Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Τα τέσσερα επίπεδα διαπραγμάτευσης


Τα τέσσερα επίπεδα διαπραγμάτευσης
Σε τέσσερα επίπεδα δομείται η διαπραγμάτευση του ελληνικού θέματος , μέσα από ένα αγώνα ταχύτητας, προκειμένου να μην γίνει κανένα … ατύχημα!
- Είναι πασιφανές ότι  υπάρχει σοβαρή διάσταση απόψεων μεταξύ των τριών «εταίρων» της τρόικας ( ΔΝΤ,  ΕΕ και ΕΚΤ). 
Σε μία σειρά από σοβαρά ζητήματα, όπως είναι η συμμετοχή των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και αντίστοιχα διαφορετικές λύσεις. Μετά δε την αναμενόμενη  έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αναμένεται να ενταθούν οι διαφωνίες.
-  Μεγάλες  είναι  οι διαφωνίες ακόμα και στο εσωτερικό των οργανισμών. Η έγγραφη πρόταση της Γερμανίας για επιτροπεία στην Ελλάδα, χώρισε στα δύο την Ε.Ε.
Ορισμένα κράτη, όπως η Ολλανδία , η Αυστρία και η Φιλανδία,  φέρεται να συντάσσονται  με την Γερμανία. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλά κράτη που απορρίπτουν την πρόταση, το καθένα για τους δικούς του λόγους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί διπλωμάτες του Ευρωπαϊκού «νότου», κατά την συνάντηση στο Νταβός διαφώνησαν σφόδρα  με την Γερμανική πρόταση. Μαζί τους συντάσσονται και αρκετά στελέχη των Βρυξελλών.
-Στο εσωτερικό της Ελλάδας η  διαπραγμάτευση  που διεξάγεται μεταξύ των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, αφορά το ύψος των μέτρων που ζητά η τρόικα όσο και με το περιεχόμενό τους. Η χθεσινή πολύωρη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων υπό τον μεταβατικό πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο εξέτασε και πάλι τις κόκκινες γραμμές.
Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρέθηκαν οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα , ως προς την ευελιξία που ζητά η τρόικα, αλλά και η περικοπή των επικουρικών συντάξεων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η  αντιπρόταση της ΝΔ είναι να μην γίνουν περικοπές σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους με αντάλλαγμα μεγαλύτερες παρεμβάσεις στο δημόσιο, στον αριθμό των προσλήψεων, στα έσοδα του ΟΠΑΠ και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
- Τέλος , υπάρχει και  ένα επίπεδο διαπραγμάτευσης στο εσωτερικό των κομμάτων.  Πιο σοβαρή θεωρείται η κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, το όποιο κυριολεκτικά θυμίζει σκορποχώρι. Δεν υπάρχουν συγκεντρωτικές διαφορετικές απόψεις, αλλά ο καθένας προτείνει και ενεργεί κατά το δοκούν , με στραμμένο κυρίως το ενδιαφέρον τους  σε δύο άξονες. Ο ένας είναι η διαμορφωμένη αδυναμία να βγουν ανοικτά στις πλατείες και τα καφενεία και ο δεύτερος  είναι η επόμενη μέρα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ…
Όλα αυτά όταν τις επόμενες εβδομάδες προβλέπονται  στη Βουλή δύο πολύ κρίσιμες ψηφοφορίες.  Του  PSI και  της δανειακής σύμβασης.
 
 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...