Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

ΕΚΤ: Ενα βήμα πριν το "τύπωμα" χρήματος...


Κατά τα φαινόμενα και με τις υπάρχουσες συνθήκες ο πρόεδρος της ΕΚΤ έχοντας δεχθεί πιέσεις του ΟΟΣΑ, αλλά και «σπόντες» από τους Αμερικανούς...
θα προχωρήσει σε «ψαλίδισμα» χρημάτων στα πρότυπα των ΗΠΑ και προσφάτως της Ιαπωνίας.


Εξαιτίας των διαφορετικών οικονομικών δομών σε κάθε χώρα η κατάσταση στην Ευρωζώνη τείνει να καταστεί ανεξέλεγκτη και ορισμένες χώρες-μέλη να περάσουν σε αποπληθωρισμό- ένα οικονομικό φαινόμενο που στην Ιαπωνία προσπαθούν να ξορκίσουν για περίπου 15 χρόνια.


Παρά την σθεναρή αντίσταση των Γερμανών, όλα δείχνουν ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για απευθείας αγορές ενεργητικού σε εβδομαδιαία βάση από πλευράς της ΕΚΤ. Μάλιστα, στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας η σχετική συζήτηση «αναζωπυρώθηκε» μετά την παραίνεση από μέρους του ΟΟΣΑ προς την ΕΚΤ να προβεί στην υιοθέτηση ενός προγράμματος άμεσης ποσοτικής χαλάρωσης και παρέμβασης στις αγορές. Η στάση του διεθνούς οργανισμού καταδεικνύει ότι η Ευρωζώνη αποτελεί μία από τις κύριες πηγές ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία αυτή τη στιγμή.


Άλλωστε, ο ΟΟΣΑ διέγνωσε αυξημένο κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη και καλωσόρισε στην πρόσφατη μείωση του επιτοκίου από την ΕΚΤ στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%. Βεβαίως, στις προτάσεις του οργανισμού αντιτάχθηκε άμεσα ο Jens Weidmann, διοικητής της Bundesbank, δηλαδή της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας.

Είναι σαφές ότι έχει ξεκινήσει να…. καλλιεργείται κλίμα προετοιμασίας για αρνητικά επιτόκια καταθέσεων στην Ευρωζώνη και απευθείας αγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, με σκοπό να πληθωριστούν διάφορες μορφές ενεργητικού, με την ελπίδα αυτό να περάσει στην πραγματική οικονομία, κυρίως μέσω αύξησης της κατανάλωσης. Ήδη εκτιμάται από παράγοντες της ίδιας της ΕΚΤ ότι πλησιάζει ο καιρός τα επιτόκια παρέμβασης να φτάσουν στο 0% και τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων να πάρουν αρνητικό πρόσημο, στο -0,25%. Το επιτόκιο παρέμβασης θεωρείται επιτόκιο αναφοράς, που σημαίνει ότι η ΕΚΤ για να στηρίξει την ασθενική ανάπτυξη μηδενίζει το κόστος χρήματος. Τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων θα έχουν ως στόχο να αποτρέψουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες να καταθέτουν κυρίως σε overnight ρευστότητα στην ΕΚΤ, ως ασφάλεια, πιέζοντας τον διατραπεζικό δανεισμό.

Αυτές οι επικείμενες κινήσεις προκύπτουν από το γεγονός ότι πίσω από ορισμένα «καλλωπισμένα» μακροοικονομικά στοιχεία για μεμονωμένες χώρες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τα προβλήματα αυξάνονται στην Ευρωζώνη. Την προπερασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη βρίσκεται στο 0,7% κάτω ακόμα και από αυτόν της αποπληθωρισμένης Ιαπωνίας που κινείται στο 1,1%. Σε πανικό ο κ. Ντράγκι μείωσε άμεσα το επιτόκιο της ΕΚΤ σε νέο ιστορικό χαμηλό, γνωρίζοντας ότι την ώρα που ο πληθωρισμός καταρρέει, αυξάνονται τα επισφαλή δάνεια στην περιφέρεια και καλπάζει η ανεργία. Όλα αυτά βέβαια επιδεινώνονται από την υψηλότερη ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου (προ δυο εβδομάδων σε υψηλό διετίας). Καθώς οι ανάγκες το υπαγορεύουν, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι παρά τη θέληση της Γερμανίας ο κ. Ντράγκι θα αναγκαστεί πολύ σύντομα να προβεί σε άμεσες πληθωριστικές πολιτικές, ακλουθώντας τα παραδείγματα των ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Βρετανίας. Σύμφωνα με την σχετική ανάλυση της BNP Paribas η ΕΚΤ πολύ σύντομα θα αρχίσει να αγοράζει ενεργητικό αξίας 50 δισ. ευρώ τον μήνα.


Η BNP στη σχετική της έκθεση, που προαναγγέλλει την απευθείας ποσοτική χαλάρωση εκ μέρους της ΕΚΤ, φαίνεται ιδιαίτερα προβληματισμένη από δυο πράγματα. Πρώτον, τις δραματικά ανόμοιες καταστάσεις και οικονομικές ανάγκες μεταξύ περιφέρειας και πυρήνα. Αυτό κοινώς, σημαίνει ότι διαφορετικές πολιτικές εξυπηρετούν την περιφέρεια και διαφορετικές τον πυρήνα. Δεύτερον (κάτι που προκύπτει από το πρώτο), πολλές χώρες και ειδικά στον Νότο της Ευρωζώνης, είναι έτοιμες να μπουν σε περιβάλλον αποπληθωρισμού. Ο οίκος εκτιμά ότι η πρόσφατη μείωση των επιτοκίων από τον κ. Ντράγκι δεν θα έχει κάποια σημαντικό αντίκρισμα όσον αφορά την βελτίωση της κατάστασης που έχουν δημιουργήσει οι δυο παραπάνω διαπιστώσεις.


Και καταλήγει, ότι όσο πιο γρήγορα τελειώσουν τα επιτοκιακά «πυρομαχικά» της ΕΚΤ, δηλαδή η ικανότητα της να μειώνει διαρκώς τα επιτόκια, τόσο πιο κοντά θα βρισκόμαστε στο περιβόητο άμεσο «τύπωμα χρήματος». Ουσιαστικά, ο οίκος βλέπει μόνο μια περίπτωση να μην καταλήξει η ΕΚΤ σε απευθείας ποσοτική χαλάρωση στα πρότυπα της Fed: Να γίνει κάτι που να…. σπρώξει τον πληθωρισμό προς τα πάνω. Εντούτοις, οι πιθανότητες που δίνει ο οίκος σε ένα τέτοιο σενάριο είναι λιγότερες από 50%.
http://www.banksnews.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...