Εκατοντάδες υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια του Βόλου για ασφαλιστικές εισφορές με ποσά μικρότερα των 20.000 ευρώ χαρακτηρίζονται πλέον ως ποινικά ατιμώρητες και οι κατηγορούμενοι απαλλάσσονται κάθε κατηγορίας.
Στις αρμόδιες υπηρεσίες της Εισαγγελίας Βόλου, οι προβλέψεις του νόμου Καστανίδη στην κατεύθυνση αποσυμφόρησης της Δικαιοσύνης, έχουν ανοίξει δουλειές με το …
τσουβάλι.
Σύμφωνα με τον “Ταχυδρόμο”, χιλιάδες δικογραφίες ανασύρονται και περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες από τις παραβάσεις εμπίπτουν στην αλλαγή του νόμου και κατά συνέπεια θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλο δικαστήριο και σε άλλο πινάκιο.
Μεγάλο κομμάτι των υποθέσεων που μετά την εφαρμογή του νόμου κλήθηκαν να τακτοποιήσουν, με βάση τις αλλαγές που επήλθαν, αφορά σε καταδικασθέντες για ασφαλιστικές εισφορές.
Με το νόμο 3904/10 παύει το αξιόποινο για οφειλές σε ταμεία για ποσό έως 20.000 ευρώ. Για όσους είχαν ήδη εκδοθεί καταδικαστικές σε βάρος τους αποφάσεις δεν εκτελείται η ποινή που τους επιβλήθηκε. Εκτός από τις ποινές φυλάκισης παραγράφονται και τυχόν χρηματικές ποινές, ακόμη και τα δικαστικά έξοδα που είχαν επιβληθεί.
Ξεπερνούν τις 100 μέχρι σήμερα οι περιπτώσεις καταδικασθέντων στο Βόλο για οφειλές στα ταμεία, οι ποινές των οποίων από 3 έως 7 μήνες κατά περίπτωση «έσβησαν», ενώ πλήθος άλλων υποθέσεων για τις οποίες έχουν κατατεθεί μηνύσεις και εκκρεμούν για το ακροατήριο έχουν προδιαγεγραμμένη πορεία, καθώς οι κατηγορούμενοι θα απαλλαγούν.
Με τον νέο νόμο για τον «εξορθολογισμό της ποινικής δικαιοσύνης» επεκτείνεται η μερική αποποινικοποίηση των πράξεων της μη καταβολής και της παρακράτησης ασφαλιστικών εισφορών. Είχαν προηγηθεί, νόμος το 2005 (άρθρο 33 του Ν. 3346), που καθιέρωσε ως όριο του μη αξιόποινου την οφειλή έως 2.000ευρώ, και στη συνέχεια, πράξη νομοθετικού περιεχομένου το 2009 και κυρώθηκε με νόμο (3814/2010) που αύξησε το όριο στο ποσό των 5.000 ευρώ.
Μετά τον τελευταίο νόμο, η ευμενέστερη πρακτική εφαρμόζεται σε κάθε εκκρεμή δίκη οποιουδήποτε βαθμού. Δηλαδή, όπου υπάρχει προθεσμία ασκούνται τα ένδικα μέσα της έφεσης ή της αναίρεσης για την ανατροπή καταδικαστικών αποφάσεων που αφορούν σε μικρότερα ποσά του νέου ορίου των 20.000 ευρώ.
Σε περίπτωση αμετάκλητων καταδικαστικών αποφάσεων για ποσά μικρότερα των νέων ορίων ο εισαγγελέας μετά από αίτηση του καταδικασθέντος εκδίδει διάταξη για τη μη εκτέλεση της ποινής.
Στην πράξη αποποινικοποιείται το σύνολο των υποθέσεων που αφορούν σε εισφορές προς τον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ), καθώς το ταμείο αυτό συνήθως περιλαμβάνει στις μηνύσεις του το ετήσιο ποσό της εισφοράς, το οποίο δύσκολα υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ.
Κύκλοι των δικαστηρίων σχολίαζαν ότι παρά τη νέα τους διατύπωση και τη σημαντική αποποινικοποίηση που επιτυγχάνουν, οι διατάξεις παραμένουν προβληματικές και άδικες όσο το όριο του μη αξιόποινου δεν συνδυάζεται και με τη νομοθετική πρόβλεψη ορισμένου συνολικού χρονικού διαστήματος, εντός του όποιου διαπράττονται οι συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις.
Ετσι, συνεχίζει το αξιόποινο να εξαρτάται από τυχαία γεγονότα. Αν, για παράδειγμα, υπάρχουν περισσότερες Πράξεις Επιβολής Εισφορών για διάφορα χρονικά διαστήματα και περιληφθούν όλες σε μία μήνυση του ΙΚΑ, μπορεί τα όρια να ξεπεραστούν, ενώ αν το ΙΚΑ υποβάλει ξεχωριστές μηνύσεις για κάθε Πράξη μπορεί τα όρια να μην υπερβαίνονται.
Επιπλέον, όπως σχολιάζουν, είναι πιθανό σε μία μικρή επιχείρηση με λίγους εργαζόμενους να γίνει έλεγχος του ΙΚΑ για διάστημα δύο ή και τριών ετών και να προκύψουν συνολικές οφειλές που υπερβαίνουν τα όρια, ενώ, αντίστροφα, σε μία μεγάλη επιχείρηση με πολλούς εργαζόμενους μπορεί να γίνονται τακτικοί έλεγχοι, που να αφορούν σε μικρά χρονικά διαστήματα, για κάθε ένα από τα οποία δεν παρουσιάζεται υπέρβαση των ορίων.
http://www.makeleio.gr/