Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Συμβουλές προς ψηφοφόρους…


Πλησιάζουν οι εκλογές. Δημοτικές και Ευρωβουλευτικές σίγουρες και με μεγάλη πιθανότητα και οι Εθνικές. Και όπως πάντα, θα αρχίσουν σε λίγο οι αναλύσεις, οι δημοσκοπήσεις, οι εμφανίσεις και όλα τα σχετικά που συνοδεύουν την συμπεριφορά των υποψηφίων αρχόντων, όταν εκτίθενται στην λαϊκή επιλογή και ψήφο. Τα ακούνε όλα, αγωνίζονται για όλα, τα λύνουν όλα και γενικώς τα κάνουν όλα, όπως η γνωστή Λόλα..

Από την άλλη εμείς, ο απλός πόπολος, βομβαρδιζόμαστε από λόγια, μπλόκια (blogs) φυλλάδια, φυλλάδες, συναθροίσεις, συναντήσεις προσκλήσεις και μύρια τόσα κόλπα επηρεασμού, προσηλυτισμού και υφαρπαγής του υπέρτατου δικαιώματος μας, τα περισσότερα τα οποία προέρχονται από την δεκαετία του ’80.
Προκειμένου λοιπόν να βοηθήσουμε τον μέσο απλό ψηφοφόρο στο ερώτημα, που να την ρίξει (την ψήφο), θα αφιερώσουμε μια σειρά άρθρων, τα οποία βασίζονται στις σύγχρονες πρακτικές επιλογής εκπροσώπων και ηγετών.
Θα ξεκινήσουμε με ένα στοιχείο στο οποίο δεν δίνεται μεγάλη σημασία, αλλά αποδεδειγμένα παίζει καθοριστικό ρόλο στα επίπεδα πολιτικής συμπεριφοράς των εκλεγμένων και αιρετών αρχόντων μας. Και αυτό είναι ο παράγων ΥΓΕΙΑ.
Ο παράγοντας αυτός, σύμφωνα με μελέτες του Βρετανικού Ινστιτούτου Μάνατζμεντ, επηρεάζει και καθορίζει σε πολλά, την αποτελεσματικότητα managers και ηγετών κάθε επιπέδου και εμβέλειας. Εμείς δεν θα εμβαθύνουμε στο θέμα, αλλά θα παραθέσουμε μια σειρά χαρακτηριστικών παθήσεων, τις οποίες πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όταν διαβάζουμε τα άσπρα μακρόστενα χαρτάκια και πριν τα βάλουμε στα διαφανή τετράγωνα κουτάκια. Έτσι, χωρίς κάποια σειρά αξιολόγησης, έχουμε :

(1) Σάκχαρο.

Βασικά χαρακτηριστικά της πάθησης είναι η εμφάνιση ζάλης, υπνηλίας, αδυναμία συγκέντρωσης ή ακόμα και "παράξενη" ή και επιθετική συμπεριφορά. Σε προχωρημένο επίπεδο το άτομο μπορεί να εμφανίσει λήθαργο, σπασμούς, να πέσει σε κώμα και, σε περίπτωση βαρύτατης υπογλυκαιμίας, να επέλθει ακόμη και ο θάνατος. Είναι επίσης δυνατόν, εάν η υπογλυκαιμία είναι βαριά και παρατεταμένη (εάν δηλαδή το άτομο παραμείνει σε κατάσταση κώματος για πολλές ώρες), να προκληθούν μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες. Συμπέρασμα: Προσοχή σε αυτή την κατηγορία υποψηφίων.

(2) Παχυσαρκία – Παχυδερμία.

Σύμφωνα με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η παχυσαρκία έχει χαρακτηρισθεί ως νόσος, και συνεπώς σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Η παχυσαρκία συνδέεται με μια σειρά ασθενειών που αφορούν όλα τα συστήματα του ανθρωπίνου σώματος, ένα εκ των οποίων έχει και ιδιαίτερη σημασία και το οποίο είναι τα ψυχολογικά προβλήματα που δημιουργούνται από την κοινωνική απόρριψη και απομόνωση. Συμπέρασμα : Προσοχή σε αυτή την κατηγορία υποψηφίων.

(3) Άνοια & Alzheimer.

Η άνοια αποτελεί διαταραχή που χαρακτηρίζεται από εξασθένηση της μνήμης και τουλάχιστον μιας ακόμη νοητικής λειτουργίας όπως αφασία, απραξία, αγνωσία, εκτελεστική λειτουργία. Τα συμπτώματα τείνουν να αντιπροσωπεύουν μια σταδιακή πτώση από ένα προηγμένο επίπεδο λειτουργικότητας και να είναι αρκετά σοβαρά, ώστε να έχουν επιπτώσεις στην καθημερινή δραστηριότητα και ανεξαρτησία του ατόμου. Συμπέρασμα: Προσοχή σε αυτή την κατηγορία υποψηφίων.

(4) Εθισμένοι.

Εδώ, θεωρούμε ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αναφορά. Σημασία έχει το είδος εθισμού, το οποίο μπορεί να ξεκινάει από απλό ποτό και να εκτείνεται έως την παρακολούθηση ταινιών πoρνό, αλλά και η ποιότητα του εθισμού. Π.χ. ουίσκι ή ρακόμελο ; Τζούλια Αλεξανδράτου ή Μαριάνα Ντούβλη ; Οι επιλογές, έχουν τη σημασία τους. Και επειδή ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος, προσοχή και σε αυτή την κατηγορία υποψηφίων.

(5) Προστάτης - Ακράτεια.

Εδώ δεν χρειάζεται να πούμε κάτι ιδιαίτερο. Η φύση του προβλήματος είναι εμφανής.

(6) Μουσικές Προτιμήσεις.

Όσο και να προκαλεί εντύπωση οι μουσικές προτιμήσεις κάποιου, αν και δεν αποτελούν πάθηση, επηρεάζουν την ικανότητα του στο να παίρνει πρωτοβουλίες και σωστές αποφάσεις. Έχουμε πάρα πολλά παραδείγματα από το παρελθόν. Ποιος δεν θυμάται τον αείμνηστο με το αγαπημένο του "Aυτός ο άνθρωπος αυτός" ή σειρά τέως υπουργών και στελεχών με το "Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας";
Σαν γενική αρχή θα προτείναμε να προσέχετε θαυμαστές τραγουδιών όπως π.χ. ‘’Γαμώ τη καταδίκη μου’’, ΄΄Πίνω και μεθώ’’, ‘’Η παξιμαδοκλέφτρα’’, ‘’Εγώ δεν συμμουρφώνουμαι’’, κ.λ.π.
Για να μην υπάρξει παρεξήγηση, δεν έχουμε τίποτα με τους δημιουργούς αυτών των τραγουδιών. Το αντίθετο, μας αρέσουν κιόλας. Απλά, εμείς δεν εκτιθέμεθα.
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...