Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

«ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΑΛΛΟ»-ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΜΑΡΑ ΣΕ ΤΡΟΙΚΑ...



Με κομμένη την ανάσα περιμένει στην Αθήνα η κυβέρνηση από σήμερα το πρωί την απάντηση της τρόικα στις τελικές ελληνικές προτάσεις της για τα μέτρα που μπορεί να λάβει, ώστε να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση πριν από το τέλος Δεκεμβρίου.




Η λίστα με τα «ναι» της ελληνικής κυβέρνησης έχει αποσταλεί στις Βρυξέλες από το απόγευμα του Σαββάτου και όσο καθυστερεί η απάντηση της τρόικα, ανεβαίνει η ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει έγκριση των μέτρων, πιθανότατα θα ζητηθούν και άλλα ενώ η τρόικα δεν εμφανίζει καμία διάθεση να έρθει στην Αθήνα την Τετάρτη για διαπραγματεύσεις όπως ελπίζει η κυβέρνηση.

Ολόκληρη πάντως τη χθεσινή ημέρα μέχρι αργά το βράδυ ο Αντώνης Σαμαράς επικοινωνούσε με τους Μέρκελ, Μοσκοβισί, Ντράγκι, Λαγκάρντ και Γιούνκερ προσπαθώντας να επιτύχει μία πολιτική λύση στο πρόβλημα της σύγκρουσης των Αθηνών με την τρόικα με βασικό επιχείρημα σε όλους αυτούς τους ηγέτες:
«Αν δεν βάλετε νερό στο κρασί σας σε ότι μου ζητάτε, η κυβέρνησή μου δεν μπορεί να περάσει τα μέτρα αυτά από τη Βουλή και πάμε για εκλογές. Δεν αντέχω άλλο να κρατήσω τη συνοχή μεγάλου μέρους των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνησή μου».

Πάντως για την ώρα Νέα Υόρκη, Βρυξέλες και Βερολίνο δεν φαίνεται να συγκινούνται από την έκκληση Σαμαρά, γνωρίζοντας ότι αργά ή γρήγορα και μέχρι τον Μάρτιο με τις πρόωρες εκλογές να είναι αναπόφευκτες (λόγω της μη εκλογής του Προέδρου Δημοκρατίας) θα υπάρξει πολιτική ανατροπή της σημερινής κατάστασης της Ελλάδας με πιθανότατα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έστω και χωρίς αυτοδυναμία.

Πάντως, συνάδελφός μου από το πολύ έγκυρο γερμανικό πολιτικό περιοδικό Spiegel με τον οποίο κουβέντιαζα τηλεφωνικά σήμερα το πρωί, μου αποκάλυψε ένα σενάριο που κυκλοφορεί εντονότατα τις τελευταίες ημέρες στη γερμανική καγκελαρία, ιδιαίτερα μετά την πρωτιά στις προτιμήσεις των ισπανών ψηφοφόρων του Αριστερού Κόμματος «Podemos», το οποίο εμφανίζεται ικανό ακόμα και να αναλάβει την εξουσία στην Ισπανία στις προσεχείς εκλογές.
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό:

«Το Βερολίνο δεν θα στηρίξει Σαμαρά, ανάβοντας ουσιαστικά το πράσινο φως για να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία στην Ελλάδα, με μία σοβαρή πιθανότητα τελικής του αποτυχίας στη διακυβέρνηση της χώρας με δεδομένη τη συνεχώς καταρρέουσα οικονομία. Αυτό το γεγονός το Βερολίνο θέλει να το αξιοποιήσει για να δώσει ένα μήνυμα στους υποστηριχτές των αριστερών κομμάτων στη νότια Ευρώπη ότι δεν έχουνε καμία τύχη να περάσουν τις θέσεις τους σε μία Ευρώπη που ελέγχεται απόλυτα από τη Γερμανία και τους δορυφόρους της.

Το μήνυμα απευθύνεται κυρίως στους Ισπανούς, τους Ιταλούς αλλά και τους Γάλλους με το δεδομένο ότι αυτές οι τρεις χώρες βρίσκονται σε μία εποχή έντονης ύφεσης και θυμίζουν πολύ την Ελλάδα του 2008 και 2009».


http://www.newsbomb.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...