Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

«Μνημονιακή»… κατρακύλα



Η μείωση της τάξης του 15% και μάλιστα αναδρομικά από την Πρωτοχρονιά, που συμφωνήθηκε τελικά μεταξύ Τρόικας και κυβέρνησης, θα επιφέρει νέο πλήγμα σε όλες τις επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ…


Όλοι χάνουν. Κανένας πια δεν μένει στο απυρόβλητο. Η μείωση του κατώτατου μισθού αφορά τους πάντες, όσους δουλεύουν, όσους δεν δουλεύουν, όσους ίσως κάποια στιγμή δουλέψουν. Και επειδή υπάρχουν και εκείνοι που δούλεψαν για δεκαετίες, το δεύτερο μνημόνιο προβλέπει: περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, στις κύριες των «ευγενών» ταμείων, ενώ επιφυλάσσεται για νέα… μέτρα από τον Ιούνιο! Οι τελικές αποφάσεις μπορεί να μην έχουν παρθεί, λίγο όμως θα διαφέρουν από τα όσα είχαν σχεδιαστεί μέχρι την στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Ας δούμε πώς πλήττονται οι Έλληνες πολίτες κατά περίπτωση:

Από τα 1000 στα 600 ευρώ με δύο παιδιά…
Η μείωση του κατώτατου μισθού δεν αφορά μόνο τους νεοπροσληφθέντες, οι οποίοι θα λαμβάνουν πλέον μισθό μόλις 462 ευρώ τον μήνα. Πολύ μεγάλες μειώσεις θα επέλθουν και στις συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος που αμείβεται με την ΕΓΣΣΕ, ο οποίος εργάζεται με καθημερινή 4ωρη απασχόληση και μέχρι σήμερα λάμβανε περίπου 320€ καθαρά, μετά τις παραπάνω αλλαγές θα λαμβάνει περίπου 240€ καθαρά. Ταυτόχρονα, η μείωση αυτή συμπαρασύρει και τους παλαιότερους. Έτσι για παράδειγμα, ένας έγγαμος με προϋπηρεσία 9 χρόνια και 2 παιδιά θα έπαιρνε σήμερα 1037 ευρώ. Με την περικοπή του 22% οι μικτές του αποδοχές πέφτουν στα 808 ευρώ, ενώ στο «χέρι» θα πάρει μόλις 621 ευρώ. Σιωπηρά, αλλά ουσιαστικά καταργείται το επίδομα γάμου (10%) και πλήθος άλλων βασικών επιδομάτων, όπως το επίδομα οθόνης, υπευθυνότητας, διαχειριστικών λαθών, ειδικών συνθηκών και ξένης γλώσσας.

Όπως αναφέρει στην «Αττική» ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, τα νέα μέτρα δεν πρέπει να εφαρμοστούν, διότι «το νέο μνημόνιο συνεχίζει την άδικη, άνιση και αναποτελεσματική πολιτική, που καταφέρνει μόνο να σπρώξει την κοινωνία σε απόγνωση. Μοναδικά μας όπλα ενάντια στα μέτρα οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που θα ενταθούν, και οι παρεμβάσεις μας στα Διεθνή Δικαστήρια. Έχουμε ήδη κάνει παρεμβάσεις στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επόμενή μας κίνηση να προσφύγουμε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

«Κατήφορος» δίχως τέλος για επικουρικές συντάξεις
Μείωση της τάξης του 15% και μάλιστα αναδρομικά από την Πρωτοχρονιά θα επιβληθεί σε όλες τις επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ, που σημαίνει ότι μια επικουρική σύνταξη των 200 ευρώ θα πέσει στα 185 ευρώ, αφού τα τελευταία 50 ευρώ μειώνονται μεσοσταθμικά. Αντιστοίχως, η επικουρική σύνταξη των 400 ευρώ θα «κατηφορίσει» στα 362,5 ευρώ. Την ίδια ώρα κόβονται κατά 7% οι κύριες συντάξεις του ΝΑΤ και κατά 20% όσες συντάξεις των «ευγενών ταμείων» (ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΤΡΑΠΕΖΕΣ) υπερβαίνουν τα 1200 ευρώ.

Μείον 100 ευρώ στις τσέπες των ανέργων!
Η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% συμπαρασύρει στον «γκρεμό» και το επίδομα ανεργίας. Έτσι, από τα 461 ευρώ που είναι σήμερα το επίδομα ανεργίας, θα κατρακυλήσει στα 360 ευρώ. Επίσης, συμπαρασύρει και την αποζημίωση απόλυσης, ο καθορισμός της οποίας περιλαμβάνει τις αποδοχές του τελευταίου μήνα απασχόλησης πριν την απόλυση. Την ίδια στιγμή, επειδή και ο υπολογισμός των συντάξεων γίνεται με βάση τον κατώτατο μισθό, θα μειωθούν αυτομάτως οι αποδοχές των νέων συνταξιούχων.

15.000 απολύσεις στο δημόσιο και… βλέπουμε
Παράλληλα, το δεύτερο μνημόνιο επιβάλλει και απολύσεις από το δημόσιο. Οι πρώτοι 1700 βρέθηκαν, είναι οι εργαζόμενοι των καταργούμενων Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας. Σε άμεσο κίνδυνο και οι 1180 υπάλληλοι των δημόσιων ΚΤΕΟ, αφού οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι θα καταργηθούν άμεσα. Όπως σημειώνει στην «Αττική» ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Τσικρικάς, αναμένονται και τα χειρότερα, καθώς «μιλάνε για εξοικονόμηση ενός δισ. ευρώ από τη μισθοδοσία του δημοσίου. Αυτό θα γίνει είτε με νέες περικοπές σε μισθούς, είτε με νέες απολύσεις. Θεωρούμε τα μέτρα αυτά βάρβαρα για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Όχι μόνο μειώνουν σε μεγάλο βαθμό το διαθέσιμο εισόδημα, με μειώσεις που αγγίζουν ακόμη και το 50% των αποδοχών, αλλά καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις, καταστρατηγώντας το εργατικό δίκαιο και το Σύνταγμα της χώρας.

 Έτσι οδηγούν τον ελληνικό λαό σε βίαιη φτωχοποίηση. Αυτή η εσωτερική υποτίμηση του βιοτικού επιπέδου δεν πρόκειται να συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα, όπως δογματικά πιστεύουν και επιβάλλουν οι εκπρόσωποι της τρόικα. Απεναντίας, επειδή το ΑΕΠ στη χώρα μας στηρίζεται σε ποσοστό 75% στην κατανάλωση, τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ύφεση και ανεργία και μάλιστα σε επίπεδα πρωτόγνωρα».



athina984
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...