρόσβαση στις αγορές για δανεισμό ακούγεται ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι με το ανακοινωθέν του Eurogroup άνοιξε «παράθυρο» για χρηματοδοτική βοήθεια και μετά το 2015

 
 
 http://www.iefimerida.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...