Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2014

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ ΕΔΩΣΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΕΚΛΙΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ!ΤΑ ΝΕΑ ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΧΟΤΖΑ!
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΝΕΕΣ ΤΡΟΪΚΑΝΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΑΒΒΑΤΙΑΤΙΚΟ E-MAIL ΤΗΣ!
ΜΕ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ;

Μετά το σαββατιάτικο e-mail που έστειλε η κυβέρνηση στην τρόικα με το νέο συμπληρωματικό πακέτο μέτρων «κατεδάφισης», κρέμεται πλέον από τα χείλη των δανειστών και φτάνει στο σημείο να εκλιπαρεί για τη γρήγορη έλευση των τροϊκανών στην Αθήνα. Όμως, παρά τις σαρωτικές και επώδυνες αλλαγές στο Ασφαλιστικό και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, παρά την αύξηση ακόμα και του χαμηλού ΦΠΑ, η τρόικα δεν κλείνει ακόμα με την κυβέρνηση ραντεβού στην Αθήνα!
Πολιτικοί αναλυτές τόνιζαν …………..
……………..στην Iskra,ότι το νέο συμπληρωματικό πακέτο μέτρων που έστειλε ηπαραδομένη συγκυβέρνηση στην τρόικα στο πλαίσιο των νέων αξιώσεων των δανειστών, αποτελεί τηχαριστική βολή στην ελληνική οικονομία και κοινωνία . Τόνιζαν ,δε, πως η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα κάνει τα πάντα προκειμένου να «εξευμενίσει» την τρόικα των δανειστών.
Από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα, ιδιαίτερη θέση κατέχουν τα σενάρια για την αλλαγή του καθεστώτος του ΦΠΑ με δραματικές αυξήσεις συντελεστών , καθώς και οι περικοπές συντάξεων με δυσμενείς αλλαγές στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης. Παράλληλα, στις απαιτήσεις των δανειστών και στις προθέσεις της κυβέρνησης εντάσσονται τόσο η άμεση εφαρμογή του λεγόμενου«ενιαίου μισθολογίου» όσο και στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Τo «πακέτο» με τις θέσεις της συγκυβέρνησης που περιλαμβάνουν τα μέτρα-φωτιά, εστάλη στην τρόικα το βράδυ του Σαββάτου (29/11), με σκοπό να «γεφυρωθεί το (δήθεν) χάσμα» μεταξύ τους και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση… Η κυβέρνηση σε αναμμένα κάρβουνα περιμένει, σύμφωνα με πληροφορίες του ημερησίου τύπου, από ώρα σε ώρα τις απαντήσεις – νέες απαιτήσεις (;) της τρόικας στο e-mail που εστάλη το Σαββατόβραδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δε, η τρόικα θα επιμένει στην νέα περικοπή συντάξεων ( περικοπές 15-20% στις κύριες συντάξεις από 1/1/2015) , αλλά το Ελεγκτικό Συνέδριο ζήτησε με απόφασή του αποκατάσταση στα επίπεδα του 2012 για ενστόλους , πανεπιστημιακούς και διευθυντές του ΕΣΥ!
Ημέρες των παθών θα είναι, λοιπόν, αυτές για την κυβέρνηση που όσο και αν προσπαθεί να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας (βλ. Δηλώσεις Σαμαρά στο Ναύπλιο: “οι σκληρές ώρες που περνάει ο ελληνικός λαός ,δεν θα διαρκέσουν ακόμα πολύ”), δείχνει και η ίδια τρομαγμένη από τις ατέρμονες συζητήσεις με την τρόικα πάνω σε ένα ατελείωτο κατάλογο βάρβαρων μέτρων! Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε άρθρο του στο “Έθνος της Κυριακής” στην προσπάθειά του να καθησυχάσει έβαλε σε βαθύ προβληματισμό τους αναγνώστες: “το πιο πυκνό σκοτάδι είναι λίγο πριν χαράξει”, τόνισε, επιβεβαιώνοντας ότι ζούμε στο πιο πυκνό μνημονιακό σκοτάδι!
ΑΥΞΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 6,5% ΣΕ 10% – 13% ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΦΠΑ
Δραματικές αυξήσεις στις τιμές των εφημερίδων, των βιβλίων αλλά και των θεάτρων και των ξενοδοχείων θα επιφέρει αυτόματα η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από 6.5% σε 10% ή και 13%, όπως σχεδιάζει να προτείνει η κυβέρνηση στην Τρόικα.
Με την αύξηση του μειωμένου συντελεστή, αυτόματα οι λιανικές τιμές των προϊόντων που υπάγονται σε αυτόν θα ανατιμηθούν σημαντικά.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου ετοιμάζει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να πειθαρχήσει στις απαιτήσεις της τρόικας για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015.
Μέχρι σήμερα, ο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου είναι μειωμένος κατά 30% ανά κατηγορία συντελεστή. Η κατάργηση της μείωσης αυτής, θα οδηγήσει σε ισχυρές ανατιμήσεις σε όλο το φάσμα των αγαθώς και των υπηρεσιών, από τα τρόφιμα μέχρι το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι οι τιμές στα νησιά του Αιγαίου θα ανατιμηθούν έως και 6% επηρεάζοντας άμεσα και αρνητικά τις ζωές των κατοίκων τους.
ΑΥΞΗΣΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ
Μπορεί μεταξύ 2009 και 2014 ο συντελεστής του Ειδικού Φόρου Καταναλώσεως (ΕΦΚ) στα τσιγάρα να αυξήθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και η συνολική φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα να πλησιάζει πλέον το 86% της μέσης σταθμισμένης λιανικής τιμής τους, ωστόσο η κυβέρνηση αναζητά «σίγουρα» έσοδα και η αύξηση της φορολόγησης των καπνικών είναι στις προτάσεις που φαίνεται να έχει καταλήξει.
Τα έσοδα που έχουν προϋπολογιστεί το 2015 από τον ΕΦΚ στα προϊόντα καπνού είναι 2,24 δισ. ευρώ, ενώ από τον ΦΠΑ στα προϊόντα καπνού αναμένονται 646 εκατ. ευρώ. Ενδεχόμενη νέα αύξηση του ΕΦΚ στα τσιγάρα εκτιμάται πως θα μπορούσε να εισφέρει περίπου 180 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας στα2,4 δισ. ευρώ τον ετήσιο στόχο εσόδων για το 2015.
Πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ έχει καταδείξει πως λόγω της αυξημένης φορολόγησης των καπνικών προϊόντων η νόμιμη αγορά καπνικών προϊόντων την περίοδο 2009-2013 ακολουθεί συνεχή πτωτική πορεία, με τη συνολική μείωση του όγκου πωλήσεων να φτάνει το 36% και της αξίας πωλήσεων το52%.
ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΧΟΤΖΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΦΠΑ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ(;)
Δεν είναι ακόμα κάτι οριστικό σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα! Πολιτικοί αναλυτές τόνιζαν, ότι μια τέτοια αρνητική εξέλιξη θα επιφέρει όχι μόνο αύξηση του κόστους περίθαλψης για τους πολίτες, αλλά σε μια εποχή που εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν μείνει ανασφάλιστοι θα αρθεί ένα ακόμη αδιαπέραστο εμπόδιο για την πρόσβαση τους στο δημόσιο αγαθό της υγείας.
Πάντως οι ίδιοι αναλυτές τόνιζαν, πως η κυβέρνηση είναι πιθανόν να μην προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα παρά τις αναφορές στα δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου, πιστεύοντας ότι τοκόλπο του Χότζα θα πιάσει και πάλι!
Την ίδια λογική , δε, ακολουθεί η συγκυβέρνηση και στο Ασφαλιστικό! Προσπαθεί να περάσει την άποψη ότι οι αλλαγές είναι δυσμενέστερες από αυτές που τελικά θα εφαρμοστούν , με στόχο νααποδείξει ότι διαπραγματεύθηκε, δήθεν, σθεναρά και πέτυχε να μειώσει τις δυυσμενείς επιπτώσεις για την πληττόμενη από τις μνημονιακές νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές της κοινωνική πλειοψηφία!
Στελέχη της ριζοσπαστικής Αριστεράς τόνιζαν, ότι το παζάρι κυβέρνησης – τρόικας θα οδηγήσει σε μια υποτιθέμενη “χρυσή τομή” με μόνους χαμένους, τελικά, τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους!
ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΜΕΙΩΣΗ 20% – ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΒΑΘΙΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ
Πάντως, όπως και να έχει, η τρόικα φέρεται να απαιτεί άμεσα να ισχύσει το μέτρο της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 έτη, που είχε αποφασιστεί από την κυβέρνηση να ισχύσει από το 2020.
Με αυτόν τον τρόπο καταργούνται άμεσα όλες οι δυνατότητες που υπήρχαν για συνταξιοδότηση πρίν το62 έτος της ηλικίας, ενώ παράλληλα αυξάνεται δραματικά ο ελάχιστος αριθμός ετών ασφάλισης από 15 σε 21,5 έτη. Το μέτρο αυτό θα θίξει άμεσα κυρίως γυναίκες εργαζόμενες στο δημόσιο, μητέρες ανηλίκων καθώς και εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες. Το μέτρο αυτό μάλιστα αναμένεται να επεκταθεί και στους ενστόλους.
Παρόλο που η κυβέρνηση προσπάθησε να εμφανίσει τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό ως απλάδιαδικαστικές, έγινε τελικά φανερό ότι ανατρέπεται ολόκληρο το σύστημα μετά από απαίτηση των δανειστών.
Η νεά «φιλοσοφία» του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος θα βασίζεται στη μηδενική κρατική επιχορήγηση. Έτσι, δημιουργείται η ανάγκη δραματικών περικοπών, που θα επιτευχθούν μέσω της αλλαγής-μείωσης των συντελεστών υπολογισμού της κύριας σύνταξης από την αρχή του νέου έτους, την καθιέρωση ενιαίων όρων ασφάλισης για όλους καθώς και την διοικητική «ενοποίηση» των συνταξιοδοτικών φορέων στα πρότυπα του ΕΟΠΥΥ.
Και σαν να μην έφτανε μόνο ότι οι εργαζόμενοι θα αναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι τα γεράματα για να λάβουν σύνταξη, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είναι αποφασισμένη να πάρει άμεσα ταμειακά μέτρα περικόπτοντας και ότι έχει απομείνει από τις συντάξεις.
Χαρακτηριστικό είναι πως κυβέρνηση και τρόικα προσδοκούν να «αντλήσουν» περίπου 1 δις ευρώ από τις μειώσεις που θα επιβληθούν στις συντάξεις, ενώ υπολογίζεται πως όταν εφαρμοστούν οι νέοι συντελεστές αναπλήρωσης και για τα δύο τμήματα της σύνταξης ( εισφορές προ του 2011 και μετά το 2015) η μείωση των συντάξεων θα φθάσει το 20%.
Για παράδειγμα, στον ΟΑΕΕ αποφασίστηκε μείωση των συντάξεων κατά 20%, με ταυτόχρονη μείωση και των εισφορών. Μάλιστα, βέβαιο θεωρείται τουλάχιστον το «πάγωμα» των συντάξεων μέχρι το 2017.
Τέλος, όσον αφορά το ΕΚΑΣ, έχει αποφασιστεί να τεθούν «αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια» ώστε να καταργηθεί ουσιαστικά στην πράξη χωρίς να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ «ΕΝΙΑΙΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ» – ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ Δ. ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Την ίδια στιγμή, η τρόικα για να επιστρέψει ζητά από την πρωτοχρονιά του νέου έτους μειώσεις μισθών για όλες τις κατηγορίες στο Δημόσιο, μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, που η κυβέρνηση υπολόγιζε να θέσει σε καθολική εφαρμογή από το 2016.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να κοπεί ολόκληρο το ποσό της «προσωπικής διαφοράς» των δημοσίων υπαλλήλων που οι αποδοχές τους υπερβαίνουν από 80 έως και 690 ευρώ το μήνα τις «οροφές» του ενιαίου μισθολογίου.
Παράλληλα, σαν να μην έφτανε μόνο το ψαλίδι στους μισθούς, θα καθιερωθεί και ένας νέος «εισαγωγικός μισθός» για το Δημόσιο, ο οποίος θα εξοιμειώνεται με τις αντίστοιχες αμοιβές του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή μισθοί πείνας των 600 περίπου ευρώ…
Συγκεκριμένα, έχει συμφωνηθεί, για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο οι μισθοί να διαμορφώνονται ως εξής:
1. Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης: 684 ευρώ
2. Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: 752 ευρώ
3. Τεχνολογικής Εκπαίδευσης: 889 ευρώ
4. Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης: 957 ευρώ
Συφωνήθηκε ακόμη να περικοπούν τα κονδύλια των «έξτρα αμοιβών» που αφορούν ουσιαστικά έξοδα που βαρύνουν τους υπαλλήλους κατά την διάρκεια της υπηρεσίας τους, όπως οδοιπορίκα. Περικοπή θα υπάρξει επίσης και στις υπερωρίες σε όλες τις ΔΕΚΟ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Υπενθυμίζεται, πως παράλληλα με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, θα υπάρξουν και «αλλαγές» στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Συγκεκριμένα η τρόικα απαιτεί να προβλεφθεί με νόμο η ανταπεργία (λοκ άουτ) μέσω αλλαγής στον αστικό κώδικα, καθώς και αντιδραστικές αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας τωνσυνδικάτων.
ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ: ΑΚΥΡΩΣΗ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΝΣTΟΛΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ , ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ!
Και ενώ η τρόικα ζητάει νέες περικοπές , η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές των συντάξεων των ένστολων όλων των σωμάτων, τωνπανεπιστημιακών καθηγητών και των διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ , ζητώντας παράλληλα από το ΓΛΚ (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) την επαναφορά τους στα επίπεδα του 2012. Όπως είναι γνωστό, οι περικοπές στις συντάξεις των ένστολων όλων των Σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών κ.λπ.) και των ειδικών μισθολογίων, όπως είναι των καθηγητών των ΑΕΙ και των γιατρών διευθυντών του ΕΣΥ έγιναν κατά τις επιταγές του πλαισίου του Ν. 4093/2012. Αναλυτικότερα:
Σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, έκρινε αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την κυβερνητική πράξη αναδρομικού περιορισμού των συντάξεων των στρατιωτικών που έγινε τον Αύγουστο του 2012.
Μάλιστα, στην περίπτωση των συνταξιούχων ένστολων η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχεδόν ομόφωνα (27 υπέρ και 2 κατά) αποφάνθηκε ότι ο νόμος 4093/2012 (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016) καταργήθηκε με τον νεότερο πρόσφατο Ν. 4307/2014, κρίνοντας ότι η κυβερνητική πράξη περιορισμού των συντάξεων των ενστόλων δεν έχει «νόμιμο έρεισμα και είναι άνευ αντικειμένου».
Παράλληλα, οι περικοπές των συντάξεων των ενστόλων παραβιάζουν επιπρόσθετα και το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, καθώς δεν προκύπτει από κάποιο στοιχείο ότι η αναδρομική μείωση των συντάξεων υπαγορεύτηκε από λόγους γενικότερου δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος.
Τελικά, το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση που μείωσε το ύψος των συντάξεων και διαβίβασε απευθείας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εντολή για άμεση αναπροσαρμογή των συντάξεων στα προ του Αυγούστου 2012 επίπεδα, επιστρέφοντας άμεσα στους συνταξιούχους ένστολους τα ποσά των συντάξεών τους που παρακρατήθηκαν μέχρι τώρα.
Αντισυνταγματικές κρίθηκαν και οι αναδρομικές περικοπές των συντάξεων που έγιναν τον Αύγουστο του 2012, βάσει του Ν. 4093/2012, στους συνταξιούχους πανεπιστημιακούς καθηγητές (του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων) και στους γιατρούς διευθυντές του ΕΣΥ, σύμφωνα με την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Με πλειοψηφία 21 υπέρ και 8 κατά, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών η Ολομέλεια έκρινε ότι οι περικοπές των συντάξεων παραβιάζουν τις διατάξεις του Συντάγματος που κατοχυρώνουν την ισότητα, την αναλογικότητα, την αξιοκρατία και την ιδιοκτησία.
Οι δύο αυτές κατηγορίες συνταξιούχων (καθηγητές και γιατροί) ζητούσαν να κηρυχθούναντισυνταγματικές οι μειώσεις που επέφερε στις συντάξεις τους αναδρομικά από 01-08-12 μέχρι σήμερα ο Ν. 4093/2012.
ΜΕ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ;*
Σκέψεις για κατάρτιση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (!) στην οποία θα περιληφθούν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που θα συμφωνήσει τελικά η κυβέρνηση με την τρόικα φέρεται να κάνει το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο.
Αν και το πρόσχημα που επικαλούνται οι εισηγητές της σχετικής πρότασης είναι η ενδεχόμενη διακοπή των εργασιών της Βουλής μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού για τις διακοπές των Χριστουγέννων, ωστόσο πίσω από την πρακτική αυτή -εάν υιοθετηθεί- αποκρύπτονται πολιτικές σκοπιμότητες με κύρια τον φόβο νέων διαρροών από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Υπενθυμίζουμε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, για τη νομοθετική διευθέτηση μίας έκτακτης περίπτωσης.
Ο νόμος προβλέπει πως για τη διατήρηση της ισχύος μιας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αυτή πρέπει να εισαχθεί στη Βουλή για κύρωση εντός 40 ημερών από την έκδοσή της και να κυρωθεί από τη Βουλή εντός τριών μηνών από τότε που εισήχθη για κύρωση.
Αν δεν τηρηθούν οι παραπάνω προθεσμίες, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου παύει να ισχύει.
Εάν για παράδειγμα η ΠΝΠ κυρωνόταν στις 15 Δεκεμβρίου, θα έπρεπε να μπει στη Βουλή έως τις 23 Ιανουαρίου και να ψηφισθεί το αργότερο έως τις 23 Απριλίου 2015. Έτσι, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, αφενός τα μέτρα που ζητά η τρόικα θα ετίθεντο σε άμεση ισχύ, αφετέρου θα δινόταν ο χρόνος στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να έχει θέσει στους βουλευτές το δίλημμα της ψήφισης των αντιλαϊκών μέτρων.
Πάντως, η πραξικοπηματική διαδικασία που ενδεχόμενα θα επιλέξει για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση ,αποτελεί άλλη μία χαρακτηριστική απόδειξη του πραγματικού, αντιλαϊκού και αντιδημοκρατικού, ολοκληρωτικού χαρακτήρα της συνολικής πολιτικής κατεύθυνσης της συγκυβέρνησης.
Ο πραξικοπηματικός, κυβερνητικός κατήφορος, που μετατρέπει τη χώρα σε ένα απέραντο κοινωνικό, οικονομικό και παραγωγικό νεκροταφείο με μια βιομηχανία πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, παρακάμπτοντας τη Βουλή και εξευτελίζοντας και «ποδοπατώντας» κάθε έννοια δημοκρατίας δεν έχει τέλος!
Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ*
Για τους γνωρίζοντες την κοινοβουλευτική πρακτική σημαντικό ρόλο στο πώς θα κυλήσει η συγκεκριμένη διαδικασία θα διαδραματίσει η Διάσκεψη τον Προέδρων της Βουλής, η οποία θα αποφασίσει το πότε θα κλείσε η Βουλή για τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Εάν αποφασισθεί η παράταση των εργασιών της Βουλής, τα μέτρα θα μπορούσαν να ενταχθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για το ΕΣΠΑ ή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τους κανόνες τραπεζικής εξυγίανσης.
Σε διαφορετική περίπτωση θα απομένει μόνο ο δρόμος της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, τον οποίο έμπειροι αναλυτές χαρακτηρίζουν δύσκολο και πολιτικά «δύσπεπτο».
Σημειώνεται πως η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας προ τετραημέρου στον ΒΗΜΑ 99,5 είχε ζητήσει την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, προτείνοντας μάλιστα να μην κλείσει η Βουλή μέσα στα Χριστούγεννα.
*Με πληροφορίες από in.gr, Θανάσης Κουκάκης
Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014
iskra
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...