Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Κάθε μέρα και ένα μέτρο


Γράφει ο Πέτρος Παπαβασιλείου
Αγνοώντας σχεδόν επιδεικτικά κάθε έννοια περί πολιτικής σταθερότητας οι εκπρόσωποι των δανειστών και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι παραμένουν προσηλωμένοι στην υλοποίηση των (ανειλημμένων) δεσμεύσεων που εκπηγάζουν από το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι τεχνοκράτες αξιολογητές δείχνουν να...

αδιαφορούν για το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Μάλιστα, ανώτατος διπλωματικός αξιωματούχος, ο οποίος διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), μας μετέφερε ότι «η τρόϊκα μετά τη λήξη της δίμηνης παράτασης θα επιχειρήσει συνολική αποτίμηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων, απαιτώντας παράλληλα την άμεση εκπλήρωση 360 συνολικά δράσεων – η υλοποίηση των οποίων εκκρεμεί από την περίοδο του πρώτου Μνημονίου». Πρόκειται για μέτρα τα οποία παρότι περιγράφονται στις συμφωνίες ή στους ψηφισμένους νόμους από το 2011 ποτέ δεν πήραν «σάρκα και οστά» σε επίπεδο καθημερινής πρακτικής.

Γίνεται σαφές ότι εφόσον η τρόϊκα επιμείνει στην αφομοίωση αυτών των (360) δράσεων, μετά την ανάδειξη νέου προέδρου (ή τη διεξαγωγή εκλογών), θα δημιουργηθούν νέες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό – το οποίο μόλις θα έχει βγει από μια διαδικασία άμεσης ή έμμεσης «ανανέωσης». Η εικόνα που αποκομίζει κανείς από τις αναφορές προσώπων που κινούνται κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι μάλλον αποκαρδιωτική σε σχέση με το διακύβευμα της απαγκίστρωσής μας από τα Μνημόνια.
Επί του παρόντος τουλάχιστον, πιθανότερη φαντάζει η παράταση του κλίματος αβεβαιότητας και έντασης, παρά η επιστροφή της χώρας μας σε φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς. Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι διεθνείς αναλυτές αρχίζουν να δίνουν πόντους στο σενάριο που προβλέπει μια μίνι περίοδο αστάθειας. Εκτιμούν, δηλαδή, πως ακόμη και αν εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα αναγκασθεί έως την άνοιξη (συγκεκριμένα τον Μάρτιο) να συρθεί σε πρόωρες εκλογές υπό το πολιτικό και κοινωνικό βάρος των νέων (ή παλιών και ανεκπλήρωτων) μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα.
Συνάντηση Σαμαρά- Μοσκοβισί την Δευτέρα

Διαδοχικές συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο θα έχει ο Πρωθυπουργός την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ μεταξύ άλλων, θα δει και τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος αναμένεται να επισκεφτεί την χώρα μας.
Στις 11:30 το πρωί ο Αντώνης Σαμαράς θα προεδρεύσει σε σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τη συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής και δημοσίου χρέους. Μισή ώρα αργότερα θα βρεθεί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Χρήστου Σταϊκούρα για τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο. Στις 12.30 ο κ. Σαμαράς θα προεδρεύσει σε μια ακόμη σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και η οποία αφορά στην απλοποίηση αδειοδοτήσεων, στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και στις «εργαλειοθήκες».
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κ. Πιέρ Μοσκοβισί.



 http://www.ereportaz.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...