1) Δυστυχώς επτωχεύσαμεν;

Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν πως είμαστε σε θέση να εκβιάσουμε την Ευρωζώνη για συνέχιση της βοήθειας με την απειλή μια στάσης πληρωμών και μιας χρεοκοπίας.

Οι χθεσινές εξελίξεις δείχνουν πως το σενάριο αυτό βρίσκεται πιο κοντά απ’ ό,τι νομίζαμε. Όχι με τον εκβιασμό από την πλευρά μας πάντως...

Το νέο σενάριο που διέρρευσε το Ρόιτερ χθες, αφορούσε την αναβολή της υπογραφής της δανειακής σύμβασης μετά τις επόμενες πρόωρες εκλογές. Η τηλεδιάσκεψη των υπουργών το βράδυ  επιβεβαίωσε πως υπάρχουν αντιρρήσεις.

Κάτι τέτοιο αυξάνει κατακόρυφα το ρίσκο ενός ατυχήματος και  μιας  ελληνικής κατάρρευσης.

Δυστυχώς οι εξελίξεις στο εξωτερικό υπερκέρασαν την δειλή πρόοδο που σηματοδότησε η κυβέρνηση συνεργασίας του Λ. Παπαδήμου.

Λαμβάνουν αποστάσεις...


Στην Ευρώπη φαίνεται πως παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην Ελλάδα.  Στο τελευταίο Eurogroup υπήρξαν νύξεις για τις δημοσκοπήσεις που σηματοδοτούν ανατροπές του πολιτικού σκηνικού.

Για τους βόρειους προτεστάντες ο προβληματισμός είναι εμφανής: Πως θα δανείσουμε μια χώρα όταν οι επόμενες εκλογές μπορεί να αναδείξουν ένα συνασπισμό άρνησης οποιασδήποτε  της προηγούμενης συμφωνίας και δέσμευσης.

Έχουν αυξηθεί οι φωνές στην Ευρωζώνη που ζητούν την έξοδο της Ελλάδας και σε κάθε ευκαιρία το διατρανώνουν βάζοντας εμπόδια.

Δυστυχώς υπάρχει μια διάσταση στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τα πράγματα οι βόρειοι και εμείς οι Έλληνες. Δεν γράφω οι  νότιοι, γιατί η Ιταλία και οι άλλες χώρες αντιμετωπίζουν την κατάσταση με μεγαλύτερη σοβαρότητα.

Τα  δυο χρόνια της ελληνικής χρεοκοπίας  η τρόικα εκταμίευε τις δόσεις με βάση υποσχέσεις και μεταρρυθμίσεις στα χαρτιά.

Κάποτε θα σοβάρευε η κατάσταση.

Για να καταλάβει κάποιος πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση αρκεί να κοιτάξει τις δημοσκοπήσεις στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης σε σχέση με την Ελλάδα.

Όπως και εδώ έτσι και εκεί η κοινή γνώμη είναι αυτή που ορίζει το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθούν οι πολιτικοί.  Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολιτικοί με σθένος που να καθοδηγούν αντί να καθοδηγούνται.

Η άρνηση υπογραφής της δανειακής συμφωνίας από την ευρωζώνη πριν τις επόμενες εκλογές, αν υπερισχύσει σαν άποψη, ίσως θα έχει δραματικές συνέπειες και ανατροπές στις εσωτερικές εξελίξεις. Μοιραία το ερώτημα των επόμενων εκλογών θα είναι Ευρώ ή δραχμή.

Από την άλλη πλευρά τα πράγματα στην Ελλάδα είχαν δρομολογηθεί κατά ένα αδιέξοδο τρόπο. Αυτοί που φώναζαν περισσότερο ήταν οι συντεχνίες των πελατών των οποίων τα προνόμια απειλούνταν.

Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται το ισχυρό σοκ της πρόσκρουσης στον πυθμένα για να υπάρξει αφύπνιση από τον λήθαργο και τις αυταπάτες που συνεχίζουν να ευδοκιμούν.

Εκτός αν μπλοφάρουν για να αναβάλουν τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη να το δοκιμάσει;

2) Ο τολμών νικά;

Από χρηματιστηριακής σκοπιάς το τέλος μιας μακράς πτωτικής πορείας έρχεται όταν όλα φαίνονται να βρίσκονται σε αδιέξοδο και η καταστροφή μονόδρομος.
 
Οι χθεσινές εξελίξεις μας φέρνουν πάλι ένα βήμα πιο κοντά στη δραχμή. Το βήμα που μας είχε απομακρύνει ήταν η έλευση Παπαδήμου και η ψήφιση της δανειακής την Κυριακή που μας πέρασε.
 
Επιπλέον χθες μάθαμε πως το Ιράν δεν θα εξάγει πλέον πετρέλαιο στην Ελλάδα με πίστωση.

Απομένει να εμφανιστεί και ένα μετεωρίτης που θα κατευθύνεται πάνω στην Ελλάδα.

Κατά τις αρχές των αντιθετικών όλα αυτά  αποτελούν καλά συστατικά αντιστροφής του κλίματος του αγοραίου πανικού και οριστικού αποχαιρετισμού των χαμηλών.
 
3) Το κατά Βαρουφάκην «ευαγγέλιο» της ελληνικής κρίσης  
 
«Από τότε που η Κρίση μπήκε στην ελληνική καθημερινότητα  όπου σταθώ κι όπου βρεθώ επαναλαμβάνω κάτι που ηχεί περίεργο, εκκεντρικό, πρωτάκουστο: Ελληνική Κρίση δεν υφίσταται! Μπορεί οι Έλληνες να υποφέρουν, το δημόσιο χρέος να έχει γίνει βουνό που συνθλίβει την ελληνική κοινωνία, η ανεργία να ζει ημέρες δόξας. Όμως ελληνική κρίση δεν υπάρχει».

Βλέπε: Το κατά Βαρουφάκην ευαγγέλιο της κρίσης
 
4) Ποιος κλάδος θα ηγηθεί της ανάκαμψης...

Με ενδιαφέρον και προσμονή διαβάζω καθημερινά τη στήλη σας.

Έχω καλυφθεί στο έπακρο από τις αναλύσεις σας περί της κρίσης και έχω πλήρη συναίσθηση του τι πρέπει να γίνει ώστε η Ελλάδα να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά.

Έχω επίσης αντιληφθεί πως πρέπει εκτός από την εσωτερική υποτίμηση, και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά ώστε να τρέξουν νέες επενδύσεις.

Αυτές οι επενδύσεις αναμένω πως θα έρθουν από το εξωτερικό, από πλευράς εταίρων μας (κυρίως όσων ήδη έχουν γέφυρες εμπορικές με την Ελλάδα σε τομείς στρατηγικούς όπως οι εξοπλισμοί, η ενέργεια, η προμήθεια υλικών για τα δημόσια έργα κλπ).

Θα έρθουν όταν η στιγμή είναι κατάλληλη, δηλαδή το αργότερο μέχρι το 2013, που η αγορά θα έχει πάρει μια οριστική μορφή αναφορικά με τους μισθούς και τις προοπτικές ανταγωνιστικότητας.

Και οι τιμές των ακινήτων κάθε είδους θα είναι ακόμα θελκτικότερες για τους επενδυτές.

Ωστόσο, ως νέος άνθρωπος, εργαζόμενος, που αγωνιά για το καλύτερο μέλλον του, αντιλαμβάνομαι πως ήρθε η ώρα να κάνω ένα σωστό βήμα προς ένα τομέα της οικονομίας που μέλλεται να γνωρίσει την ανάπτυξη που περιέγραψα παραπάνω, αργά η γρήγορα.

Με λίγα λόγια το ερώτημα που θα ήθελα να σας απευθύνω είναι το εξής:

Ποιός κλάδος της ελληνικής οικονομίας (δειγματοληπτικά έστω) κατά την εκτίμηση και την πληροφόρηση σας, αναμένεται να "φουσκώσει" τα επόμενα 2-3 χρόνια, μέσω των εισροών επενδύσεων σε κεφάλαιο και εργασία, έτσι ώστε να κοιτάξω να ενταχθώ στο παραγωγικό του δυναμικό, αναζητώντας προς τα εκεί απασχόληση;

Προς τα που πηγαίνει δηλαδή το επενδυτικό πλάνο του Eurogroup, για την Ελλάδα, κατά την άποψη σας.

Δε ζητώ λεπτομέρειες, αλλά μερικές προτάσεις.

ΠΧ τουρισμό, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τεχνολογία.

Είμαι στη φάση που το καλοκαίρι αποκτώ το ΜΒΑ που τελειώνω και θα ήθελα να εξετάσω όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, με θετικές προσδοκίες ανάπτυξης για την επόμενη 5ετία-10ετία.

Σε ρεαλιστική βάση.

Προτού αποφασίσουμε με τη σύζυγο μου να ξενιτευτούμε όπως σχεδιάζουμε ήδη, ώστε να αξιοποιήσουμε τα προσόντα μας ως ανθρώπινο δυναμικό σε πιο ώριμες και εξελιγμένες κοινωνίες.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

Με τιμή

Μάρκος Θωμαδάκης
 
Απάντηση: Σε πρώτη φάση πιστεύω που θα προσελκυστούν επενδύσεις σε έργα υποδομής με αυτοχρηματοδότηση ή όπως π.χ. μορφές ΣΔΙΤ.  Αυτοκινητόδρομοι, ενέργεια, λιμάνια, σκουπίδια  κλπ. Μακροπρόθεσμα όμως το ισχυρό χαρτί της χώρας παραμένει η τουριστική βιομηχανία. Στο Κεφάλαιο του Σαββάτου που έρχεται μου έχουν ζητήσει μια πιο εκτενή προσέγγιση.
 
4) Τι κρύβουν οι ελληνικές τράπεζες…
 
Τα στοιχεία από ενδιαφέρουσα έκθεση για την εικόνα των ελληνικών τραπεζών πριν και μετά το «Κούρεμα» και την διαγραφή των επισφαλειών.
 
 
 
5) Κόβουν απ’ όλους του άλλους...
 
Κύριε Στούπα καλημέρα και συγχαρητήρια για τα άρθρα σας, τα οποία διαβάζω εδω και 2 χρόνια.
 
Ντροπή και αίσχος στους  300 Νομοθετούντες  εκπροσώπους μας  στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Οι <κύριοι> αυτοί, τους οποίους εκλέξαμε να φροντίζουν για τα καθ ημάς, μετατράπηκαν σε φύλακες των δικών τους και μόνον συμφερόντων.

Φροντίζουν για την εξοικονόμηση χρημάτων, κόβοντας μόνον από τους λοιπούς Έλληνες, πλην των εαυτών τους.
 
Έχουν περικόψει τα πάντα από όλους τους άλλους ,<από χήρες και ορφανά>, από αναπήρους -όχι μαϊμού, αυτούς καλά τους κανουνε αν και ακόμη υπάρχουν πολλοί-εκτός από τις δικές τους αμοιβές, τις δικές τους συντάξεις,τις δικές τους και των προκατόχων τους διπλές συντάξεις.

Δεν είμαι αρκετά καλά εξοικειωμένος με τη  τεχνολογία,θα πρότεινα όμως σε όποιον επιθυμεί και έχει τις γνώσεις να δημιουργήσει ένα forum όπου θα βάζαμε τις υπογραφές μας όσοι συμφωνούμε με ένα παρόμοιο ψήφισμα ,το οποίο θα στέλναμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ,Τον Πρόεδρο της Βουλής,  Τους αρχηγούς όλων των κομμάτων του κοινοβουλίου.

Και αν και πάλι ,κωφεύσουν , τότε να τους αφιερώσουμε το πρόσφατο τραγούδι- νομίζω του Κραουνάκη-, όπου ακούγονται πολύ καλά λόγια  που τους ταιριάζουν .
 
Mε εκτίμηση
Σ. Τ.
 
ΥΓ.  Αν κρίνετε το κείμενό μου άξιο προς δημοσίευση, το ονοματεπώνυμό μου  και τα λοιπά στοιχεία μου  μόνον για δική σας χρήση,  και όχι για  δημοσίευση. 
 
ευχαριστώ.
 
 
 http://www.capital.gr/