Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Απόρρητη έκθεση-φωτιά της τρόικας πριν το Eurogroup-Τι άλλαξε χθες;;;



Μόλις λίγες ώρες μετά τις αποφάσεις του Eurogroupγια τη διάσωση της Ελλάδας ήρθε στο φως μια άκρως εμπιστευτική έκθεση της τρόικας με ημερομηνία 15 Φεβρουαρίου 2012 και αφορούσε τα στοιχεία σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.


Παρόμοιες εκθέσεις είχαν εκπονηθεί και δημοσιευθεί πριν από τα προηγούμενα Eurogroup και τις Συνόδους Κορυφής που.... περιέγραφαν επίσης τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.



Η απόρρητη έκθεση αναφέρει καθαρά ότι ο στόχος της μείωσης χρέους στο 120% του ΑΕΠ για το 2020 δεν φαίνεται εφικτός. Τα στοιχεία και η ανάλυση καταδεικνύουν ότι η μείωση δεν θα καταφέρει να κατεβεί κάτω του 129%, με την επιφύλαξη νέων στοιχείων που θα προκύψουν μετά την παρουσίαση νέων μέτρων μείωσης του χρέους.


Μετά το χθεσινό Eurogroup και τις αποφάσεις που ελήφθησαν η εκτίμηση και ο στόχος είναι το χρέος να φθάσει στο 120,5% του ΑΕΠ. Και εδώ προκύπτει το μεγάλο ερώτημα: ποια είναι τα πρόσθετα μέτρα που θα βοηθήσουν έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 120,5%, από 129% που ήταν οι εκτιμήσεις της τρόικας πέντε ημέρες νωρίτερα.


Σύμφωνα πάντως με την έκθεση όλα τα ποσά που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ανεβασμένα αφού π.χ. για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών θα χρειαστούν τελικά 50 δις και όχι 40 δις, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί.


Η έξοδος στις αγορές προβλέπεται δύσκολη σύμφωνα με την έκθεση, ενώ υπάρχουν άμεσες και σαφείς αιχμές για την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και στο φορολογικό σύστημα, καθώς επίσης και για την αναποτελεσματικότητα στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων.
 epikaira.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...