Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Γιατί οι δανειστές αποφάσισαν να μας σώσουν


Οι παράγοντες που λειτουργούν αποτρεπτικά για μία πιθανή εγκατάλειψη της Ελλάδας από τους δανειστές της.
Είναι ίσως το...

 δεύτερο σημαντικότερο κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα για την οριστική σωτηρία της ελληνικής οικονομίας. Το πρώτο έχει να κάνει με την οικονομική βοήθεια που έχει λάβει το ελληνικό κράτος από τους επίσημους δανειστές του...
, την τελευταία τριετία (σσ υπολογίζεται σε κάτι παραπάνω από 150 δισ.δολάρια). Ο λόγος αφορά στο «άνοιγμα» που έχει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα στο ελληνικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος.

Παρά το τελευταίο κούρεμα, υπολογίζεται σε περίπου 83 δισ. ευρώ, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, που αφορούν στο β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Κι εννοείται ότι αν για οποιονδήποτε λόγο, η Ελλάδα, τελικώς, καταρρεύσει, τότε θα συμπαρασύρει μαζί της και τις μεγαλύτερες από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους αυτό τον δανεισμό, με τη μορφή ομολόγων.

Προκειμένου να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, αρκεί να αναφερθεί ότι πριν από 2 χρόνια και φυσικά πριν γίνει το γνωστό «κούρεμα», αυτό το άνοιγμα υπολογίζονταν σε περίπου 140 δισ. δολάρια. Και μολονότι έκτοτε μεσολάβησαν τόσα, η έκθεση εξακολουθεί να είναι τεράστια. Κι έτσι, να λειτουργεί αποτρεπτικά, στο «τέλος της ημέρας», από μια πιθανή εγκατάλειψη της Ελλάδας από τους δανειστές της. Αρκεί, βέβαια, και η Ελλάδα να αποφασίσει, έστω στο και πέντε, ότι θέλει να σωθεί.

πηγή: voria.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...