Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Ο Βενιζέλος βουλιάζει μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τα «στρατόπεδα» οργανώνονται...


Γράφει ο Ορέστης Αποστολόπουλος

Το 2014 θα βρει το ΠΑΣΟΚ στη χειρότερη στιγμή της ιστορίας του. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προεξοφλούν οτι το 2014 το ΠΑΣΟΚ θα καταρρεύσει και ίσως αποτελέσει παρελθόν στην πολιτική
ιστορία της χώρας.

Μοιάζει ανέκδοτο σε ένα κόμμα που στην...

καλύτερη περίπτωση, στις δημοσκοπήσεις καταγράφει ποσοστά κοντά στο 7% να υπάρχουν, κόντρες για την επόμενη μέρα την στιγμή που κανένας δεν γνωρίζει που θα το οδηγήσει το παρόν.

Δύο είναι τα βασικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ όπως τα καταγράφουν έμπειρα και μπαρουτοκαπνισμένα στελέχη.

Πρώτον ελάχιστοι πολίτες έχουν διάθεση να ακούσουν το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του. Η διαχείριση της κρίσης ήταν καταστροφική και οι πολίτες έχασαν πολλά εξαιτίας των αποφάσεων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Ειδικά στις μικρότερες ηλικίες σε αρκετές δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ δεν ανιχνεύεται.

«Δεν έχουμε να πούμε τίποτα στους νέους δεν ξέρουμε πως να τους πλησιάσουμε να τους εξηγήσουμε τι έχει συμβεί και πιο είναι το μέλλον» έλεγε στο newpost στέλεχος του κόμματος. «Πρέπει να βρούμε αφήγημα για τη νέα γενιά που είτε δεν ασχολείται με την πολιτική είτε στρέφεται στους ακραίους» παρατηρούσε το ίδιο στέλεχος.

Δεύτερον ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα από εκεί που στο παρελθόν φάνταζε ως η μόνη λύση. Το βασικό αφήγημα του ότι «Το ΠΑΣΟΚ έπεσε μαζί με τη χώρα θα ανεβεί μαζί με τη χώρα» δεν βγαίνει. Ο Γιάννης Κουτσούκος στη συνεδρίαση της τελευταίας κεντρικής επιτροπής το είχε περιγράψει «αυτό δεν βγαίνει γιατί είτε η χώρα δεν ανεβαίνει την στιγμή που εμείς λέμε ότι η διαδρομή τελειώνει είτε η χώρα πράγματι ανεβαίνει αλλά το ΠΑΣΟΚ όχι ,και τα δυο δεν μπορεί να ισχύουν».

Στις μετρήσεις ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε δημοφιλία είναι προτελευταίος πάνω μόνο από τον έγκλειστο στις φυλακές αρχηγό της Χρυσής Αυγής. Στο ΠΑΣΟΚ παρατηρούν ότι πολλά από εκείνα που λέει ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι σωστά όμως ο κόσμος δεν του τα πιστώνει. Αντιθέτως, ο,τι καλό γίνεται από την κυβέρνηση το πιστώνεται ο Σαμαράς και η ΝΔ και ό,τι κακό το χρεώνεται το ΠΑΣΟΚ .

Κάπως έτσι θα βρει ο νέος χρόνος το κόμμα που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της χώρας τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Υπό το πρίσμα αυτών των δεδομένων το 2014 θα συμβούν πολλά.

Έτσι κι αλλιώς τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί η συνδιάσκεψη για την κεντροαριστερά.

Τα στρατόπεδα οργανώνονται

- Ευάγγελος Βενιζέλος

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε παρών στις εξελίξεις. Με αυτό τον τρόπο θέλησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να απαντήσει στα σενάρια που ανέφεραν πως σκοπεύει να αποχωρήσει μπροστά στο φάσμα της διάλυσης. Θα επιμείνει στη συνεργασία με τους 58 που αυτή την στιγμή φαντάζει ως σανίδα σωτηρίας. Στο συρτάρι του εχει το πόρισμα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ το οποίο θα χρησιμοποιήσει αν βρεθεί απέναντι απο το Γιώργο Παπανδρέου.

- Κώστας Σκανδαλιδής- Νίκος Ανδρουλάκης

Ο πρώην γραμματέας με τον νυν γραμματέα έχουν βρεθεί πολύ κοντά τον τελευταίο καιρό. Σε κατ´ ιδίαν συζητήσεις τους πολλά στελέχη δεν αποκλείουν σενάριο με τον Κώστα Σκανδαλίδη πρόεδρο αμέσως μετά τον Βενιζέλο και στη συνέχεια το κόμμα να αναλάβει ο νυν γραμματέας.

-Οι «γεννηματικοί»

Ειναι ισχυρή τάση στο ΠΑΣΟΚ όσο και αν τα τελευταία χρόνια δεν κάνουν εμφανή την παρουσία τους. Σε κάθε περίπτωση απο όλα τα σενάρια που ακούγονται θα ήθελαν το τιμόνι του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει η Φώφη Γεννηματά.

- Φίλιππος Σαχινίδης - Θάνος Μωραΐτης

Είναι φίλοι έχουν κοινή αντίληψη για πολλά πράγματα. Ανήκουν στη νέα γενιά στελεχών του ΠΑΣΟΚ και δεν μπορούν να αφήσουν το κόμμα στην τύχη του. Έχουν συμφωνήσει πως αν τεθεί θέμα διαδοχής ο ένας θα υποστηρίξει εκείνον που θα έχει τις πιθανότητες με το μέρος του .Η τάση αυτή καταγράφηκε και με την επιστολή των 11 για τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής.

Εκείνη η επιστολή είχε σαν αποτέλεσμα διαρροές από τη Χαριλάου Τρικούπη με αναφορές στα πρόσωπα των δυο. Ως πλεονέκτημα έχουν οτι μπορούν να συσπειρώσουν και «παπανδρεϊκούς» και δυσαρεστημένους «βενιζελικούς» αλλά και εκσυγχρονιστές.

-Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Ο υπουργός Μεταφορών δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Ο ίδιος παραμένει ένας πολύ ισχυρός πόλος εντός του κόμματος με πολλές επαφές στην επαρχία αν και ο ίδιος φροντίζει να κρατάει χαμηλό προφίλ. Ήταν ο πρώτος , και είχε δεχθεί σφοδρή κριτική που είχε πει περί αλλαγής συμβόλων στο ΠΑΣΟΚ. Έχει κάθε δικαίωμα να αισθάνεται δικαιωμένος για την πρόταση του.

Δεν πιστεύει στην υπόθεση των 58 αλλά σε ένα αυτόνομο ΠΑΣΟΚ. Πολλοί πάντως πιστεύουν ότι εκείνος θα βρει θέση στη ΝΔ αν αποφασίσει να τραβήξει ξεχωριστό δρόμο από το ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά αυτά τα σενάρια . Δεν κρύβει ότι εχει φιλοδοξίες και αν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα δηλώσει συμμετοχή στην επόμενη μέρα.

- Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Πιστεύει στην παράταξη είναι υπέρ της συνεργασίας με τους 58 και είναι από εκείνους, και είναι λίγοι , που σε αυτές τις δύσκολες για το ΠΑΣΟΚ μέρες ,είναι στην πρώτη γραμμή και υπερασπίζεται τις αποφάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου και του κόμματος. Δεν έχει σε καμία εκτίμηση τους παπανδρεϊκούς και θα παίξει σημαντικό ρόλο όποια και αν είναι η επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος διατηρεί χαμηλό προφίλ αν και δημοσιεύματα σε μεγάλες εφημερίδες τον τοποθετούσαν ως έναν από εκείνους που έχουν βάλει πλώρη για την κορυφή του κόμματος .

Και ερχόμαστε τώρα στην περίπτωση του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός παρακολουθεί από απόσταση όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του κόμματος. Σε συνομιλητές του δηλώνει απογοητευμένος. Πιστεύει ότι ο ίδιος και οι κυβερνήσεις του πήραν τις σωστές για τον τόπο αν και δύσκολες, αποφάσεις. Θεωρεί πως η ΝΔ εφαρμόζει πλήρως την πολιτική του και μάλιστα ακόμη πιο σκληρά σε αρκετά θέματα.

Είναι αρκετοί στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού που θεωρούν ότι αν η σημερινή ηγεσία της ΝΔ είχε κρατήσει διαφορετική στάση ,η χώρα θα είχε πάει σε εκλογές τον περασμένο Οκτώβριο, μέσα σε διαφορετικό κλίμα και χωρίς να έχει δηλητηριαστεί η πολιτική ζωή του τόπου. Αρνείται πεισματικά να αποκαλύψει πια είναι τα σχέδια του.

Δείχνει να κρατά απόσταση από τους 58 και ακόμη μεγαλύτερη απόσταση από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Σε πολλούς οπαδούς του υπάρχει η πεποίθηση ότι ο ίδιος ετοιμάζει μεθοδικά την επιστροφή του.



 http://www.triklopodia.gr/2013/12/blog-post_8734.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...