Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Στις ψηλότερες θέσεις στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη η Κύπρος



Από χθες η Κύπρος μπορεί να περηφανεύεται για την κατοχή μιας από τις ψηλότερες θέσεις στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Οι εταιρείες-κολοσσοί στις οποίες παραχωρηθήκαν τα 4 οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ αποδεικνύουν του λογού το αληθές.




Μετά τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η κυπριακή ΑΟΖ θωρακίζεται ακόμα περισσότερο από οποιεσδήποτε απειλές, αφού στην ουσία 5 συνολικά υπερδυνάμεις θα αναζητήσουν φυσικό αέριο στα κυπριακά οικόπεδα.

Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία και Νότιος Κορέα είναι οι τέσσερεις χώρες, σε εταιρείες των οποίων έχουν δοθεί τα οικόπεδα 2,3, 9 και 11. Και φυσικά στο 12 δραστηριοποιείται ήδη η αμερικανική εταιρεία Noble, κάτι που προσθέτει τη μεγαλύτερη υπερδύναμη στην κυπριακή ΑΟΖ, την Αμερική.


Αναλυτικά οι εταιρείες και τα τεμάχια που έχουν δοθεί προς διαπραγμάτευση

Τα οικόπεδα 2 και 3 τα οποία είναι διπλά-διπλά θα τύχουν διαπραγμάτευσης με την Ιταλο-κορεατικη κοινοπραξία η οποία αποτελείται από τον ιταλικό κολοσσό ΕΝΙ και την κορεάτικη KOGAS.
Το οικόπεδο 9 πηγαίνει στην γαλλο-ρωσικη κοινοπραξία, αποτελούμενη από τη γαλλική TOTAL και τη ρωσική NOVATEK σε συνεργασία με την Gazbrom-Bank.

Επιπλέον η γαλλική TOTAL θα διαπραγματευτεί και το οικόπεδο 11 με τις δικές της δυνάμεις. Σημειώνεται ότι ENI και TOTAL συγκαταλέγονται στους κολοσσούς της παγκόσμιας αγοράς στον τομέα της ενεργειας.


Και φυσικά, όπως είναι γνωστό, άλλος ένας μεγάλος κολοσσός, η αμερικανική NOBLE, δραστηριοποιείται από τον περασμένο χρόνο στο οικόπεδο 12.


Το προφίλ των κολοσσών στο χώρο της ενέργειας




ENI: Ιταλική εταιρεία με έδρα τη Ρώμη Δραστηριοποιείται σε 85 χώρες με 79.000 υπαλλήλους Ασχολείται με την εξόρυξη, μεταποίηση και μεταφορά φυσικού αερίου σε χώρες όπως η Ινδονησία, η Βραζιλία, η Αλάσκα και τον κόλπο του Μεξικού.


Κέρδη 2011: 6.86 ΔΙΣ

TOTAL: Γαλλική Εταιρεία με έδρα το Παρίσι Αποτελεί την Πέμπτη μεγαλύτερη διεθνή εταιρεία πετρελαίου και αερίου στον κόσμο. Δραστηριοποιείται σε 130 χώρες με 96,000 εργαζόμενους Εξερευνά και παράγει σε πάνω από 40 χώρες. Το 2011 οι πωλήσεις της άγγιξαν τα €184.6 δις.


NOVATEK: Είναι η μεγαλύτερη ανεξάρτητη παραγωγός εταιρεία φυσικού αερίου στη Ρωσία.


Οι δραστηριότητες της εταιρείας επικεντρώνονται σε οικόπεδα με πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αρκτική Θάλασσα.
Τα καθαρά κέρδη της το δεύτερο τρίμηνο του 2012 ανήλθαν σε 9.66 δις. ρούβλια

KOGAS: Νοτιοκορεάτικη εταιρεία με έδρα τη Σεούλ Θεωρείται η μεγαλύτερη εταιρεία εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο.

Εργοδοτεί 3000 υπαλλήλους. Ο τζίρος της ξεπερνά τα $11.2 δις. 
  http://www.sigmalive.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...