Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Πότε ακριβώς έγινε το Σύνταγμα μπακαλόχαρτο;


Πότε ακριβώς έγινε το Σύνταγμα μπακαλόχαρτο;Τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι. Το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας θα κυκλοφορεί μόνο σε Excel.
Έχω να διαβάσω τον «Επιτάφιο» του Περικλή από το Λύκειο αλλά είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ο Περικλής δεν εκφωνούσε τον Ισολογισμό της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Είμαι επίσης βέβαιος ότι η «τρικολόρ» σημαία της Γαλλίας συμβολίζει την Ελευθερία – Ισότητα – Αδελφότητα (μην με ρωτάτε με ποια σειρά ακριβώς) και όχι τα Έσοδα – Έξοδα – Δάνεια της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Και είμαι πάλι βέβαιος ότι η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και το Αμερικανικό Σύνταγμα ξεκινούν με τις αυτονόητες αλήθειες περί Ελευθερίας, Ισότητας, Δικαιοσύνης και καταλήγουν ότι Σκοπός του Ανθρώπου είναι η Αναζήτηση της Ευτυχίας και όχι η αναζήτηση του καλύτερου επιτοκίου. Δεν έχω διαβάσει το γερμανικό Σύνταγμα αλλά είμαι πρόθυμος να στοιχηματίσω ότι δεν μιλάει για χρέη και πανωτόκια.
Γιατί λοιπόν πρέπει να υπάρχει στο ελληνικό Σύνταγμα –και σε οποιοδήποτε –Σύνταγμα αναφορά σε ισοζυγισμένους προϋπολογισμούς και να δίνεται προτεραιότητα σε λογιστικά θέματα; Αυτή την απορία την έχουμε εδώ και πολύ καιρό και δεν μας ήρθε τώρα ουρανοκατέβατη ύστερα από την απαίτηση της τρόικας να υπάρχει αναφορά στο Σύνταγμα της Ελλάδας που θα δίνει προτεραιότητα στην μείωση του χρέους. Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε κάνει μόνοι μας το Ελληνικό Σύνταγμα ένα γραφειοκρατικό μπακαλόχαρτο που αναφέρεται στην (μη) ευθύνη των υπουργών και σε άλλα δευτερεύοντα θέματα.
Το Σύνταγμα είναι μια Διακήρυξη Αρχών και πρέπει μιλάει για τα Δικαιώματα και τις Υποχρεώσεις του Πολίτη απέναντι στην Κράτος και Αντίστροφα. Είναι ένα συμβόλαιο ανάμεσα σε Ελεύθερους Πολίτες και όχι μια υποθήκη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Κράτος ή το Λογιστήριο του Κράτους. Μια τόσο μικρή και «ασήμαντη» λεπτομέρεια που κάνει όλη τη ΔΙΑΦΟΡΑ σ’ αυτό το πράγμα που ονομάζεται ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Εκτός και αν σκοπεύουμε να αντικαταστήσουμε και τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα με Ατομικές Συμβάσεις Κατώτατων Δικαιωμάτων και Υπέρτατων Υποχρεώσεων.



 kamarinia.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...