Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Πετρέλαιο και ρούβλι, η κατάρα της ρωσικής οικονομίας...



Το πετρέλαιο συνέβαλε στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Για μία ακόμη φορά, το πετρέλαιο αποτελεί “κατάρα” για το Κρεμλίνο, όπως υποστηρίζει σε άρθρο του το Business Insider...




Η ελεύθερη πτώση του πετρελαίου έφερε τη ρωσική οικονομία ένα βήμα πριν από την καταστροφή. Το Κρεμλίνο, ήδη, προειδοποίησε για ισχυρή υποχώρηση της οικονομίας εντός του 2015 και το ρούβλι συνεχίζει να καταγράφει το ένα μετά το άλλο αρνητικά ρεκόρ έναντι του δολαρίου.

Η Ρωσία, βάσει τελευταίων εκτιμήσεων, χάνει 40 δισ. δολάρια ετησίως λόγω των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί από τη Δύση και περίπου 100 δισ. δολάρια ετησίως λόγω της υποχώρησης της τιμής του πετρελαίου. Η πτώση στο νόμισμα – υποχώρησε στα 60 ρούβλια ανά δολάριο σήμερα – δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στους καταναλωτές, ενώ οδηγεί υψηλότερα τον πληθωρισμό. Φυσικά οι πλούσιοι Ρώσοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Άλλωστε οι πωλήσεις Porsche και Lexus ενισχύθηκαν κατά 55% και 63% αντίστοιχα τον Νοέμβριο, καθώς φαίνεται ότι θεωρούν πως τα πολυτελή αυτοκίνητα είναι μία καλή επένδυση.

Με δεδομένο ότι οι κυρώσεις θα συνεχιστούν – εκτός εάν η κατάσταση στην Ουκρανία βελτιωθεί – και ότι το πετρέλαιο θα συνεχίσει να υποχωρεί, η Morgan Stanley αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί το 2015 κατά έξι έως οκτώ ποσοστιαίες μονάδες. Επίσης το ρωσικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί με ετήσιο ρυθμό 6%, ενώ το έλλειμμα μπορεί να αγγίξει το 5% του ΑΕΠ.

Παρά ταύτα το ενδεχόμενο χρεωκοπίας παραμένει μακρινό. Αυτό που φοβίζει τους οικονομολόγους είναι τι θα συμβεί στο μέλλον. Την περασμένη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων, τα οποία αυτή τη στιγμή φθάνουν στο 10,5%. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε ότι θα λάβει σκληρά μέτρα προκειμένου να “ισοπεδώσει” όσους “παίζουν” με το ρωσικό νόμισμα. Ταυτόχρονα εξήγγειλε φορολογική αμνηστία σε όσους επαναπατρίσουν κεφάλαια και τετραετές “πάγωμα” των εταιρικών φορολογικών συντελεστών.

Όμως οι αναλυτές δεν περιμένουν ότι κάποιο από τα παραπάνω μέτρα θα έχει αποτέλεσμα. Για ορισμένους νέα φυγή κεφαλαίων είναι κάτι το απόλυτα βέβαιο. Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας εκτιμά ότι θα φθάσουν στα 128 δισ. δολάρια φέτος και στα 120 δισ. δολάρια το 2015.


 http://planet-greece.blogspot.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...