Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Και μην ξεχνάτε: Ούτε αυτά τα μέτρα είναι τα τελευταία…



thumb
Του Αλέξανδρου Μερκούριου
Νομπελίστες και τράπεζες, επιβεβαιώνουν τον χειρότερο φόβο μας, και προβλέπουν αποτυχία του σχεδίου διάσωσης…
Αυτό που φοβίζει τους Έλληνες περισσότερο κι από τη χρεοκοπία, ακόμη ίσως κι από την έξοδο από το ευρώ, είναι ότι ακόμη και αυτή η «μητέρα όλων των μαχών» για την ελληνική οικονομία με τα σκληρά μέτρα και το νέο δάνειο, δεν θα είναι η τελευταία φάση της κρίσης. Οι Έλληνες φοβούνται πως ακόμη δεν έχουν δει τον πάτο, και πως ίσως όλα αυτά που επωμίζονται σήμερα, ίσως να μην έχουν αντίκρισμα. Και πως πιθανότατα, όπως ξέφυγε προχθές και στον Μπεγλίτη (που διαβάζει μεν, αλλά… μιλάει πολύ) θα έρθουν και νέα μέτρα.
Και γιατί να μην φοβούνται δικαιολογημένα κάτι τέτοιο οι Έλληνες; Έξι φορές από τότε που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, μας είπαν πως «αυτά είναι τα τελευταία», και έξι φορές μας είπαν ψέματα. Πιθανόν ο ένας λόγος που έγινε αυτό, είναι ότι ούτε Έλληνες ούτε ξένοι, γνωρίζουν ακριβώς τι γίνεται με το ελληνικό «ταμείο». Γι' αυτό, και τελευταία βλέπετε ότι ακόμη και οι ξένοι αναλυτές αρχίζουν να αμφισβητούν τις επιλογές της Τρόικα. Ο δεύτερος είναι ότι δεν ξέρουν (ή για την ακρίβεια, κάνουν ότι δεν ξέρουν) οικονομικά.
Πριν τρεις ημέρες ο νομπελίστας οικονομολόγος Κρούγκμαν ανέβασε στο blog του στους Τάιμς της Νέας Υόρκης (και στο Twitter) ένα σημαντικό άρθρο που επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για τις οποίες μιλάμε, και λέει σε απλά… ελληνικά ότι ο σχεδιασμός της Τρόικα δεν θα φέρει αποτέλεσμα: «Αυτό που βλέπουμε πλέον είναι ένα σενάριο στο οποίο η Ελλάδα αναγκάζεται να προχωρήσει σε θανατηφόρα επίπεδα λιτότητας για να αποπληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς να υπάρχει πραγματικό φως στο τούνελ», λέει ο οικονομολόγος και εξηγεί: Το υφιστάμενο σχέδιο θέλει η Ελλάδα να εμφανίζει ένα τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα - δηλαδή πλεόνασμα στο οποίο δεν συνυπολογίζονται οι τόκοι επί του χρέους. Δηλαδή από -10% του ΑΕΠ το 2009, να φτάσει στο +4% το 2014. Αυτή είναι μια τεράστια μεταστροφή, η οποία μάλιστα προβλέπεται ότι θα συμβεί μέσα σε μια δραματικά υφεσιακή οικονομία. Για τις πραγματικές δημόσιες δαπάνες προβλέπεται επίσης ότι θα μειωθούν από 100 (έτος βάσης 2009) σε λιγότερο από 70 το 2014. Όπως καταλήγει ο Κρούγκμαν, «αυτό βασικά φαίνεται αδιανόητο»... Για του λόγου το (αν)αληθές, ο Κρούγκμαν παρουσιάζει αι τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις στο άρθρο του, τις οποίες μπορείτε κι εσείς να δείτε εδώ μαζί με το άρθρο

Τα ίδια περίπου μας είπε χθες και η (αντιπαθής κατά τα άλλα) Goldman Sachs, η οποία προέβλεψε ότι ακόμη και μετά την αναδιάρθρωση του χρέους η ελληνική οικονομία δεν θα βγει από το σπιράλ θανάτου. Η έκθεση επικαλείται σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ που «βρίσκει» την Ελλάδα στη δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρώπη, μετά τη Βουλγαρία, στο δείκτη Διαφθοράς, στη θέση 88 παγκοσμίως στο δείκτη της ανοιχτής αγοράς, και στη θέση 90 παγκοσμίως στο δείκτη ανταγωνιστικότητας.
Η Goldman καταγράφει τους τρεις αυτούς δείκτες, ως εξαιρετικής σημασίας για τη διάγνωση των προοπτικών μίας οικονομίας. Για το αν δηλαδή μπορεί να ορθοποδήσει στο μέλλον. Θα μπορέσει η Ελλάδα;
Δυστυχώς, η χώρα βρίσκεται σε απογοητευτικά επίπεδα σ' αυτούς τους δείκτες, οι οποίοι αν προστεθούν στα προβλήματα του υψηλού κόστους έναρξης επιχείρησης και αυξημένης γραφειοκρατίας, τότε οι προοπτικές της γίνονται ακόμη πιο ζοφερές, ακόμη και αν γίνει η αναδιάρθρωση του χρέους, λέει η τράπεζα…
Εσείς αναμείνατε στο ακουστικό σας τα νέα από το Μαξίμου…
ΣΗΜ. (κάτω βλέπετε τα χάλια μας από το 2007 στον ρυθμό έναρξης νέων επιχειρήσεων. Σήμερα δεν θα ήμασταν καν στον χάρτη)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...