Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Ο «χάρτης» της απόγνωσης



Ασφυξία και απόγνωση. Αυτές τις λέξεις ψελλίζουν επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι της Θεσσαλονίκης...
οι οποίοι αναγκάστηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης να βάλουν λουκέτο στην επιχείρησή τους.

Γι’ αυτούς οι καλές μέρες τις οποίες έζησαν σε ορισμένους από τους πιο εμπορικούς δρόμους της πόλης αποτελούν μακρινό παρελθόν, ενώ το παρόν και το μέλλον είναι αποπνικτικό. Βρέθηκαν στην ανεργία και μάλιστα...
χωρίς κάποιο βοήθημα, ενώ σε λίγο αναμένεται να βρεθούν στην ίδια θέση και άλλοι συνάδελφοί τους, οι οποίοι, προς το παρόν, δίνουν μάχη για την επιβίωση κινούμενοι στα όρια της απόλυτης οικονομικής κατάρρευσης.

Η περιγραφή που κάνουν οι ίδιοι οι βιοτέχνες και επαγγελματίες αλλά και τα επίσημα στοιχεία που δίνει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ) και αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιάννης Παπαργύρης, είναι γροθιά στο στομάχι. «Η τελευταία τριετία είναι η πιο κρίσιμη περίοδος –μετά τη μεταπολίτευση- για την ύπαρξη των επιχειρήσεων», σημειώνει ο κ. Παπαργύρης ο οποίος -επικαλούμενος στοιχεία του τοπικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου- υπογραμμίζει πως ειδικά στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι δραματική. Μόνο στο πρώτο εννιάμηνο του 2012 οι διαγραφές στο ΕΕΘ ξεπέρασαν τις 4.000, εκ των οποίων οι 3.480 αφορούσαν ατομικές επιχειρήσεις. Αλλά και στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο οι διαγραφές ξεπερνούν τις 1.500, ενώ προβλέπεται να αναρριχηθούν πάνω από τις 2.100 μέχρι το τέλος του έτους.

Αδειάζει το κέντρο

Τα λουκέτα δεν περιορίζονται σε περιφερειακές αγορές αλλά βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη σε περιοχές που άλλοτε αποτελούσαν την καρδιά της… κατανάλωσης. Από τις 1.590 επιχειρήσεις-μέλη του ΕΕΘ που λειτουργούσαν στις αρχές του έτους στους πέντε πιο εμπορικούς δρόμους του κέντρου, οι 380 έβαλαν λουκέτο μέσα στο πρώτο εννιάμηνο. Ειδικότερα, από τις 44 επιχειρήσεις -μέλη του ΕΕΘ που είχαν την έδρα τους στην οδό Αγίας Σοφίας οι 20 διαγράφηκαν από τα μητρώα του επιμελητηρίου μέσα στο εννιάμηνο. Στη «μετρόπληκτη» Εγνατία, από τις 442 λειτουργούσες επιχειρήσεις- μέλη του ΕΕΘ έβαλαν λουκέτο οι 105, στη Βενιζέλου από τις 510 επιχειρήσεις έκλεισαν οι 127 (ποσοστό 25%), στην Μητροπόλεως από τις 270 επιχειρήσεις –μέλη του ΕΕΘ που λειτουργούσαν στις αρχές του 2012 έβαλαν λουκέτο μέσα σε εννέα μήνες οι 70 και στην Τσιμισκή από τις 324 κατέβασαν ρολά οι 58. Οι διαγραφές είναι πολύ περισσότερες, σύμφωνα με τον κ. Παπαργύρη, αν υπολογιστούν και οι αντίστοιχες που καταγράφονται από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, μέλη του οποίου είναι και εμπορικά καταστήματα του κέντρου.

Πνιγμένοι στα χρέη

Η κατάσταση στην αγορά αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς η έλλειψη ρευστότητας και η μείωση του τζίρου από τη μια και η συσσώρευση υποχρεώσεων προς τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία από την άλλη πνίγουν τους μικρομεσαίους. Στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών εισφορές καταβάλλει μόνον ένας στους δυο ασφαλισμένους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ αυξάνονται μήνα το μήνα (ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ), ενώ «κόκκινο έχουν χτυπήσει» τα δάνεια που χορηγήθηκαν μέσω του πρώην ΤΕΜΠΜΕ, καθώς ήδη για χορηγήσεις 1,5 δισ. ευρώ του α΄ κύκλου καταγράφεται κατάπτωση των εγγυήσεων για δάνεια 600 εκατ. ευρώ και οι σχετικές οφειλές έχουν βεβαιωθεί στις εφορίες.

Οσον αφορά ειδικά τον ΟΑΕΕ, η νέα ρύθμιση που πρόσφατα ανακοινώθηκε για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορεί, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αφού προβλέπει και διαγραφή των προσαυξήσεων, ωστόσο «δεν θα μπορέσει να έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, καθώς εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας οι επιχειρήσεις δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν».

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, περίπου 400.000 είναι οι οφειλέτες ΟΑΕΕ. Οι 170.000 οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία 3,5 χρόνια της κρίσης, ενώ οι υπόλοιποι έχουν οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ. Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη από εισφορές προς τον ΟΑΕΕ υπερβαίνουν τα 4 δισ. ευρώ. Είναι δε χαρακτηριστικό πως στην πρώτη ρύθμιση του 2010 είχαν προστρέξει μόλις 9.000 οφειλέτες, και ο αριθμός αυξήθηκε στις 95.000 στην πιο ευνοϊκή ρύθμιση που ακολούθησε. Προκειμένου να δοθεί ανάσα στην αγορά, η ΟΒΣΘ προτείνει να παγώσουν -έως το 2013- οι υφιστάμενες οφειλές και προσαυξήσεις και να δοθεί η δυνατότητα στους ασφαλισμένους να καταβάλλουν τις εισφορές ενός μήνα για κάθε εξάμηνο προκειμένου να λειτουργούν την επιχείρηση και να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Η λύση αυτή προτείνεται παρότι είναι γνωστή η δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει ο ΟΑΕΕ που θα χρειαστεί για φέτος επιπλέον κρατική επιχορήγηση (1,35 δισ.. ευρώ έναντι 800 εκατ. που προβλεπόταν αρχικά) για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Στάση πληρωμών

Αν δε δοθεί… επισήμως η ανάσα στις επιχειρήσεις, αυτές θα την επιδιώξουν μόνες τους. Στην πρόσφατη διευρυμένη συνεδρίαση της ΓΣΕΒΕΕ με εκπροσώπους των 52 ομοσπονδιών –μελών της, περίπου το 40% αυτών υπέδειξε ως λύση τη στάση πληρωμών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία ζητώντας μάλιστα αυτή η κίνηση να τεθεί υπό την ομπρέλα της συνομοσπονδίας. Μπορεί η πρόταση να μην πέρασε στη συνεδρίαση, ωστόσο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί στην πράξη μεμονωμένα από ομοσπονδίες και τα μέλη τους. Παράλληλα οι ομοσπονδίες ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις και σχεδιάζουν συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ηράκλειο και Γιάννινα την ημέρα ψήφισης των νέων επώδυνων μέτρων.

Πηγή: agelioforos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...