Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Όλος ο κόσμος κρέμμεται από την Αθήνα....


Η διεθνής κοινότητα έχει στρέψει την προσοχή στην Ελλάδα και παρακολουθεί το θρίλερ που διαδραματίζεται με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας...
την πιθανότητα προσφυγής στις κάλπες και την προοπτική ανάδειξης αριστερής κυβέρνησης, η οποία θα επιδιώξει να επαναδιαπραγματευθεί τις συμφωνίες με τους δανειστές. Το ενδιαφέρον αυξάνεται, καθώς η πιθανολογούμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δημιουργήσει δυναμική αλλαγών και ανατροπών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκατοντάδες δημοσιογράφοι από μεγάλες εφημερίδες και διεθνή δίκυα έχουν "στρατοπεδεύσει" στη Βουλή για να μεταδώσουν στιγμιότυπα και περιστατικά, αποτελέσματα και πιθανές εκπλήξεις.

Του Βαγγέλη Νιάκα

Το παγκόσμιο ενδιαφέρον δεν επικεντρώνεται μόνο στην έκβαση της προεδρικής εκλογής. Οι ξένοι αναλυτές εστιάζουν πρωτίστως στην πολιτική συμπεριφορά που θα επιδείξει το "πρώτο πειραματόζωο του ΔΝΤ στην Ευρώπη" - όπως έχει αποκληθεί η Ελλάδα. Μετά τις αντιδράσεις των πολιτών, περιμένουν να δούν πόσο αυτές - και άλλα κριτήρια, όπως οι σχέσεις με την τρόικα και την ΕΕ - θα "μετρήσουν" στις τελικές επιλογές των "εκπροσώπων του λαού".

Ενα άλλο στοιχείο είναι η δυνατότητα επιβολής δημοσιονομικών και άλλων μέτρων χωρίς καμία λαϊκή αποδοχή, υπό την αιωρούμενη απειλή εξόδου της χώρας από το ευρώ - και με την ψήφο βουλευτών που διαφωνούν, αλλά αναγκάζονται να ακολουθήσουν την κομματική γραμμή για να μη διακυβεύσουν το πολιτικό τους μέλλον.

Το πρώτο και κύριο θέμα που κεντρίζει το ενδιαφέρον των ξένων media είναι βέβαια η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται ότι μπορεί να μπλοκάρει την εκλογή ΠτΔ, να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και να γίνει το πρώτο "καθαρόαιμο" αριστερό - κατ' άλλους ακροαριστερό ή "νεοκομμουνιστικό" - κόμμα που κατακτά την εξουσία σε χώρα της ΕΕ.

Για τους διεθνείς αναλυτές, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που απορρίπτει το μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς νόμους και εμφανίζεται έτοιμο να συγκρουστεί με το Ευρωπαϊκό διευθυντήριο και την πολιτική αυστηρής λιτότητας της Μέρκελ, προτάσσοντας τις ανάγκες του ελληνικού λαού.

Η αναμέτρηση που αρχίζει από σήμερα δεν είναι μόνον ένα πρόκριμα για την έκβαση της μάχης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες. Κυβερνήσεις, αναλυτές και διεθνείς οίκοι τη θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική, γιατί ό,τι συμβεί στην Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει κλίμα και δυναμική σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπου έπονται εκλογικές αναμετρήσεις - Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, ίσως και Ιταλία. Σε όλες αυτές τις χώρες έχουν αναδυθεί νέες πολιτικές δυνάμεις που αμφισβητούν τις νόρμες και τους κανόνες που θέτουν η ΕΕ και το ΔΝΤ.

Διακυβεύονται λοιπόν πολλά για την ΕΕ στην ελληνική προεδρική εκλογή και στις βουλευτικές εκλογές που πιθανότατα θα ακολουθήσουν. Γι αυτό, περισσότερο και από τα διεθνή ΜΜΕ, τις εξελίξεις στην Αθήνα θα παρακολουθούν εναγωνίως τις επόμενες μέρες οι άνθρωποι των Βρυξελλών.

sofokleousin.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...