Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Γερμανία: “Κανέναν δεν συμφέρει μία ελληνική χρεοκοπία”


Σε δεσμευτικές αποφάσεις από την ελληνική κυβέρνηση επιμένει η Γερμανία, με τη γερμανική καγκελαρία να σχολιάζει μετά τις παραιτήσεις των υπουργών πως «τίποτε δεν άλλαξε, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η Ελλάδα κάνει προσπάθειες».

To παράπανω σχόλιο, το οποίο μεταδίδει το Bloomberg, έκανε ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ μετά τις παραιτήσεις των υπουργών του ΛΑΟΣ από την ελληνική κυβέρνηση.


Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά του, σημειώνει πως χρειάζεται διασφάλιση της εφαρμογής του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας «ανεξάρτητα από την έκβαση των εκλογών», όπως είπε ο Βόλφγκαντκ Σόιμπλε μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

Πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται για κάτι υπερβολικό» και παρέπεμψε στα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, ενώ επανέλαβε πως η ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή είναι προϋπόθεση για την έγκριση της βοήθειας. Οι χώρες της Ευρωζώνης δεν μπορούν να αναλάβουν τόσο υψηλές υποχρεώσεις εις βάρος των φορολογουμένων τους, όταν δεν είναι δυνατόν να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.

«Εμείς», τόνισε, «δεν θέλουμε να βασανίσουμε τον ελληνικό λαό με μέτρα λιτότητας. Πρόκειται για προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε μία σωστή οικονομική ανάπτυξη ώστε να μπορέσει κάποτε η χώρα να διαχειριστεί τα χρέη της. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ρίχνουμε δισεκατομμύρια σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Σε περίπτωση που η ελληνική Βουλή δεν εγκρίνει το πακέτο μέτρων, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αυτή τη βοήθεια».

"Δεν θα μειωθεί σε βιώσιμα επίπεδα το χρέος"

Νωρίτερα, σε συνάντηση με βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία ο κ.Σόιμπλε τόνισε πως ακόμη και με τα μέτρα του νέου μνημονίου στα οποία δεσμεύεται να προχωρήσει η Ελλάδα, δεν θα καταφέρει να μειώσει το χρέος της σε επίπεδα που θεωρούνται βιώσιμα.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters ο Σόιμπλε δήλωσε πως τα νέα μέτρα δεν θα οδηγήσουν στο στόχο μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και ότι η Ελλάδα θα επιτύχει περιορισμό του δημόσιου χρέους μόλις στο 136% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με άλλη πηγή, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τοποθέτησε την εκτίμησή τους στο 128% του ΑΕΠ.

Βάσει των όσων φέρεται να δήλωσε ο Σόιμπλε το χρέος θα πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 10%-11% του ΑΕΠ προκειμένου να καταστεί βιώσιμο. Αυτό σημαίνει εξεύρεση επιπλέον 20 δισ. ευρώ από εξοικονομήσεις, ενδεχομένως μέσω του επίσημου τομέα.

«Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος για μείωση του χρέους σε επίπεδα που το ΔΝΤ θεωρεί βιώσιμα, θεωρείται ανέφικτος μέχρι το 2020» αναφέρει το Reuters και συμπληρώνει: «υπάρχουν ενδείξεις ότι ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ είναι έτοιμοι να αποδεχθούν νέο στόχο στο 125% του ΑΕΠ».

"Aνεξέλεγκτες οι συνέπειες μίας χρεοκοπίας"

Εν τω μεταξύ, στην ίδια συνεδρίαση, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα ήταν επικίνδυνο να επιτραπεί στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες.

«Το έχουμε εξετάσει εκατοντάδες φορές από όλες τις πλευρές, οι συνέπειες θα ήταν απρόβλεπτες» φέρεται να δήλωσε, όπως μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ, στους βουλευτές της η Μέρκελ.

Ο Μαικλ Μάιστερ, αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών της Μέρκελ, δήλωσε ότι η Γερμανία θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, αλλά η χώρα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει  για την αντιμετώπιση του χρέους της.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης Στέφαν Ζάιμπερτ: «η χρεοκοπία δεν συμφέρει κανέναν στην Ευρώπη».


 http://www.isotimia.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...