Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Τι γράφουν τα Διεθνή ΜΜΕ για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών...


Όλα τα ενδεχόμενα εάν δεν υπάρξει τελικώς εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ποιες θα είναι αυτές οι επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αλλά και στην ελληνική οικονομία σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, εξετάζει ο διεθνής Τύπος σε σειρά δημοσιευμάτων του για την Ελλάδα...




Τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ εκτιμούν ότι εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, με διατήρηση του υπάρχοντος προγράμματος του κόμματος, θα είναι αρνητικό γεγονός για την ελληνική οικονομία αν και κάποια εξ αυτών διαβλέπουν “χαλάρωση της σκληρής τάσης” του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επίσης αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να “διαγραφούν” οι πιθανότητες η κυβέρνηση να κατορθώσει τελικώς να βρει τους απαραίτητους 180 βουλευτές και να εκλεγεί Πρόεδρος και επομένως κανένα “άσχημο σενάριο” να μην επιβεβαιωθεί για την ελληνική οικονομία.

Αναλυτικότερα:

Economist: Ο λαϊκιστής Τσίπρας δεν θέλει Grexit αλλά υπόσχεται αύξηση δαπανών και μείωση φόρων
Τον όρο «tragicomedy» («κωμικοτραγωδία») χρησιμοποιεί σε νέο άρθρο η online έκδοση του περιοδικού The Economist, προκειμένου να περιγράψει τη νέα κρίση που σοβεί στην Ελλάδα και απειλεί να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αφού επισημαίνει ότι η κρίση, προ πέντε ετών, ξεκίνησε και πάλι από την Ελλάδα, ο Economist υπογραμμίζει πως «υπάρχει μια θλιβερή συμμετρία στο γεγονός ότι η κρίση του ευρώ φουντώνει και πάλι στο σημείο, από το οποίο ξεκίνησε».

Σενάρια αλλεπάλληλων εκλογών από το Reuters
Όλες τις πιθανές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα εξετάζει ο Hugo Dixon, σχολιαστής του Reuters, με δεδομένη την διαδικασία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τι μπορεί να συμβεί εάν τελικώς αυτή δεν είναι επιτυχημένη. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο η κυβέρνηση έχει περιορισμένες πιθανότητες να βρει τελικώς τους 180 βουλευτές που χρειάζονται προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε αυτήν την περίπτωση η Αθήνα θα συνεχίσει κανονικά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσει ορισμένα επιπλέον μέτρα, θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και θα αποδεχθεί την επίβλεψη των “πράξεών” της από τους ελεγκτές της τρόικας, τότε θα λάβει και την τελευταία δόση της βοήθειας, αλλά και την προληπτική πιστωτική γραμμή που έχει ανάγκη η οικονομία της Ελλάδας.

NY Times: "Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιήσει το πρόγραμμά του, οι προοπτικές για την Ελλάδα θα είναι ζοφερές"
Από μια άλλη σκοπιά εξετάζει τις εξελίξεις στην Ελλάδα άρθρο των NY Times, σημειώνοντας τώρα πως “η Ελλάδα απέχει αρκετά βήματα ακόμη από το χάος”. Ο γνωστός αναλυτής του Reuters, Hugo Dixon, αναφέρει μεν πως η Ελλάδα έχει μπει σε μια περίοδο πολιτικής αναταραχής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή με τη σειρά της να οδηγήσει στο ακραίο σενάριο του Grexit, αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, σημειώνει, υπάρχουν και άλλα βήματα.

Wall Street Journal: Ο Τσίπρας ή προσαρμόζεται ή βγαίνει από το ευρώ
Tα βλέμματα στρέφονται για μια ακόμη φορά στην Ελλάδα καθώς η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά εξαρτάται από μερικούς ανεξάρτητους βουλευτές, τονίζει η Wall Street Journal σε νέο της άρθρο για την Ελλάδα και την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί για άλλη μία φορά. Όπως αναφέρει, ο πρωθυπουργός περιμένει τις αποφάσεις των “λίγων”, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το τέλος της πολιτικής τους καριέρας εάν γίνουν εθνικές εκλογές, τις οποίες αναμένεται να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που έχει προκαλέσει την ανησυχία των επενδυτών, έχει “βουλιάξει” το χρηματιστήριο κι έχει εκτοξεύσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Forbes: Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η αχίλλειος πτέρνα της Ευρωζώνης
Φαινόταν ότι με την εκπνοή της χρονιάς η μόνη ανησυχία της Ευρώπης θα ήταν το πότε θα άρχιζε η ΕΚΤ την αγορά κρατικών ομολόγων, ωστόσο, το παλιό πολυετές πρόβλημα, η Ελλάδα, έρχεθται και πάλι στο προσκήνιο, αναφέρει σε άρθρο του το Forbes. Με μια ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για την Ελλάδα και για την κυβέρνηση, το άρθρο αναφέρει πως η δήλωση Σαμαρά πως θα βγούμε από το πρόγραμμα διάσωσης ήταν ευσεβής πόθος για δόξα, στην πραγματικότητα όμως δεν ήταν παρά μια τραγωδία για τον ίδιο τον πρωθυπουργό , καθώς η Ελλάδα δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους της με αποτέλεσμα να υπάρξει δίμηνη παράταση του Μνημονίου. Η απόφαση αυτή ήταν μια προσπάθεια να δοθεί στην Ελλάδα χρόνος να εκπληρώσει τις εκκρεμείς απαιτήσεις της τρόικας, ενώ την ίδια ώρα η ελίτ της Ευρωζώνης είναι τρομοκρατημένη από το τι μπορεί να συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Süddeutsche Zeitung: «Ταξίδι» στην Αθήνα
Εκτενές ρεπορτάζ που δημοσιεύει η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στις μίζες που πλήρωνε η Rheinmetall στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα: «Η θυγατρική εταιρεία Rheinmetall Defence Electronics κατά την πώληση των εναέριων αμυντικών συστημάτων Asrad έδωσε πολλά εκατομμύρια μίζες σε υπουργούς και στρατιωτικούς. Οι εισαγγελίες στην Αθήνα και στη Βρέμη έχουν ερευνήσει το θέμα και εξετάζουν τώρα ποιος θα παραπεμφθεί στο δικαστήριο και ποιος όχι. Η Rheinmetall έχει προχωρήσει σε αυτοκάθαρση και πρότεινε αμνηστία σε όσους μάνατζερ είχαν εμπλακεί στις δωροδοκίες. Όποιος ομολογήσει, ο όμιλος δεν προτίθεται να τον διώξει ποινικά. Αγωγές αποζημίωσης δεν θα κατατεθούν. Μέχρι στιγμής όμως κανείς δεν έχει δηλωθεί». Και λίγο παρακάτω η εφημερίδα σημειώνει: «Γερμανικές εταιρείες για δεκαετίες έδιναν μίζες στην Ελλάδα. Ποτέ πριν δεν εκδόθηκε κάποιος. Τώρα αυτό ίσως αλλάξει».

Die Welt: Γιατί οι Έλληνες μπορούν να σώσουν την Ευρώπη
«Η Ελλάδα επιτυγχάνει, εκεί όπου η Ιταλία και η Γαλλία αποτυγχάνουν – στην εξυγίανση του δημόσιου προϋπολογισμού. Εάν δεν χάσουν τώρα την ψυχραιμία τους, μπορούν να σώσουν την Ευρώπη. Ένας μεγάλος κίνδυνος όμως παραμένει» διαπιστώνει η Welt του Βερολίνου, η οποία επαινεί τις επιδόσεις της Ελλάδας και σχολιάζει σχετικά με το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει μέσα στην Ευρώπη.


 http://planet-greece.blogspot.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...